Home Kinderen Familie fotoshoot: Tips voor mooie èn vrolijke foto’s van je gezin

Familie fotoshoot: Tips voor mooie èn vrolijke foto’s van je gezin

door Lizette

Fotografie is één van mijn vele passies. Er gaat geen week voorbij dat ik een leuke fotoshoot van de kinderen probeer te doen. Wat me meestal ook wel goed lukt. Ook kiezen we regelmatig voor een familie fotoshoot. Zodat met een echte fotoshoot het gezin er helemaal op staat en niet alleen de kinderen. Dat vind ik ontzettend leuke herinneringen voor aan de muur en natuurlijk voor later. Hoe maak je mooie foto’s van je gezin? Hoe zorg je dat je kind(eren) dan ook nog een beetje leuk en lachend op de foto staat?

Familie fotoshoot: Tips voor mooie èn vrolijke foto’s van je gezin

Op Instagram zie je soms hele feeds vol staan met prachtige foto’s met lachende kinderen. Hoe doen ze dat toch? Hebben zij dan geen last van een koppige peuter? Natuurlijk wel! Foto’s zijn momentopnames. En zeker op Instagram zie je enkel wat mensen je willen laten zien. Dat wil echt niet zeggen dat iedere foto zo stralend goed gelukt is.

Of je nou een familie fotoshoot laat doen door een fotograaf of zelf met je camera aan de slag gaat, met de volgende tips gaat het jou ook (beter) lukken.

#1 Ongedwongen

Het allerbelangrijkste is ontspannen zijn tijdens een familie fotoshoot. Er zijn maar weinig mensen die kunnen ontspannen wanneer ze als een een soort model ‘heel natuurlijk om zich heen moeten kijken’. Dus dat gaan we ook niet doen. Niet poseren, niet doen alsof, maar gewoon echt ongedwongen zijn. Laat je kind lekker spelen. Ga een stukje hand in hand wandelen terwijl iemand foto’s maakt. Zing samen een liedje of ga dansen. Laat kinderen vooral zelf een beetje gewoon doen waar ze zin in hebben. Dan zijn ze het meest ontspannen en nog vrolijk ook. Die lach komt dan vanzelf. En de foto’s zijn lekker spontaan en echt.

Oudere kinderen kun je natuurlijk vertellen dat je foto’s gaat maken. Vooral jonge kinderen voelen aan dat er ‘iets’ is of dat jij met je camera aan de slag gaat. Geef je kinderen eerst even aandacht. Speel met ze mee, help ze even op weg. En dan kun je daarna makkelijker foto’s maken.

Ga je met een fotograaf aan de slag voor een fotoshoot voor je gezin. Let dan ook op je eigen mimiek. Anders staan je kinderen dadelijk stralend en lachend op de foto en jij met de meest vreemde uitdrukkingen, omdat je gekke bekken voor hen aan het trekken was.

#2 Kleuren van de kleding

Voor het mooiste effect is het fijn om de kleding van iedereen die je op de foto wilt hebben met elkaar af te stemmen en met de omgeving.

Kies liever geen printjes of kleding met plaatjes en teksten. Dat leidt namelijk snel af. Zeker verschillende printjes bij elkaar kunnen chaotisch op de foto over komen. Uniformiteit is mooi. Dat wil niet zeggen dat je allemaal hetzelfde aan moet trekken. Liever niet, laat iedereen lekker zichzelf zijn in de eigen smaak kleding. Maar je kunt wel zorgen dat de tinten van de kleuren samen kunnen. Bijvoorbeeld allemaal grijzig of allemaal blauw. En dan juist wel verschillende tinten, zodat de personen bij elkaar niet één grote grijze of blauwe vlek op de foto worden.

Welke kleuren je het beste kiest voor je familie fotoshoot is weer afhankelijk van de omgeving. Ga je binnen een fotoshoot van je gezin maken met bijvoorbeeld speelgoed, dan kun je makkelijker gekleurde kleding gebruiken. Dat vrolijkt de boel ook extra op. Ga je buiten in het bos foto’s maken, dan zijn tinten zoals paars, fel geel en gif groen vaak minder mooi. Het steekt enorm af tegen de omgeving. Om diezelfde reden kan (diep)rood dan wel weer een mooi contrast geven. Vaak zijn lichte kleuren en natuurtinten zoals leger groen, bruin, beige, roze en wit het mooiste in de natuur.

