Home KinderenBaby's Wat heb je ècht nodig aan kleding voor je pasgeboren baby?

Wat heb je ècht nodig aan kleding voor je pasgeboren baby?

door Lizette

Wanneer je ook maar één keertje op Google zoekt naar babykleding, zullen de reclames je vervolgens steeds om de oren vliegen. Als het op zwangerschap en baby’s aan komt, is er heel veel handige marketing die ervoor zorgt dat je vanaf nu continu verleid gaat worden tot allerlei aankopen. En de hormonen helpen je dan ook niet echt. Want alles is schattig, denk je. En je kunt nooit ergens teveel van hebben. Toch? En voor de zekerheid in maat 50 èn in maat 56. Wat heb je nou echt aan kleding nodig voor je pasgeboren baby?

De kleding die je minimaal nodig hebt voor je pasgeboren baby

Voor de baby uitzet kun je je helemaal suf shoppen, van handige en onmisbare producten, babyverzorgingsproducten tot kleding. Je kunt natuurlijk altijd meer kopen. Omdat je het leuk vindt. Omdat het kan. Maar voor een pasgeboren baby heb je niet persé veel kleding nodig. En ik welke maat heb je kleding nodig? Dat is ook een goede vraag.

Maat 50 of maat 56 babykleding

De maten van baby- en kinderkleding komen ongeveer overeen met de lengte van je baby. Dus maatje 50 past een baby van bijvoorbeeld 48 centimeter en een baby van 52 centimeter. De baby van 52 centimeter kan ook al een maatje 56 aan. Tijdens je zwangerschap wordt met een groei echo ingeschat hoe groot je baby ongeveer zal zijn bij de geboorte. Dit is een inschatting. Tegenwoordig is die steeds meer nauwkeurig, maar nog steeds zit er wel een bandbreedte in.

Zo schatten ze Mats bijna een kilo lichter dan dat hij bij geboorte was. En Sem daarentegen schatten ze “ook groot”, maar die bleek een stuk meet petit te zijn. Met als gevolg dat bij Mats maatje 50 nooit uit de kast is gekomen en bij Sem die kleding toch wel van de zolder gehaald kon worden.

Welke maat baby kleding je voor je pasgeboren kunt kopen, kun je laten afhangen van de inschatting van de groei echo. Verwacht je een grote baby, koop dan bijvoorbeeld één rompertje en één leuk setje maat 50. Dan heb je in ieder geval iets om meteen te laten dragen. En meer kleding in maat 50 is zo online gekocht of in de winkel gekocht.

Verwacht je een gemiddelde baby of een kleine baby? Dan zou je bijvoorbeeld drie rompertjes en kledingsetjes in maat 50 kunnen kopen. Nog steeds zou ik geen hele lading in die maat aanschaffen. Want het is zo jammer als het straks toch niet blijkt te passen.

Maatje 56 vind ik een stuk veiliger om aan te schaffen. Tenzij je een echt flinke baby hebt gekregen, kunnen de meeste pasgeboren baby’s maat 56 wel aan tot ze ongeveer een maand oud zijn.

nodig aan kleding voor pasgeboren baby

Aantal setjes kleding voor pasgeboren baby

Dan is de vraag, hoeveel kledingsetjes en rompertjes moet je in huis hebben voor je pasgeboren baby? Je wilt immers niet dat de kleding ‘op’ is. En een pasgeboren baby maakt veel luiers, waarvan er een aantal ook wel eens mis zullen gaan. Dus een setje per dag is het minimale.

Hoeveel kleding je voor je pasgeboren baby nodig hebt, hangt af van hoe vaak je wilt wassen. Logisch eigenlijk. Zou je iedere dag wassen, dan heb je minder nodig dan bij één wasbeurt per week. Ik kan je wel vertellen, als je de was een week opspaart, dan kom je er niet met één wasbeurt. Dus ik vermoed dat je door alle kleding, rompers, hydrofiele luiers en spuugdoekjes zo’n drie wassen per week minimaal zult doen met enkel babyspullen.

In dat geval heb je aan zes tot acht rompertjes en zes tot acht kledingpakjes voldoende. Dat is iedere dag één met wat speling en je was ongeveer om de dag. En onder kledingpakjes versta ik broekjes, truitjes en boxpakjes. Dit klinkt dan weer heel weinig eigenlijk hè? Je mag meer kopen. Maar waarom zou je dat meteen doen?

Wachten met meer kleding kopen

De eerste reden om nog te wachten met het kopen van meer babykleding is omdat je de maat nog niet precies weet, zoals ik eerder uitlegde. En het is jammer van je uitgaven als je babykleding koopt die je baby maar amper of niet draagt.

Een andere reden is dat kraamvisite vaak kleding en schoentjes kado geeft. Dus je zou zomaar opeens met een hoop rompers en kledingsetjes meer kunnen zitten.

Vind je het leuk om kleding kado te krijgen? Vraag dan liever maat 62, want dat draagt je baby veel langer. Hou dan wel rekening met het seizoen, want de baby is dan alweer één tot drie maanden oud. En een wollen boxpakje in de lente is een tikkeltje warm, zelfs voor een pasgeboren baby.

