Home KinderenBaby's 14 tips voor je newborn fotoshoot

14 tips voor je newborn fotoshoot

door Lizette

De eerste periode met je pasgeboren baby is zo bijzonder. En cliché maar waar, die tijd vliegt voorbij. Logisch dat steeds meer mensen kiezen voor een newborn fotoshoot en hun kersverse baby laten fotograferen. Nu is newbornfotografie best wel een vak apart. Een baby laat zich niet als een model sturen. Honger, moeheid, krampjes, poepluiers, het kan allemaal tijdens de fotoshoot gebeuren. Daarnaast is een newbornshoot niet alleen leuk voor later. Het is ook een bijzondere ervaring voor jou als kersvers gezin. Met deze tips voor de newborn fotoshoot ben je zo goed mogelijk voorbereid voor een zo mooi mogelijk resultaat, zowel van de foto’s als de ervaring.

14 tips voor je newborn fotoshoot

Neem de tijd voor de newbornshoot

Misschien wel de allerbelangrijkste tip voor je newborn fotoshoot is dat je de tijd ervoor neemt. Zo’n newborn shoot is vaak niet in een uurtje gepiept. Hou er rekening mee dat je er wel een tijdje mee bezig bent. Het is ook niet handig om nog andere afspraken op dezelfde dag te hebben. Naast dat de shoot een heel event voor je baby is, wil je ook niet op een gegeven moment moeten afronden omdat er anders kraambezoek voor de deur staat of zo. En het fijne van de tijd nemen voor jullie newbornshoot is dat je het ook echt als bijzonder en liefdevol event samen ervaart. Zo heb je straks de foto’s èn de herinnering om fijn op terug te kijken.

Zorg voor een warme ruimte

In een fotostudio van een ervaren newbornfotograaf wordt wel gezorgd dat het lekker warm is voor je baby. Doe je de shoot bij jou thuis? Zet de verwarming gerust op standje sambal. Zeker wanneer jouw newborn ook naakt gefotografeerd gaat worden. Een extra kacheltje in de ruimte kan natuurlijk ook. Daarmee is de ruimte vaak ook sneller warm. Zo’n klein kampeerkacheltje is vaak al voldoende. En overigens ook best lekker warm om aan te zetten wanneer je je baby in bad doet.

Ga met het ritme van je baby mee 

Heeft je baby honger. Voed je kleintje, ook al was je net een bepaalde pose van plan. Die pose komt daarna wel weer. En vaak zijn foto’s van voedingsmomenten ook nog eens heel mooi en puur. Hetzelfde geldt voor als je baby toevallig net even onrustig is of getroost wil worden. Neem er gerust even de tijd voor. De camera loopt niet weg. En de foto’s en de ervaring zullen mooier zijn wanneer alles gewoon lekker ontspannen is voor de baby en voor jou.

Zoek een fotograaf

Iemand moet natuurlijk de foto’s maken, logisch. Een newborn fotoshoot doe je meestal maar één keer. Kies daarom goed je fotograaf uit. Dat kan een vriendin zijn die een goede camera en lenzen heeft en heel goed foto’s kan maken. Of je kiest voor een professionele newbornfotograaf. Ik vond het ook belangrijk dat ik me op mijn gemak zou voelen. En dat was voor mij het beste bij mijn goede vriendinnen. Hou bij een professionele fotograaf voor je newbornshoot rekening met het tijdig maken van de afspraak, zodat je gegarandeerd bent van een plek in de agenda.

Kijk naar inspiratie

Ongeacht wie de newborn fotoshoot gaat doen, het is prettig om vooraf je verwachtingen af te stemmen. Met de fotograaf en met je partner. Die heeft vast ook wensen. En dat kun je doen door vooraf inspiratie op te zoeken. Instagram is daarvoor erg handig. En ook op Pinterest vind je enorm veel voorbeeld foto’s van newbornfotografie.

Gebruik accessoires

Bij accessoires kun je denken aan haarbandjes, mutsjes, bloemen, dekens, knuffels, enzovoorts. Of bijvoorbeeld persoonlijke sieraden van jezelf die mooi bij de foto’s passen. Zelf hou ik van huiselijke en natuurlijke foto’s. Ik koos er daarom voor om dingen te gebruiken die ook echt in de babykamer aanwezig zijn. Maar je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan. Er zijn fotografen die accessoires hebben om je newborn baby bijvoorbeeld in een mooie deken te wikkelen en in een mandje te fotograveren. Dan krijg je meer ‘geposeerde’ foto’s van je baby. Als je dit wilt, is het wel goed om een fotograaf te zoeken die dit soort foto’s ook regematig maakt.

Kies een fijne periode voor de newbornshoot

Een newbornshoot wordt gedaan totdat je baby newborn – af is. En dat is in de regel met 12 weken. Vaak staan ouders te popelen om de shoot te gaan doen. En in veel gevallen worden de newbornfotoshoots ook in de eerste vier weken gedaan. Kies vooral een periode die voor jou prettig aanvoelt. De eerste weken slaapt je baby nog heel veel, wat je misschien makkelijker of schattiger vindt voor de shoot. Als je juist je baby lachend op de foto wenst, kun je beter wachten tot na zes weken.

