Regelmatig wandel ik met onze kinderen door de bossen. En telkens als ik een wandelaar met een hond zie, begint het te kriebelen. Ik ben opgegroeid in een huis vol met huisdieren. Honden, katten, konijnen, ratjes, hamsters en buiten scharrelden er kippen. Super gezellig vond ik dat. Er was altijd wel iemand om mee te knuffelen en te spelen. De kattenbak verschonen, de kippenren uitmesten of de hond uitlaten in de stromende regen… Dat waren de minder leuke kanten, maar die horen er wel bij. Hoe besluit je of een huisdier nemen een goed idee is?
Al zo lang als er mensen zijn, worden huisdieren gehouden. Ooit is dat begonnen vanwege de functie van de huisdieren. Zo waren honden er om te helpen met de jacht en de woning te bewaken. En katten werden gehouden om muizen te verjagen. Tegenwoordig zijn er een heleboel diersoorten die je als huisdier kunt houden. Vanaf 1 juli 2024 geldt er in Nederland wel een huis- en hobbydierenlijst voor de zoogdieren die je als huisdier mag houden. Zo wordt het dierenwelzijn beschermd, want er zijn genoeg dieren die niet gelukkig, veilig en/of gezond bij je thuis kunnen leven. Voor vogels, amfibieën en reptielen wordt er nog gewerkt aan zo’n lijst.
Overweeg je een huisdier aan te schaffen, kijk dan eerst of je het dier ook thuis mag houden. Is dat zo en heb je geen bijzonder of exotisch exemplaar op het oog, dan zijn er een aantal punten om mee te nemen in je besluit of een huisdier nemen een goed idee is.
Heb je voldoende leefruimte
Een huisdier heeft ruimte nodig. Hoeveel precies, dat verschilt per diersoort en -ras. Voor een goudhamster kun je bijvoorbeeld rekenen op een kooi van 100x70x40 centimeter. Een kat kan prima gedijen in een appartement, maar denk er wel aan dat je de kattenbak, krabpaal en mand ergens kwijt moet. Denk je aan een grotere hond zoals een labrador, dan heb je het over vierkante meters aan ruimte. Oftewel een flinke woonkamer en het liefst een tuin.
Heb je voldoende tijd
Werk je fulltime, ben je nauwelijks thuis, vraag je dan af of je wel echt een huisdier wilt. Want klein of groot, ze hebben allemaal aandacht en verzorging nodig. Dagelijkse eet- en drink momenten, zorgen voor een schone kooi of terrarium, borstelen, uitlaten, ieder dier heeft zo zijn eigen behoeften. Ik denk dat een hond en paard (voor zover je die laatste echt als huisdier kunt beschouwen) het meest intensief zijn.
Hoe zit je financieel
Een huisdier aanschaffen kan goedkoop zijn. Maar kies je voor een huisdier, dan hoort daar ook de hele zorg bij. Het eten en drinken, speelgoed, het verblijf en niet te vergeten de kosten voor de dierenarts en Dierapotheker. Denk aan terugkerende kosten, zoals ontwormen van je kat, inentingen voor je hond, nagels en tanden knippen van je konijn, maar ook voor als je huisdier onverhoopt ziek is.
Ben je vaak en lang van huis? Naast dat je huisdier je natuurlijk zal missen, zul je ook rekening moeten houden met opvang of een oppas en de kosten die dat met zich meebrengt.
Past het huisdier bij je gezin
Op enig moment hadden we Karel, de hamster. Karel was een super lief mannetje en hield enorm van graven en slapen. Dat was wat hij deed. Overdag groef hij zich zo goed in dat we hem niet konden zien. Hij sliep dan rustig de hele dag. Tot alle kinderen naar bed waren, dan kwam hij tevoorschijn. Onze kinderen vonden Karel super leuk hoor. Maar toen ze hem al een paar dagen niet meer gezien hadden, verslapte de aandacht. En dat snap ik, want een huisdier is natuurlijk veel leuker als je er mee kunt spelen.
Lang verhaal kort, kies een huisdier dat bij je gezin past.
Wat is het juiste moment
Een hamster is al blij als hij zijn tweede verjaardag kan vieren, terwijl een papegaai wel 50 kan worden. Ook wel een dingetje om rekening mee te houden, wat is het juiste moment om een huisdier te nemen? Kun je de rest van zijn of haar leven ervoor zorgen? Of ben je binnenkort van plan een jaar te gaan reizen? Zorg dat een huisdier geen impuls aankoop wordt en denk er goed over na.
De hond waar wij van dromen? Nog even niet. Ik zie mezelf namelijk niet met drie jonge kinderen en de hond drie keer per dag wandelen. Als onze jongens oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven of – beter nog – zelf de hond uit te laten, wil ik er weer over denken.