Home KinderenBaby's Gebroken nachten, hoe overleef je ze? 12 tips die je een beetje kunnen helpen.

Gebroken nachten, hoe overleef je ze? 12 tips die je een beetje kunnen helpen.

door Lizette

Het is nog geen 3.30 uur en ik hoor de eerste signalen. Het zal niet lang meer duren voordat de baby laat horen dat hij honger heeft. Ik twijfel. Zal ik nog heel even stilletjes blijven liggen in de hoop dat ik nog een kwartiertje mijn ogen dicht kan doen? Of zal ik de baby maar meteen oppakken en voeden. Des te sneller kan ik daarna weer verder slapen. Hoop ik… Die gebroken nachten, ze zijn zo pittig!

Gebroken nachten zijn pittig!

De eerste paar weken ging het nog wel. Het euforische gevoel van de liefde voor de nieuwe baby was sterk genoeg om me door de gebroken nachten heen te slepen. En in een kraamweek mag je gewoon lekker veel in bed liggen. Maar we zijn een aantal weken verder en ik ben gebroken. Op. Eigenlijk kan ik op dit moment alleen maar huilen. En zelfs daar ben ik te moe voor. Er lijkt geen einde aan de gebroken nachten te komen. Ik weet het, nachtvoedingen horen bij een baby. Maar dat wil niet zeggen dat het niet ontzettend zwaar kan zijn. Hoe ga ik dit ooit redden?

Het gevoel dat ik hier beschrijf, heb ik regelmatig gehad. En nog steeds. Natuurlijk door de nachtvoedingen waar ik nu midden in zit. Maar ook een peuter kan in fases van de peuterpubertijd aardig voor gebroken nachten zorgen. Het irritante van een gebroken nacht is dat je slaap wordt onderbroken, obviously. Maar ook het weer inslapen vind ik een ding. Soms ben ik zo klaar wakker, dat ik op dat moment het gevoel heb er maar beter uit te kunnen gaan. Maar ik weet dat ik dan nog meer slaap mis. Dus probeer ik toch weer in bed in slaap te komen.

Twaalf tips bij gebroken nachten

Er zijn een aantal dingen die mij helpen om de gebroken nachten beter door te komen en ze beter te kunnen doorstaan. Ik deel mijn twaalf tips met je.

1 Ga op tijd naar bed

Er zijn dagen dat ik al om 20.00 uur naar boven ga. Soms kijk ik nog een beetje TV (niet altijd slim, zie tip 3). Maar meestal doe ik mijn best om zo snel mogelijk naar dromenland te vertrekken, zodat ik alvast wat uurtjes slaap kan pakken tot mijn slaap onderbroken wordt.

Avondmensen hebben vaak moeite met vroeg naar bed gaan. Heb jij dat ook? Bedenk dat gewoon gaan liggen ook al een vorm van rusten is. Je kunt op de bank liggen of in bed en lees dan bijvoorbeeld een boek of luister naar ontspannende muziek.

2 Slaap met je baby, of juist niet

Ik vind het prettig om de baby naast me te hebben in een co-sleeper. Dan kan ik hem er ’s nachts zo uitpakken, voeden en weer terug leggen. Ik hoef ’s nachts niet mijn bed uit. En dat vind ik fijn, want door de kou naar de babykamer toe lopen zou mij alleen maar meer wakker maken. Misschien geldt dat ook voor de baby. Dus samen slapen is voor mij de beste oplossing om de gebroken nacht zo makkelijk mogelijk te houden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist niet goed slaapt met de baby naast je. Je hoort alles. Dat kan je juist ook heel erg uit je slaap houden. Onderzoek daarom waar jij het meeste baat bij hebt. Want samen slapen is gezond, maar jouw slaap is ook heel belangrijk.

3 Geen scherm kijken

Het is beter om geen scherm te kijken voor je gaat slapen. Dus geen TV aan en ook niet op je telefoon kijken. Het felle licht van het scherm houdt je namelijk alert. En dat maakt inslapen dan weer lastiger.

Heel eerlijk, wij hebben sinds kort een TV op de slaapkamer. Ik ben inmiddels zo moe, ik slaap al na 5 minuten Netflix hoor. Maar bij moeilijk inslapen is dit dus wel een goede tip.

4 Hou de momenten van gebroken nachten kort

Als je ’s nachts wakker wordt voor je hongerige baby of je peuter die iets van je wil, zorg dan dat je de momenten zo kort mogelijk houdt. Gezelligheid is voor overdag. Vooral voor voedingsmomenten van je baby is het handig om het donker en stil te houden. Dat is voor jezelf rustig, maar draagt ook bij aan het ontwikkelen van een dag- en nachtritme van je baby. En dat draagt weer bij aan het onvermijdelijke einde van de gebroken nachten, ooit!

