Home Lifestyle Zo ga je aan de slag in de kinderopvang

Zo ga je aan de slag in de kinderopvang

door Lizette

Als je een passie hebt voor het werken met kinderen en je afvraagt hoe je aan de slag kunt in de kinderopvang, dan is dit artikel voor jou. De kinderopvangsector biedt diverse mogelijkheden, van het werken op een kinderdagverblijf tot de buitenschoolse opvang. In dit artikel bespreken we welke stappen je moet nemen om een carrière in de kinderopvang te starten.

Wanneer ben je geschikt voor de kinderopvang?

Voordat je de sprong waagt, is het goed om eerst te bepalen of werken in de kinderopvang wel bij je past. Uiteraard is het erg belangrijk dat je goed met kinderen kunt omgaan. Als je wilt werken als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, is ook een relevant mbo 3- of 4-diploma noodzakelijk. Denk hierbij aan opleidingen zoals Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent. Deze opleidingen bieden je niet alleen de benodigde kennis, maar ook de nodige praktijkervaring.

Sollicitaties voorbereiden

Als je hebt bepaald dat je geschikt bent voor de kinderopvang, dan is het tijd om je sollicitaties voor te gaan bereiden. Bedenk waar je graag zou willen werken en welke functie het beste bij je past. Kinderopvang kent verschillende vormen, zoals dagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en tussenschoolse opvang.

Pas je CV aan zodat hij aansluit op de functie waar je voor wilt gaan. Zorg ervoor dat hij er aantrekkelijk uitziet en vul hem met relevante (!) werkervaring die je de afgelopen jaren hebt opgedaan. Een overzichtelijk CV met veel relevante ervaringen laat meestal de beste indruk achter bij werkgevers.

Vacatures vinden

Nu je weet waar je wilt solliciteren, is het tijd om op zoek te gaan naar kinderopvang vacatures. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van vacaturewebsites die ook aanbod hebben in de kinderopvang. Dankzij de tekorten waar de branche nu mee te maken heeft, zou er meer dan genoeg aanbod moeten zijn. Natuurlijk heb je niet voor alle vacatures de benodigde kwalificaties of ervaringen, dus die kun je er tussenuit filteren.

Solliciteren

Nu je vacatures voor kinderopvang gevonden hebt, is het tijd om te solliciteren. Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief waarin je jouw passie voor werken met kinderen benadrukt. Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken door jezelf te presenteren als een enthousiaste en gekwalificeerde kandidaat. Laat zien dat je bekend bent met de specifieke uitdagingen en verantwoordelijkheden die bij de kinderopvang komen kijken. Uiteindelijk gaat het erom dat je het werk goed kunt uitvoeren en dat je een leuke collega bent. Knoop die twee dingen dus goed in je oren!

Met de bovenstaande tips zou het net een stukje makkelijker moeten zijn om een baan in de kinderopvang te vinden. Alvast heel veel succes en plezier gewenst met je nieuwe baan!

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.