Beide newbornshoots van mijn zoontjes heb ik rond de twee weken gedaan. Omdat ik graag dat kleine baby-achtige graag op de foto wilde. Een nadeel van zo vroeg was dat ikzelf nou niet bepaald uitgerust was. Dat zie ik wel goed aan mezelf op de foto’s. Toen Sem acht weken oud was, mochten we model zijn voor een andere vriendin. Toen vond ik het makkelijker om de shoot te doen dan toen Sem pas twee weken oud was. Omdat ik zelf mobieler, iets uitgeruster en makkerlijker was denk ik. En na die eerste weken kun je ook altijd kiezen voor een familie fotoshoot.

Stem kleding op elkaar af

Voor de newbornfoto’s van je baby met jou en eventueel je partner erop is het vaak het mooiste om uniform te zijn qua kleuren. Kies er voor om aan te sluiten bij de babykleding en bijvoorbeeld allemaal lichte kleding of allemaal spijkerkleding aan te doen. Of in het zwart kan ook. Printjes zijn over het algemeen minder geschikt. Die stoffen kunnen met name bij close up foto’s afleiden of te druk over komen. 

Hou noodmaatregelen bij de hand

Houd hydrofiele doeken bij de hand als je je baby naakt op de foto wilt. Want poepen en plassen gaat natuurlijk gewoon door. Mocht je baby daarmee beginnen, dan kun je met een hydrofiel vaak nog je eigen kleding en zo beschermen tegen vlekken. Het is ook handig om een badcape bij de hand te hebben. Daar kun je je kleintje fijn en warm in wikkelen tussen de poses.

newborn fotoshoot

Kijk naar details

Ik hou van foto’s met ons als gezin en de newborn baby, maar ik hou misschien nog wel meer van detailfoto’s. De inieminie handjes, de volle lipjes, de kleine voetjes, ze zijn zo schattig! Dus de tip: laat ook wat foto’s maken van de details van je prachtige newborn baby.

In het bevallingsverhaal van Sem vertelde ik over de keizersnede. Ter herinnering aan die bevalling vond ik het ook mooi foto’s met het litteken te laten maken.

Als je zelf aan de slag gaat, zorg voor een goede camera en lens 

Van een professionele newbornfotograaf kun je verwachten dat hij of zij over een goede camera en goede cameralenzen beschikt. Maar wanneer je een vriendin foto’s laat maken of met je eigen camera aan de slag gaat, verdient het aanbeveling om zelf een goede camera en lens aan te schaffen. Eigenlijk het liefst twee lenzen. Eentje om mee te zoomen en één van bijvoorbeeld 40 mm voor detailfoto’s. Goede apparatuur zorgt nou eenmaal voor beter resultaat.

Maak een fotoboek

Je kunt nog zulke prachtige foto’s van je newborn hebben, het blijft jammer als je er verder niets mee doet. Je moet in ieder geval een mooi fotoboek maken van je newborn fotoshoot. Want die prachtige herinneringen verdienen dat! Zo kijk je zelf de foto’s regelmatig terug. En je kunt de foto’s aan anderen en later aan je kindje laten zien.

Bij HetFotoalbum.nl is het maken van een fotoboek erg eenvoudig. Ook kun je foto’s bewerken. Zoals bijsnijden en het contract en de helderheid aanpassen. Ook kun je er andere toffe producten met je foto’s maken. Wat ik zelf ook heel leuk vind, is een fotoslinger maken. Als je een kraamfeest geeft, is het super mooi om een slinger met de prachtige newbornfoto’s op te hangen. Zo kan iedereen ze zien en het geeft het feestje meteen een authentieke aankleding. En natuurlijk hangen er van de shoot ook foto’s aan de muur als wanddecoratie.

Bewerk foto’s ook in zwart-wit

Normaliter hou ik van foto’s met kleur. Er is één uitzondering en dat zijn foto’s van de newborn fotoshoot. Door enkele foto’s daarvan juist in zwart-wit te bewerken en in je fotoboek op te nemen, geef je die foto’s een extra dimensie. Kleuren leiden niet af, daardoor kijk je anders naar een foto. En dat vind ik een mooie variatie.

Betrek je andere kind(eren)

In de bovenstaande tips ben ik uitgegaan van een newborn fotoshoot van jouw baby, jou en je partner. Natuurlijk kan het zo zijn dat het je tweede, derde of vierde kindje is of meer. Het is ook leuk om je andere kind(eren) bij de fotoshoot te betrekken. Zo krijg je een echt familiemoment met de newborn baby in het middelpunt van de belangstelling.

Een kleine extra tip daarbij: leg vooral niks op. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en hoe leuk ze het vinden om op de foto te gaan kan het namelijk best een uitdaging zijn om leuke gezamenlijke foto’s te maken. In mijn geval had Mats tijdens de newborn shoot van Sem gewoon net even niet zo’n zin. Hij wilde eigenlijk liever spelen. En dat vond ik prima. Want op die manier hebben we enkele ongedwongen foto’s waar hij wel op staat, in plaats van meer foto’s met een minder vrolijke peuter.

Jouw geslaagde newborn fotoshoot

Met deze tips wordt jouw newborn fotoshoot ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring met schitterende foto’s als resultaat. Mooie herinneringen voor de rest van je leven!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je er meer over weten, lees dan verder op de pagina samenwerken.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.