Home Lifestyle Huis te koop: hoe maak je je woning klaar voor de verkoop foto’s en bezichtigingen

Huis te koop: hoe maak je je woning klaar voor de verkoop foto’s en bezichtigingen

door Lizette

Je woning te koop zetten, ik vind het toch wel spannend hoor! Een plek die je jarenlang je thuis noemde gaat de markt op met de bedoeling dat anderen het kopen en hun eigen thuis gaan maken. Dan moet je je woning natuurlijk wel zó presenteren dat je de beste kant ervan laat zien. Je woning klaar maken voor de verkoop doe je door de ruimtes zo mooi en ruim mogelijk te laten zijn. Met de volgende handige tips zorg je dat je huis netjes is voor de foto’s en de bezichtigingen.

Hoe maak je je woning klaar voor de verkoop foto’s en bezichtigingen

Mensen willen een huis kopen om verschillende redenen. De één kiest voor een huis, omdat het bouwtechnisch aan de wensen voldoet. Een ander loopt een woning binnen en is op slag verliefd door de sfeer in huis. Wanneer je je woning te koop gaat zetten, weet je niet wie de geïnteresseerden zijn. Dus het is de kunst om je huis zo te presenteren dat het een zo breed mogelijk publiek aantrekt. De volgende tips helpen je bij het klaar maken van je woning voor de verkoop foto’s en voor de bezichtigingen. Soms lijken het kleine details, maar naast woonwensen en gevoel hangt er aan verkoop ook altijd een stukje mindset. En die kun je met deze tips op de juiste manier zetten van jouw toekomstige kopers.

Netjes onderhouden

Een nieuwe keuken gaat de verkoop niet echt mega veranderen. Een keuken is smaak en een badkamer ook. Dus al heb je net een nieuwe, de koopsom wordt er niet veel hoger door en de nieuwe bewoners kunnen alsnog besluiten te gaan verbouwen. Wat wél het verschil maakt, is laten zien dat je woning netjes onderhouden is. Werk plekken bij waar de verf net even vanaf is. Zorg dat er geen plinten los zitten. Schroef een deurklink vast als die een beetje los zit. En zorg dat alle lampen het doen. Het zijn kleine dingen en het kost weinig moeite, maar het maakt voor een koper misschien net het verschil van wel of niet een bod doen. Iemand die aan een maximale hypotheek gaat voor jouw woning zal over de streep getrokken worden wanneer hij of zij ziet dat de woning instapklaar is.

Less is more

Je woning is jouw thuis en dat is ongetwijfeld te zien en te merken aan de persoonlijke spullen. De foto’s aan de muur, de souvenirs van je vakanties en andere spulletjes die jij leuk vindt in huis. Voor de verkoop is het verstandig je woning minder persoonlijk te maken. Het is geen interieurstyling-show; je wilt de potentiële kopers het idee geven dat ze zo in de woning kunnen trekken. Haal daarom voor het maken van de verkoopfoto’s en bezichtigingen veel van dit soort spullen weg. Het voelt dan waarschijnlijk best kaal en leeg voor je, maar toch is dit het beste voor de verkoop van je woning.

Haal ook zoveel mogelijk andere “overbodige” spullen weg. Ze zijn voor jou niet overbodig, maar voor de kopers misschien wel. En niet iedereen kan een ruimte goed beoordelen als andere zaken de aandacht trekken of de ruimte blokkeren. Voor de verkoopfoto’s heb ik de twee kinderstoelen in de woonkamer weggehaald. Zo lijkt de woonkamer ruimer. En wanneer kopers geen kinderen hebben, zouden de best wel forse stoelen onnodig de aandacht kunnen trekken. Dat geldt ook voor andere kinder-spullen, zoals een aankleedkussen op de commode en speelgoed.

woning verkoop foto's en bezichtigingen

Let ook op spullen die het gevoel van “vrij rond mogen lopen” in de weg kunnen staan. Zoals een kleed in de badkamer. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld thuis de regel dat ze niet met schoenen aan de badkamer of bovenverdieping op lopen. Zij zullen dan misschien ook minder makkelijk jouw badkamer inlopen om goed te bekijken als er een matje ligt. Dus haal het gewoon even weg.

Alles licht en open

Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk daglicht je woning binnen kan, is het prettig om alle gordijnen open te doen. Alle rolgordijnen doe je dan ook zoveel mogelijk omhoog. Dat ziet er een beetje kaal uit, vind ik. Zeker omdat we in een straat met overburen wonen en die dan zo naar binnen zouden kunnen kijken. Maar het is maar voor de foto’s en bezichtigingen; als je thuis bent, kan alles weer gewoon lekker normaal. Dat geldt overigens natuurlijk ook met de spulletjes die je weg hebt gezet. Alleen als je toch van plan bent te gaan verhuizen, kun je die net zo goed al in een doos stoppen. Het begin met inpakken is al gemaakt 😉

Opgeruimd en schoon

Het spreekt vast voor zich, maar het is wel handig als je je woning netjes opgeruimd hebt voordat de verkoop foto’s gemaakt worden en voordat er bezichtigingen komen. En met de verhuizing met kinderen in aantocht is het ook handig spullen al in dozen op te bergen. Ook een goede schoonmaakbeurt is aan te bevelen. Nou zal een haar op de vloer echt niet zichtbaar zijn op de foto’s. Maar een schoon huis zal met de bezichtigingen echt wel meer indruk maken dan een huis dat niet zo schoon is. Denk bij je poetsbeurt ook aan de ramen lappen en bijvoorbeeld aan de kalk op de douchekop. En kranen en wasbakken behoren te blinken. Het zijn details die jou misschien niet eens meer opvallen, maar een potentiële koper kijkt met frisse ogen en ziet dus andere dingen wel.