Misschien denk je wel “wat een saaie kleding tips, hoe wordt een familie fotoshoot daar nou vrolijk van?”. Je zou die kleuren of combinatie van kledingstukken bijvoorbeeld nooit naar een feestje aantrekken. En je hebt het gevoel dat je voor de fotoshoot van je gezin er juist ‘leuk’ uit wilt zien, dus je trekt liever dat leuke jurkje aan. Bedenk dan dat hoe je op de foto overkomt echt anders is dan hoe je er in real life uit ziet.

#3 Inspiratie van internet

Wanneer je voor een familie fotoshoot een fotograaf in de arm neemt, zie je aan het portfolio wat voor sfeer en stijl je mag verwachten. En de fotograaf geeft je aanwijzingen voor bepaalde leuke houdingen, maar je mag ook best zelf je wensen kenbaar maken voor wat jij mooi vindt.

Ga je zelf aan de slag? Google dan eens naar ‘fotoshoot gezin’ of ‘fotoshoot familie’ en bekijk de afbeeldingen in je zoekresultaten. Ook Instagram en Pinterest zijn een goede bron voor inspiratie. De foto’s waarvan je de compositie mooi vindt, kun je natuurlijk zelf een beetje nabootsen.

Bedenk wel dat anderen wellicht met een veel betere camera of cameralens de foto’s hebben genomen. De compositie kun je een beetje namaken, maar eenzelfde foto is lastig. Dus leg de lat wat dat betreft niet te hoog voor jezelf.

familie fotoshoot

#4 Rustige achtergrond

De kleding keuze is belangrijk voor je familie fotoshoot, maar de achtergrond ook. Je kinderen komen het beste mooi op de foto wanneer de achtergrond niet teveel afleidt. Vooral voor foto’s thuis is het een goede tip voor de fotoshoot voor je gezin. Dus geen bergen speelgoed in alle kleuren op de achtergrond. En geen tafel vol spullen in het zicht. Schuif dat gewoon net een tikkeltje op zij. Een makkelijke achtergrond voor een baby of dreumes is een wit kleed. Of op je bed met een effen matrashoes.

Bij een familie fotoshoot buiten vind ik het altijd mooier dat er geen vreemde mensen door je achtergrond wandelen. Anders hangen zij straks onbedoeld ook in je woonkamer aan de muur.

#5 Veel foto’s

Eerder gaf ik al aan, echt niet alle foto’s zullen lukken. Een fotograaf zoekt de mooiste voor je uit. Maar als je zelf aan de slag gaat, zullen er best veel foto’s niet zo mooi zijn als dat je had gehoopt. Gelukkig leven we in een wereld met digitale foto’s. Maak zoveel foto’s als je kunt met je smartphone of camera. Wissen kan later altijd nog. Zeker als je kinderen lekker aan het spelen en lachen zijn, blijf foto’s maken. Dan zit er straks echt wel eentje tussen die helemaal naar je zin is.

#6 Nabewerken

Foto’s hoeven niet meteen perfect te zijn. Je kunt ze naderhand bewerken. Één van de meest krachtige middelen voor het meer kracht geven aan je foto vind ik het bijsnijden ervan. Niet alles en iedereen hoeft altijd helemaal op de foto. Juist door te kiezen voor een voet, een mond of een gedeelte van het gezicht kun je prachtige resultaten maken van wat eerst een simpele foto leek.

Daarnaast is nabewerking in Adobe Lightroom een goede tip. De app voor je smartphone is deels gratis te gebruiken. Met alleen al die mogelijkheden kun je je foto’s al prima bewerken. Bijvoorbeeld kleuren net wat meer ophalen of contrasten vergroten. Dat vraagt wel wat oefening, omdat er heel veel bewerkingsmogelijkheden zijn. Maar probeer het gewoon maar eens!

De foto’s in deze blog zijn – net als de foto’s van een newborn shoot van Sem en mijn zakelijke foto’s – door mijn lieve en getalenteerde vriendin Saartje gemaakt. Neem gerust een kijkje op haar website Saartje Timmermans Fotografie.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.