Het leven met jonge kinderen kan enorm hectisch zijn. Nee correctie, het ìs hectisch. Ik heb tot op heden nog niemand gehoord die het gewoon even doet. Al ziet het er bij anderen soms ongelofelijk makkelijk en relaxt uit, zodra ik met vriendinnen praat blijkt iedereen wel pittige tijden met jonge kinderen te kennen. Dus jij en ik zijn niet de enige. We willen het graag goed doen. Het liefst perfect. En dat is best veel als werkende moeder. Jonge kinderen vragen nog veel van je en hebben jou veel nodig. Eten, luiers, enzovoorts. Een gezin met jonge kinderen draaien is eigenlijk al een fulltime baan. Ongeacht of je fulltime werkt of parttime werkt of minder uren gaat werken, je houdt meerdere ballen hoog met je gezin en daarnaast je werk. Dit optimaal combineren kan lastig zijn en voor onrust in je hoofd zorgen. Je zorgt voor iedereen thuis en je wilt je werk afhebben. En daardoor zorg je waarschijnlijk minder voor jezelf. Hoe krijg je meer rust in je hoofd als werkende moeder met jonge kinderen? Deze tips voor werkende moeders helpen je een meer rust in de combinatie van gezin en werk te vinden.
Tips voor werkende moeders met jonge kinderen
1 Zorg goed voor jezelf
Wanneer je eerst goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. Ik gebruik graag de metafoor van de veiligheidsinstructies in een vliegtuig. De bemanning vertelt je voor vertrek wat je moet doen in een noodsituatie. Wanneer de zuurstofmaskers naar beneden komen, zet je die eerst bij jezelf op. Daarna help je anderen. Je kunt anderen namelijk niet helpen als je zelf geen zuurstof krijgt.
Nu is dit voorbeeld natuurlijk een absolute noodsituatie. Maar als werkende moeder goed voor jezelf zorgen is in het dagelijkse leven net zo belangrijk. Daarom is dit misschien wel de belangrijkste van alle tips voor werkende moeders. Dat betekent goed en regelmatig gezond eten en zorgen voor voldoende slaap. Levert je kind je gebroken nachten? Dat is pittig! Eerder deelde ik deze tips bij gebroken nachten. Een peuter in de twee is nee fase? Kijk naar wat je kunt proberen om meer rust te creëren voor jezelf. Wellicht kan aromatherapie je ondersteunen bij het vinden van meer balans.
2 Maak een to do-lijstje
Het lastige van het vinden van een balans tussen werk en privé is omdat we veel in ons hoofd zitten. Het maken van een to do-lijstje zorgt op meerdere manieren voor meer rust in je hoofd als werkende moeder. Ten eerste creeër je overzicht in de dingen die je wilt of moet doen. Ten tweede zorgt het afstrepen van je to do’s voor een goed gevoel. Je brein maakt een gelukshormoon aan en daardoor krijg je een voldaan gevoel. En terecht!
Werk je regelmatig thuis met kinderen, dan kunnen werk en privé onbedoeld erg door elkaar heen lopen. Om thuiswerken met jone kinderen een beetje werkbaar te houden, deelde ik deze tips met je. Het kan je helpen om voor zo’n werkdag thuis één to do-lijst te maken en er tijdvakken aan te hangen. Daarin verdeel je de taken voor thuis en voor je werk, zodat je ze een afbakent. En volg je een studie, dan is die afbakening nog belangrijker voor een goede balans. Daarmee geef je toch meer scheiding aan je werk en privé.
3 Bepaal een realistisch maximum
Nog even terug naar je to do-lijstje. Als je niet uitkijkt, maak je een eindeloze lijst en krijg je uiteindelijk alleen maar een druk en onvoldaan gevoel. Bepaal voor jezelf een maximum aantal taken op een dag. En hou daarbij rekening met alle taken. Dus ook de was doen en stokfzuigen bijvoorbeeld. Want die dingen in het huishouden kosten ook tijd. Kijk dan voor jezelf hoeveel taken je echt op een dag zou kunnen en willen doen.
