Home Lifestyle Een levensloopbestendige woning, hoe kun je dat realiseren

Een levensloopbestendige woning, hoe kun je dat realiseren

door Lizette

Bij mijn zoektocht naar een nieuw huis las ik in de woning advertenties regelmatig “levensloopbestendig”. Dit betekent dat een woning zo gebouwd of ingericht is dat het mogelijk is er te blijven wonen, ook als je levensomstandigheden veranderen. Dat klinkt mij wel goed in de oren. We hebben net een nieuw huis gekocht en zijn van plan om er zo lang mogelijk te blijven wonen. Vanuit de maatschappij is al jaren een ontwikkeling gaande dat mensen steeds langer thuis blijven wonen, ook wanneer ze bepaalde bijzondere behoeften hebben of op oudere leeftijd komen. Zorg kan immers ook aan huis georganiseerd worden. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel goede faciliteiten om onder verschillende levensomstandigheden het woongenot goed te kunnen regelen. Dat is prettig, want zelfstandig kunnen wonen draagt bij aan je levensgeluk. Zo lang mogelijk in je eigen ‘thuis’ blijven wonen, dat willen we toch het liefst allemaal!

Een levensloopbestendige woning, wat betekent dat

Een levensloopbestendige woning is niet één standaard variant als woning. Eigenlijk is het meer een verzamelterm voor woningen die aan te passen zijn en de faciliteiten die aanwezig zijn voor verschillende bijzondere levensomstandigheden. Het is namelijk nogal afhankelijk van de behoefte in de levensomstandigheden hoe een woning er vervolgens uit moet zien. Vaak wordt bij veranderingen in levensomstandigheden gedacht aan ouderdom. Wanneer je ouder wordt, kan de kans op vallen bijvoorbeeld toenemen. Maar ook ziekte kan ervoor zorgen dat je woning aanpassingen nodig heeft.

In de praktijk bedoelen makelaars met de term vaak dat er op de begane grond ruimte is of kan komen voor een slaapkamer en badkamer, zodat je volledig gelijkvloers kunt wonen. Maar er is dus veel meer mogelijk. Het belangrijkste is dat iemand veilig thuis kan wonen en niet bang hoeft te zijn voor een ongeluk. Bijna iedere woning is levensloopbestendig te maken. Van aangepaste woningen tot een traplift, verschillende mogelijkheden voor een levensloopbestendige woning deel ik met je.

Je woning levensloopbestendig maken

Ongeacht waarom je de aanpassing nodig hebt, kun je een woning op verschillende manier passend bij je levensomstandigheden maken.

Zoals eerder genoemd is een mogelijkheid om de leefruimte op dezelfde verdieping te realiseren. Bij voorkeur kies je de begane grond, zodat er geen trappen nodig zijn om bij je slaapkamer of badkamer te komen. Dit is prettig wanneer je ouder wordt en/of wanneer je door ziekte minder mobiel bent geworden. Een belangrijk punt is dat de woning wel groot genoeg moet zijn hiervoor. Afhankelijk van de huizenprijzen in jouw regio en jouw financiële situatie is deze oplossing voor een levensloopbestendige woning lang niet voor iedereen haalbaar.

Een traplift in huis

Wanneer traplopen een belemmering wordt, zijn er gelukkig faciliteiten die dit goed kunnen oplossen en je toch in je woning kunt blijven wonen. Toen mijn vader als gevolg van ziekte slechter te been werd, zei mijn moeder gekscherend dat ze een lift in huis wilde. Een complete lift is naast prijzig ook vaak lastig in een woning. Er bestaan wel trapliften. Je kunt een traplift kopen die op de bestaande trap van de woning wordt bevestigd. Dit is een speciale lift waar één persoon op kan zitten en op die manier zonder traplopen naar boven en beneden kan. De oorspronkelijke trap blijft bestaan. Dus andere bewoners kunnen nog gewoon met de trap omhoog en omlaag lopen.

Overigens is bij mijn ouders de traplift niet nodig meer geweest. Mijn vader overleed helaas aan de ziekte. In het huis dat wijzelf onlangs hebben gekocht en binnenkort de sleutel krijgen is nu ook nog een traplift aanwezig. Dankzij dat middel hebben de huidige bewoners (dik in de tachtig) er nog jarenlang samen met veel plezier zelfstandig kunnen wonen. Zeker in het geval dat enkel één van de twee personen aanpassingen nodig heeft, is het fijn dat de partner eigenlijk op dezelfde manier kan blijven wonen. En dat zo dus verschillende woonbehoeften prima gecombineerd kunnen worden.

Andere mogelijke aanpassingen in huis

Zoals ik al aangaf, wat “levensloopbestendig” betekent, verschilt per behoefte per persoon. Een aantal andere mogelijke aanpassingen in je woning zijn:

  • Alle drempels verwijderen (geen obstakels in woning en tuin)
  • Antislipvloer
  • Opklapbare douchestoel aan de wand
  • Steunbeugel in het toilet
  • Bad vervangen door een inloopdouche
  • Valdetectie systeem
  • Sta-op stoel
  • Verstelbaar bed (dit wordt vaak een seniorenbed genoemd)

Er zijn veel mogelijkheden om je woning levensloopbestendig te maken. Sommige aanpassingen zijn relatief klein en eenvoudig toe te passen. Een aanpassing zoals het aanschaffen van een valdetectie systeem is eenvoudiger en goedkoper dan bijvoorbeeld het plaatsen van een traplift. Het belangrijkste is om te kijken naar hoe je met de juiste aanpassingen een zo optimaal woongenot blijft houden en zo zelfstandig mogelijk kunt blijven wonen.

Nu al nadenken over levensloopbestendige faciliteiten

Een levensloopbestendige woning, dat lijkt voor velen van ons nog ver in de toekomst. Misschien denk je als eerste aan je ouders, die ouder worden. En hoe zij zo lang mogelijk goed thuis kunnen blijven wonen. Het is verstandig om ook voor jezelf eens na te denken over hoe jij de toekomstige zorg zou willen regelen. De levensloopbestendige faciliteiten kosten hoe dan ook geld. En zo kom je niet opeens voor een kostenpost te staan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om geld te sparen voor later. Ook zijn er verschillende financieringsmogelijkheden zoals een blijverslening of verzilverlening. Laat je over dit soort mogelijkheden goed informeren door je gemeente en door een financieel adviseur.

Heb jij al eens over een levensloopbestendige woning nagedacht?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.