Home Er op uitDagjes weg Kabouterbos in Renesse, misschien wel het leukste kabouterpad van Nederland

Kabouterbos in Renesse, misschien wel het leukste kabouterpad van Nederland

door Lizette

In de tijd dat ik nog geen kinderen had, had ik nog nooit van een kabouterpad gehoord. Maar wat een uitvinding is dat! Degene die het concept van een kabouterpad bedacht heeft, verdient van mij een grote pluim. Ik hou namelijk enorm van wandelen. En een kabouterpad maakt wandelen ook leuk voor kinderen. Inmiddels heb ik met mijn zoontje verschillende kabouterpaden in Nederland bewandeld. De één nog leuker dan de ander. En een kabouterpad dat er met kop bovenuit steekt, is het kabouterbos in Renesse. Bij een bezoek aan Zeeland is dit kabouterpad een ideaal uitje met kinderen!

Wat is een kabouterpad?

Een kabouterpad is een wandelroute door een bos die speciaal voor jonge kinderen is bedoeld. Een kabouterpad is leuk vanaf ongeveer 2 jaar tot ongeveer 6 jaar. Het ligt natuurlijk ook aan de interesse van je kind. De lengte van de totale route is vaak zo’n 1 kilometer tot 2 kilometer. Dus ook goed te doen voor de kleine beentjes. Omdat je door de bossen wandelt, zijn veel paden niet goed met een kinderwagen te doen.

De kabouterpaden in Nederland verschillen van elkaar in opzet. Bij het ene pad vind je vooral kabouters zoals wij volwassenen ze als tuinkabouters kennen. Op een ander pad zijn de kabouters weer paaltjes die geschilderd zijn als kabouters. Wat alle kabouterpaden met elkaar gemeen hebben, is dat een kabouterpad een erg leuke manier is om met je kind in de natuur te wandelen. Naast de speurtocht naar de kabouters – die vaak ondersteund wordt met een boekje dat je er kunt lenen of kopen – kan je kind zoeken naar steentjes, takken, eikeltjes, blaadjes, enzovoorts. Een hele leuke manier om samen buiten in de natuur te zijn dus! Veel paden zijn ook nog eens gratis. Bij enkele wordt een paar entree gevraagd (vaak in combinatie met het boekje), maar duur is het nooit.

kabouterpad Renesse kabouterbos

Het betoverde kabouterbos in Renesse

Het kabouterbos in Renesse vind je bij Slot Moermond en is heel bijzonder opgezet. Er zijn namelijk twee lussen van wandelingen. De eerste loop je vanaf de oprijlaan voor Slot Moermond aan de rechterkant. De ingang van het kabouterpad herken je meteen aan de kabouterhuisjes in de bomen. De tweede lus van de kabouterroute loopt om het mooie Slot Moermond heen. En een pluspunt, landgoed Moermond is een hele mooie omgeving!

Wat dit kabouterpad zo uniek maakt, is de opstelling van de kabouters in het bos. Ze zijn her en der door het bos en langs de route verspreid. Het is overigens niet de bedoeling dat je van het pad af gaat, ter bescherming van het landgoed. Veel tafereeltjes in het kabouterbos beelden iets uit. Zo is er een kabouterfestival aan de gang, zijn andere kabouters aan het kamperen en weer anderen doen de was. Bovendien bevinden de kabouters zich niet alleen maar op de grond. Er slapen er een paar in een hangmat in de bomen. En anderen wonen weer in vogelhuisjes in de bomen. Dus kijk ook zeker omhoog tijdens je wandeling door het kabouterbos in Renesse.

Er wonen ook een hele hoop andere figuren, zoals eekhoorntjes en hertjes. In het kabouterbos in Renesse zijn wel meer dan 50 ‘kabouterpunten’ te vinden. Oftewel de plekken in het bos waar je kabouters en andere bewoners ziet. Om ze allemaal te ontdekken, ben je één tot twee uurtjes bezig, afhankelijk van je wandel tempo en de interesse van je kind. De één blijft immers wat langer kijken en een ander is alweer op zoek naar de volgende kabouters.

De lus van het kabouterpad rondom Slot Moermond vind ik het mooiste. Hier vind je een bel, waarmee je de kabouters kunt roepen. Daar wil ieder kind natuurlijk een slinger aan geven. Ook vind je langs dit gedeelte van het kabouterpad hele kabouterdorpjes. Die zien er prachtig uit tegen het met mos begroeide bos. Het lijkt zo haast wel een betoverd bos.

Waar vind je het kabouterpad in Renesse?

Het kabouterpad in Renesse start en eindigt dus bij Slot Moermond. Dat is aan de rand van het dorp. Het kabouterbos in Renesse is alle dagen van het jaar geopend en de toegang is gratis. Er is voldoende parkeergelegenheid aan de oprijlaan van Slot Moermond en bij Hotel Fletcher.

Bij het Fletcher hotel kun je een routekaart en rode puntmuts kopen. Zo maak je de ervaring voor je kind natuurlijk helemaal compleet. Want hoe leuk is het om zelf als kabouter door het bos te wandelen. Let op, het kabouterpad is niet met een kinderwagen toegankelijk. Dus heb je een klein kindje bij je, dan is een draagzak erg handig. En in een nat seizoen zijn laarsjes ook aan te raden.

Heel veel plezier bij het ontdekken van de kabouters in Renesse!

Wandel jij wel eens over een kabouterpad?

Misschien ook leuk

6 reacties

Melissa 16 maart 2021 - 09:54

Wat een leuke wandeling voor kinderen dit. Ook leuk dat ht nog allemaal staat en niet gesloopt word. Zelf wandel ik elke dag met Eevee door het bos. Heerlijk

Antwoord
Lizette 16 maart 2021 - 14:29

Nou, daar zeg je wat. Gelukkig blijven vandalen tot nu toe volgens mij wel weg van dit soort leuke kabouterpaden. Het bos is sowieso heerlijk.

Antwoord
Gea 2 april 2021 - 07:27

Dit is wel echt een hele leuke plek voor kinderen. Helaas iets te ver van ons vandaan.

Antwoord
Lizette 2 april 2021 - 10:00

Leuk he? Misschien voor een weekendje weg een keer.

Antwoord
Paul Kok 18 augustus 2022 - 18:59

Vandaag het kabouterpad bewandeld, VVV Renesse bestaat niet meer maar bij het Fletcher hotel gratis twee kaboutermutsen gekregen en het route blad, met daarop de mogelijkheid om de gevonden kabouters of items aan te vinken. Het was echt een leuke zoektocht voor de kinderen.

Antwoord
Lizette 25 augustus 2022 - 07:24

Ah wat leuk dat het zo goed bevallen is! Dank voor de update m.b.t. de VVV, dat ga ik meteen even aanpassen.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.