4 Stel prioriteiten
Prioriteiten stellen klinkt zo logisch, maar is soms best wel lastig. Daarom herhaal ik het ook in bijna iedere blog over balans en rust in ouderschap. Vooral wanneer je het gevoel hebt dat alles prioriteit heeft. Besef dat een dag maar 24 uur heeft. Om rust voor jezelf te creëren zul je moeten gaan kiezen in wat echt belangrijk voor je is om te doen. Wat je daarbij kan helpen, is onderscheid maken in wat je echt moet doen en wat je graag wilt doen. Rekeningen betalen moet je op tijd doen. Je werkafspraken moet je nakomen, hoewel thuiswerken met jonge kinderen een enorme uitdaging is. De was kan vaak echt wel een dag wachten. Net als stofzuigen by the way.
5 Verdeel taken in huis
Het lijkt wel alsof werkende moeders van nature veel of zelfs alles willen doen binnen het gezin. Bij de meeste werkende moeders is er een partner aanwezig. En die kunnen ook heel veel hoor! Misschien niet zo goed opruimen als jij vindt van jouw manier. Maar hoe fijn is het om niet alles zelf te hoeven doen? Dat hoeft dus ook niet. Ik krijg zelf altijd een beetje jeuk van dat ‘een partner kan helpen’. In mijn ogen is het meer dan dat. Je vormt immers samen een gezin. Liever zie ik het als gelijken die taken in huis verdelen.
6 Wees lief voor jezelf
Streng zijn voor onszelf, dat kunnen we als werkende moeders als de beste. De lat hoog leggen. Alle ballen hoog houden en soms extra ballen erbij nemen. Vanaf het moment dat we weer gaan werken na zwangerschapsverlof hebben we hoge verwachtingen van onszelf. Compassie daarentegen blijkt vaak lastig. Probeer toch eens regelmatig met andere ogen naar jezelf te kijken. Geef jezelf eens een compliment. Gun jezelf om het niet perfect te hoeven doen. Alles voor je gezin doe je met liefde en dat is altijd goed. Koop af en toe een mooie bos bloemen voor jezelf of een stukje taart. In ieder geval iets waar jij blij van wordt. En kijk aan het einde van de dag wat je allemaal gedaan hebt en wat er goed ging in plaats van wat je niet hebt kunnen doen.
7 Sta stil bij de fijne momenten
Op een hectische dag kan het lastig zijn om te genieten van de fijne momenten van die dag. Want die zijn er ongetwijfeld wel geweest. Je baby die lief naar je lacht. Dat half uurtje met je peuter in de speeltuin. Of dat ene rustmomentje met een (warme!) kop thee. Pak ’s avonds wanneer de rust in huis is teruggekeerd een moment om die dingen bewust even binnen te laten komen. Zodat je er alsnog van kunt genieten. Je zult merken dat bewust stil staan bij geluksmomenten je rust zullen geven. Ook helpt het om situaties positief te benoemen, daarmee ervaar je het zelf ook sneller als een fijn moment.
8 Bedenk slimme routines
Rust en ruimte in je hoofd kun je creëren door routines te gebruiken. Je brein hoeft over de routinematige dingen namelijk minder na te denken. Dus gaat er minder energie naar toe. Ik ben eigenlijk meer van de spontane dingen, maar door een stukje routine heb ik gemerkt dat ik dan juist tijd over hou voor meer spontane dingen.
Waar ik dan vooral van hou, zijn slimme routines. De douche poetsen nadat je net gedoucht hebt. De was bij elkaar verzamelen voor je naar beneden gaat (als daar de wasmachine staat). Dan gaan de huishoudelijke dingen meer in een flow. En routines van dingen meteen opruimen. Dan hoef je dat later niet nog eens te doen.
9 Maak routines leuker
Een stap verder is om je routine leuker te maken. De was opvouwen voor de TV, poetsen met je favoriete muziek aan. Je peuter mee laten helpen (of juist niet). Anything that helps. Want des te leuker je het maakt, des te prettiger het gevoel is dat je er aan over houdt.
10 Doe regelmatig iets voor jezelf
Naast je gezin en je werk, wat doe je nog meer graag? Welke dingen vond je leuk voordat je moeder werd? Voor de één is dat sporten en voor de ander een boek lezen, een stuk op de motor of een hangmat ophangen. Doe deze dingen nog steeds, ook al heb je jonge kinderen die veel van je aandacht en tijd vragen. En ook al ben je moe, wat ongetwijfeld aan je gezicht te zien is. Want dat is natuurlijk vaak het excuus om deze dingen niet te doen. Je bent al blij wanneer je na een werkdag gegeten hebt, de kinderen slapen en je op de bank kunt ploffen. Toch zul je merken dat je door deze dingen voor jezelf rust voor jezelf creëert wat de balans tussen je werk en privé ten goede zal komen.