Ook werkt een schoon huis op een andere manier door in de indruk van de potentiële kopers. Wanneer alles er netjes uit ziet, zal de indruk eerder ontstaan dat je ook netjes voor je huis zorgt. Dat je bijvoorbeeld ook regelmatig onderhoud hebt gedaan. Tijdens de bezichtigingen gaan mensen echt niet in je kastjes kijken, dus daar mag het een chaos zijn. Maar zorg dat alle deurtjes schoon zijn. Ook van de magnetron die je mee wilt nemen na je verhuizing. Een koper ziet alles en maakt tijdens de bezichtiging geen onderscheid tussen wat hij of zij gezien heeft over wat er achter blijft en wat jij meeneemt. En haal de eventuele bruine bladeren bij planten even weg. Of koop kunstplanten als je planten er een beetje zielig uitzien.

woning verkoop foto's en bezichtigingen

Een taart en een bosje bloemen

Een super oude truc voor bezichtigingen, maar het schijnt nog steeds goed te werken: een verse bos bloemen op tafel en een lekkere geur in huis. Over de geur werd vaak gezegd dat je het beste een appeltaart kunt bakken. Dat is natuurlijk jammer als je net je hele oven flinkt hebt schoongemaakt. Een lichte geurverfrisser kan ook. Met de nadruk op licht. Het is fijn wanneer de geur van sportschoenen niet in je bijkeuken hangt. Maar het is minder fijn wanneer de potentiële kopers de geur een dag later nog in hun neus hebben hangen.

Verschil tussen je woning klaar maken voor verkoop foto’s en klaar maken voor de bezichtigingen

Een belangrijk verschil tussen het klaar maken van je woning voor de verkoop foto’s en de bezichtigingen is dat de potentiële kopers bij de bezichtigingen in de ruimte rondlopen. Daardoor kunnen ze ruimtes beter beoordelen en langs meubels heen kijken dan dat ze dat op foto’s kunnen. Voor de verkoop foto’s zou je je daarom het beste focussen op zoveel mogelijk ruimte maken door spullen weg te halen. Een leeg keukenblad, een lege badkamer. Terwijl je tijdens de bezichtigingen best een handdoek op het rekje in de badkamer kunt hangen en een mooie snijplank op je aanrecht kunt leggen. Dit is het advies dat wij hebben gekregen voor de verkoop van onze woning en ook de ervaring die we zelf hebben bij het kopen van een woning. Die eerste indruk op de foto’s moet goed zijn en dan pas bel je voor een bezichtiging.

Een ander verschil is hoe je met eventuele huisdieren om gaat. Tijdens het maken van de verkoop foto’s voor ons huis waren wij thuis. Steeds als de fotograaf met een verdieping bezig was, zorgde ik dat onze kat op een andere verdieping was. Tijdens de bezichtigingen was de kat thuis, maar onze kat is heel rustig en daarom durfde ik dat wel aan. Ze heeft de hele tijd lui op een stoel gelegen. Het bakje met nat voer heb ik wel even weggezet. Dat ruikt meestal wat sterker en ziet er voor mensen die geen kat hebben misschien niet zo fris uit. Heb je een hond of een actievere kat, dan is het misschien beter om die mee uit huis te nemen tijdens de bezichtigingen. Stel dat jouw ideale koper geen fan van honden is, dan zou het jammer zijn als de koper een mindere indruk van je woning krijgt door jouw trouwe viervoeter.

woning verkoop foto's en bezichtigingen

Alles afhankelijk van de vraag in de huizenmarkt

Of en hoe snel je je woning verkoopt is afhankelijk van meerdere factoren, maar vooral van de markt. Op dit moment is de markt zo dat er flink wordt overboden op de meeste woningen. Soms zijn er wel tientallen geïnteresseerden voor één woning en staan mensen in de rij om een bod te mogen doen. Ik ken een voorbeeld van iemand die een woning heeftg gekocht zelfs zonder te gaan kijken! Nog steeds worden er ook woningen op of (net) onder de vraagprijs verkocht. Een makelaar kan jou het beste adviseren over wat jij kunt verwachten met de verkoop van jouw huis. Met bovenstaande tips zal het aan de presentatie van de woning in ieder geval niet liggen.

Fotocredits zijn voor Dana Ruijs. Dit is onze eigen woning in Tilburg.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.