5 Los af met je partner

In de meeste gevallen is er een partner betrokken. Spreek met elkaar af om te wisselen, zodat je samen de gebroken nachten beter kunt doorstaan. Je partner kan bijvoorbeeld een (afgekolfd) flesje melk geven, zodat jij een voeding niet hoeft te doen. Of de baby vast houden, als je kleintje alleen maar in de armen in slaap valt. De armen van je partner zijn daar ongetwijfeld ook fijn en geschikt voor. En je hoeft niet alles alleen te doen, je doet het samen.

gebroken nachten

6 Knuffel met je kleintje

De gebroken nachten zijn zwaar en pittig, maar ze zijn er ook voor een reden. Pak die vast en knuffel! Knuffelen met je baby herinnert je eraan waar je het allemaal voor doet. Bovendien komt er bij knuffelen een fijn gelukshormoon vrij dat je een beter gevoel geeft. Vergeet ook niet naar je kleintje te kijken; dikke kans dat die je in het holst van de nacht de liefste glimlach schenkt. Dat doet je vast ook goed.

7 Doe overdag een dutje

Het klinkt zo suf. En zeker als je meerdere kinderen hebt, is het echt niet altijd mogelijk. Maar heb je een moment dat je even alles kunt laten voor wat het is, doe een powernap. Je knapt er echt even van op. Het is beter om niet langer dan 20 tot 30 minuten te slapen. Anders raak je in een te diepe slaap, waarna je juist weer meer vermoeid ontwaakt.

Lukt een dutje niet, probeer dan eens een ontspanningsoefening of meditatie. Ook dat geeft je weer wat meer energie.

8 Stop met tellen

Sommige ochtenden telde ik terug. “1,5 uur slaap, toen weer 2 en daarna 3 uur… Of was het 2,5? Hoe laat was het ook alweer? Ok, 1,5 + 2 + 2,5 = 5… Dat is veel te weinig! Alweer! Zucht…” Hier werd ik eerlijk gezegd alleen maar moedeloos en gefrustreerd van. Ten eerste kostte het me nogal wat energie om überhaupt te herinneren hoe vaak en wanneer ik wakker was. En daarnaast, wat levert het op? De constatering dat je weinig geslapen hebt. Ja, dat voelde je ook wel zonder te tellen. De gebroken nachten komen onder een vergrootglas te liggen waar je eigenlijk niks aan hebt. Niet doen dus.

9 Kies je mantra

Als de moed je in je schoenen zakt en je wallen op je knieën hangen, kun je jezelf een beetje moed inspreken met een mantra. Eentje die het goed doet voor allerlei frustrerende momenten als mama is “het is een fase”. Op een dag behoren de gebroken nachten tot het verleden.

10 Geloof niet alle succesverhalen

“De mijne sliep bijna direct door”, “Ik legde ze om 20.00 uur erin en ze sliepen tot de volgende ochtend” of “Slaapt hij nog niet door?” De vraag alleen al geeft mij kromme tenen. Wat heb je aan die vraag. Je bent gewoon moe van gebroken nachten. En je doet niets verkeerd, het hoort er (helaas) gewoon bij. En al zijn het er maar een paar, omdat je kleintje opeens vaker wakker wordt van een doorkomend tandje, dan nog zijn die gebroken nachten pittig.

Omring je liever met mensen die bemoedigende woorden hebben voor je. Die weten en erkennen hoe zwaar het kan zijn. Die herkenning doet meer goed dan de succesverhalen die je toch niet persé hoeft te geloven.

11 Zorg goed voor jezelf

Door de gebroken nachten raak je (over)vermoeid. Behalve ervoor zorgen dat je toch meer slaap en ontspanning krijgt, helpt het ook om op andere vlakken goed voor jezelf te zorgen. Zoals gezond eten. Je dagelijkse portie groente en fruit. En beweeg iedere dag minimaal 30 minuten. Ik weet het, je wordt soms al moe van de gedachte daaraan. Maar je zult merken dat je je na een rondje wandelen of fietsen gek genoeg energieker voelt.

12 Laat je kind logeren

Ik zal eerlijk bekennen, ik heb geen ervaring op dit vlak. Mijn kinderen hebben nog nooit gelogeerd bij een ander. Regelmatig denk ik er wel aan, maar ik vind het zelf gevoelsmatig nog lastig om ze ’s nachts te moeten missen. Daarover een andere keer meer. Maar het is natuurlijk wel een optie om je kinderen te laten logeren. En je familie of vrienden zullen het vast gezellig vinden en je er graag mee helpen. Dan kun je zelf in ieder geval één nachtje flink doorslapen en een beetje bijladen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor gebroken nachten. Al is het er maar eentje die je iets minder moe maakt. Op naar betere nachten en heel veel slaap toegewenst!

Wat zijn jouw tips bij gebroken nachten?

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.