11 Vraag je omgeving bij te springen
Iedereen met kinderen zal beamen dat de tijd voor werkende moeders met jonge kinderen pittig is. Heb je een extra drukke dag of week, bijvoorbeeld door een bepaald project van je werk dat af moet en meer tijd vraagt. Vraag eens iemand in je omgeving om bij te springen. De kinderen vinden het vast super leuk om bij tante Truus te mogen spelen, terwijl jij thuis nog even ongestoord extra aan je project werkt. En op deze manier prop je het niet allemaal in de avonduren erbij. Want rust en slaap is ook nog nodig, hè?
12 Plan reminders in
Vooral toen ik net weer ging werken na het zwangerschapsverlof van mijn eerste zoontje, liepen werk en privé erg door elkaar heen. Ik wilde mijn werk graag weer oppakken en me daar op richten. Ondertussen had ik regelmatig pauzes om te kunnen kolven en dan dacht ik weer aan thuis en de dingen die ik daar moest doen. En thuis dacht ik dan weer aan dingen van op het werk die ik nog moest doen. Het heeft best wel even geduurd voordat ik terug aan het werk meer balans kreeg tussen werk en privé.
Wat mij geholpen heeft, is om acties op te schrijven. Door die op te schrijven voorkom je dat je er steeds aan blijft denken. En dat geeft zoveel rust! Ik maak vaak een herinnering aan in mijn telefoon op een moment dat ik aan die dingen wil denken. Bijvoorbeeld op een werkdag maak ik herinneringen aan van acties waar ik opeens aan denk. Doordat ik vervolgens weet dat ik ze opgeschreven heb, kan ik ze loslaten in mijn hoofd.
13 Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd
Een huis met jonge kinderen is zelden opgeruimd door het speelgoed dat er ligt. Ik maak het mezelf graag makkelijk. En daarom ligt er een aankleedkussen op tafel en luiers ernaast. Maar ik geloof wel in het gezegde “een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd”.
Dit is een beetje een lastige van alle tips voor werkende moeders. Want om je hele huis op te ruimen is een hele klus die tijd kost. En je wilt juist meer rust omdat je als werkende moeder het gevoel hebt tijd te kort te komen. Wat ik handig vind, is ten eerste het speelgoed makkelijk opbergen. Bijvoorbeeld in plastic boxen, speelgoedtassen, een kast of een speelgoedkist. Ik vind de boxen die we hebben niet persé mooi, maar wel erg handig. Als het aan het einde van de dag maar makkelijk en snel opgeruimd is. Daarnaast gooi ik steeds makkerlijker dingen weg of breng het naar de kringloop. Kapot? Weg ermee, of als niemand het meer gebruikt, weg voor een tweede leven. Ook dat ruimt lekker op. Verder zorg ik dat de zithoek opgeruimd is. Daar zit ik namelijk ’s avonds het meeste. Dat er vervolgens een berg was in de bijkeuken ligt en de tafel vol papieren, zie ik gelukkig niet vanaf de bank. En zo creëer ik toch meer rust voor mezelf in een deels opgeruimd huis. En werk je thuis, zorg dan voor een opgeruimde werkplek.
14 Reken een uurtje speling
Deze timemanagement tip heb ik op mijn werk ooit eens gehad en ik heb er veel aan. En toen dacht ik, waarom doen we dat privé dan niet? De tip voor meer rust in je werk en privé is: hou elke dag rekening met een uur onvoorziene zaken. Je baby spuugt en je moet kleding verwisselen. De lunch duurt langer nu je peuter zelf brood wilde smeren. Er kunnen honderd dingen gebeuren die tijd kosten. Als je je dag ramvol plant, kom je door dit soort dingen die gewoon vaak voorkomen opeens tijd te kort. Door dus niet alles vol te plannen, hou je een beetje rek.
15 Gun jezelf gezelligheid
De meeste tips voor werkende moeders zijn praktisch, deze is vooral leuk. Soms wanneer ik het druk heb met mijn werk, dan wil ik aan de ene kant alleen maar knallen en doorgaan. Des te sneller is het af en voel ik die druk van het werk niet meer. Toch weet ik inmiddels dat sociale gezelligheid zo belangrijk voor me is, ondanks werkdruk. Als je het echt te druk hebt, kun je altijd nog een gezellige lunch afzeggen en je vriendinnen zullen het vast begrijpen. Maar ik wil je de tip geven vooral te kijken of je niet toch tijd kunt maken voor een kop thee of glas wijn samen. Want de sociale gezelligheid kan je juist weer even de ontspanning geven die je nodig hebt naast het bezig zijn met je gezin en je werk.