Een derde reden is dat je pas merkt welke kleding je fijn vindt als je je baby echt hebt aangekleed. Zo kwam ik er achter dat ik overslagrompers en overslagtruitjes voor mijn pasgeboren baby’s echt een top uitvinding vond. Maar die zou ik niet op voorhand al veel gekocht hebben. En een ander pakje dat me juist heel leuk leek, bleek helemaal niet handig te zijn om aan te trekken. Dus dat hebben mijn zoontjes niet gedragen en hing voor de sier in de kast.

nodig aan kleding voor pasgeboren baby
Het allereerste kledingsetje kies je natuurlijk heel zorgvuldig uit.

Toch alvast meer kleding kopen?

Babykleding wordt maar heel kort gedragen. Zeker maat 50 en maat 56 babykleding wordt dus slechts enkele weken gedragen. Daardoor blijft veel van de kleding nog in hartstikke goede staat. En daarom vind ik het altijd leuk en duurzaam om tweedehands kleding te scoren. Op Marktplaats en Vinted staat een enorm groot aanbod. Je kunt zelf setjes uitzoeken of bijvoorbeeld een kledingpakket kopen, waarin iemand allerlei stukken babykleding van één maat bij elkaar aanbiedt.

Ik raadde eerder zes setjes babykleding aan om te starten. Uiteindelijk denk ik dat ik zo’n vijftien leuke setjes babykleding en boxpakjes in maat 56 had. En ik had nog extra babykleding en rompertjes tweedehands via vriendinnen gekregen. Dit was echt meer dan voldoende voor die maat. Ik heb er ongeveer zes weken mee gedaan. Maat 50 heb ik niet nodig gehad. Pas in maat 62 – 68 vind ik het echt nodig om meer kleding te hebben. Dan heb je ook wat meer af te wisselen over een langere periode.

Meer aan kleding nodig voor je pasgeboren baby

Naast rompers, boxpakjes en kledingsetjes heb je nog meer nodig. Namelijk mutsjes. Vooral de eerste week en soms iets langer wordt geadviseerd een mutje op te doen, omdat je pasgeboren baby zichzelf nog niet goed kan warm houden. Je kraamhulp zal je hier meer over vertellen. Ik vind het leuk om bijpassende mutjes bij kledingsetjes te hebben. Maar een neutraal mutsje kan natuurlijk evengoed overal bij. En dan heb je aan twee mutjes voldoende. Eentje in de was en eentje in gebruik.

Verder heb je ook sokjes nodig. Babyvoetjes zweten niet, dus de sokken worden niet echt vies. Maar door het steeds aan en uit trekken bij het verschonen worden ze wel losser. Daarom zou ik net zoveel paar sokken kopen als kledingsetjes. Zes tot acht dus. Ook slofjes zijn wel fijn om te hebben. Één setje is voldoende om mee door te komen.

Ook een jasje is wel handig om meteen aan te schaffen voor je pasgeboren baby, zeker in de koudere seizoenen. Babyjasjes maat 50 en maat 56 zijn vaak lang niet zo dik als een winterjas voor jezelf. Dat hoeft ook niet, want je baby neem je mee naar buiten in de wandelwagen met dekens of lekker warm bij je in de draagzak. Is het echt hartje winter? Dan is een lekker warm buitenmutsje ook fijn. En kleine wantjes voor aan de handjes.

Nodig aan babykleding

Zo zie je maar, je hebt in het begin echt niet veel nodig aan babykleding voor je pasgeboren baby. En daarna bijkopen in de winkel of online is altijd zo gedaan.

Misschien ook leuk

2 reacties

Agneta 5 maart 2021 - 11:27

Ik neem bij een volgende (of Naja heb het dan nu in huis door de 1e) 2 setjes maar 44 twee 50 en wat meer 56…

Ik kreeg te horen dat ik een grote baby zou krijgen… Maar niemand vertelde mij dat wanneer hij 6 weken te vroeg geboren wordt hij inimini is. Met alles dicht heeft hij een week met echt te grote kleding rond gelegen… Had namelijk geen maat 50 in huis alleen 56..
Een winterjas vond ik echt slechtste aankoop ever.. Het is allemaal niet in verhouding en was echt aanklungelen de jas aan te trekken die totaal niet lekker zat.. Dan maar laagjes aan en dekentjes idd..

Antwoord
Lizette 9 maart 2021 - 11:43

Ik hoop dat alles goed is met jou en je kleintje, nu de baby zo vroeg al kwam?
Ik heb een fijn zacht en warm winterjasje van Prenatal dat nu ook mijn tweede baby in maat 56 prettig draagt. Met de kou en zeker de sneeuw van laatst vond ik het toch wel een must in de draagzak buiten.
Voor een kindje dat te vroeg geboren wordt zul je inderdaad een veel kleiner maatje nodig hebben. En in een tijd met alle winkels dicht kan ik me je uitdaging wel goed voorstellen zeg. Gelukkig zijn premature baby’s wel de uitzondering en zou ik daarom niet iedereen standaard zulke kleine kledingmaatjes adviseren.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.