16 Maak het spitsuur minder
Sinds ik moeder ben, begrijp ik wat men bedoelt met het spitsuur rond etenstijd. Eigenlijk is het meer een spitsavond, want de druk is wel langer dan een uur. Je komt uit je werk, kinderen moeten opgehaald worden, er moeten boodschappen gedaan worden, koken, afruimen, samen spelen, kinderen in bad en naar bed. Welke stappen uit het spitsuur kun je makkelijker maken?
Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om voortaan een weekmenu te maken voor de boodschappen. Die bestel ik vervolgens online. Online boodschappen doen heeft veel voordelen. Dat scheelt iedere dag boodschappen doen en je hoeft niet meer steeds na te denken over wat je gaat eten. Als het nou ook nog eens snelle gezonde maaltijden zijn, heb je nog meer winst. Des te meer tijd blijft er over om thuis na je werkdag de rust te vinden en volle aandacht voor je kinderen te hebben.
17 Mediteer
Mediteren is echt niet zweverig. Het heeft alles met bewuste ademhalingen te maken en kan jouw als werkende moeder daarom op ieder moment van de dag meer rust geven. En daardoor kom je weer meer in balans op werk en privé gebied. Er zijn legio ademhalingsoefeningen van een paar minuten die je zittend kunt doen, in je bureaustoel of thuis op de bank. Of net voor het slapengaan, een heel fijn moment om de dag rustig af te sluiten. Er zijn ook verschillende apps met oefeningen, zoals de gratis VGZ Mindfulness app. Zo kun je een beetje experimenteren met wat voor jou werkt. Eventueel kun je gebruik maken van edelstenen die ondersteunen in balans en rust.
Dit is bijvoorbeeld een oefening die je kunt doen voor meer rust als werkende moeder:
Leg je hand op je buik. Je mag je ogen sluiten, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook naar de vloer of tafel voor je staren. Adem vijf keer vier tellen in via je neus naar je buik en acht tellen uit via je de mond. Je voelt je buik bol worden op iedere inademing en weer leeg op iedere uitademing. Hoe voel je je hierna?
18 Bespreek op je werk
Alle voorgaande tips voor werkende moeders gaan vooral over hoe je het thuis anders kunt proberen of hoe je met je mindset zelf aan de slag kunt om meer rust te krijgen als werkende moeder. Als je werkt voor een werkgever kun je ook daar eens bespreekbaar maken waar je tegenaan loopt. Ik werk drie dagen per week als HR adviseur Duurzame Inzetbaarheid en ik zie dat steeds meer werkgevers een goede werk privé balans willen voor hun medewerkers, omdat ze het belang ervan inzien. Want als zij kunnen ondersteunen in jouw inzetbaarheid en jij je daardoor bijvoorbeeld niet ziek meldt of overwerkt raakt van de stress, hebben zij daar ook baat bij. Ze willen je immers graag gemotiveerd aan het werk hebben. Je werkgever hoeft geen pasklaar antwoord te hebben op jouw vraag, maar samen kun je daar wel komen. Misschien kun je je werktijden aanpassen, zodat ze beter bij je gezin passen. Of kun je wisselen in een project dat nu even teveel van je vraagt.
Tips voor werkende moeders met jonge kinderen
Als werkende moeder met jonge kinderen is het lastig om rust en balans te vinden en tegelijkertijd is het ontzettend nodig om te kunnen blijven doorgaan. Ik bedenk me tijdens het schrijven van deze blog dat ik ook wel weer eens een goed gesprek met mezelf mag voeren. Want ik kan hier ook nog een hoop in verbeteren en groeien merk ik. Want deze tips voor werkende moeders kan ook ik nog steeds goed gebruiken.
Ik hoop jou met deze tips voor werkende moeders en mijn eigen ervaringen daarmee bruikbare suggesties te hebben gegeven waar je iets mee kunt. En vooral dat je de ruimte pakt om die rust te vinden en daarbij te doen wat goed voelt voor jou. Uiteindelijk weet jij wat het beste is voor jezelf, je gezin en je werk. Kun je er wel wat hulp bij gebruiken? Stress en Burn-out coaching kan je erbij ondersteunen.