Home Mama Je studie combineren met je gezin, hoe dan?

Je studie combineren met je gezin, hoe dan?

door Lizette

Je kinderen, je baan, je sociaal leven en je hobby’s; je leven is al druk genoeg. En toch wil je heel graag een opleiding gaan doen. Je wilt je verder ontwikkelen of misschien wel iets compleet nieuws leren. Je hebt urenlang op internet gezocht naar wat je wilt en allerlei proeflessen en brochures bekeken. Uiteindelijk heb je de studie voor jou gevonden. En je kunt ook nog eens volgende maand starten! Maar hoe ga je je studie combineren met je gezin?

Je studie combineren met je gezin

In juli van dit jaar ben ik gestart met een coach opleiding. Een opleiding en richting die ik al langer graag wilde. Dus ik ben heel blij met deze kans en de opleiding vind ik super leuk om te doen. Maar het is wel een dingetje hoor, de balans bewaken tussen mijn studie en mijn gezin. Mijn leven was al druk voordat ik met de opleiding startte. Dus ik vroeg me ook wel af hoe ik het voor elkaar zou gaan krijgen. En op momenten heb ik me ook al afgevraagd waar ik toch in hemelsnaam aan begonnen ben?! Als werkende moeder is balans al lastig, laat staan met een studie erbij! Maar het lukt aardig en het examen is zelfs al in zicht. Ik ga je meenemen in mijn tips.

Voorbereiding van je studie met je gezin

Het begint absoluut met een goede voorbereiding. En dan bedoel ik niet alleen de juiste studie uitkiezen. Om je studie goed met je gezin te combineren is het in mijn ogen noodzakelijk om de belangen van het gezin en de mening van je partner mee te nemen in je beslissing. Ik bedoel, het is logisch dat je geen hele dagen in de schoolbanken kunt gaan zitten op de dagen dat je normaliter voor de kinderen zorgt, zonder dat je die zorg anders organiseert. En daar zul je dus met elkaar duidelijke afspraken over moeten maken.

Wanneer je de zorg voor de kinderen niet aan je partner over kunt laten, zijn er andere opties. Zoals een (betaalde) oppas. Of je kunt in overleg met je werkgever tijdelijk minder gaan werken op de dagen dat je opleiding volgt. Let er bij het vrijmaken van tijd goed op of je naast de lessen ook tijd nodig hebt voor thuisstudie en huiswerk. Want ook die tijd moet je ergens vandaan gaan halen. Het gaat bovendien niet alleen om tijd vrij maken voor de combinatie van je studie met je gezin. Een plek in huis waar je ongestoord huiswerk kunt maken is ook wel zo fijn.

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden in het combineren van een studie met je gezin. Zo kun je voor een thuisstudie kiezen die je helemaal op eigen tijd en tempo kunt volgen. Zeker met de komst van online studies zijn de mogelijkheden voor meer balans toegenomen. Je kunt je de reistijd naar de andere kant van het land besparen en toch klassikaal lessen volgen via ZOOM.

Niet alleen de praktische kant van de zorg voor de kinderen is belangrijk in de afstemming over je studie. Ook de mentale kant is relevant. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de steun van je gezin onwijs belangrijk is om de studie ook daadwerkelijk af te ronden.

Het juiste moment voor een studie

Wat is het juiste moment voor een studie om het goed te combineren met je gezin? Er is geen perfect moment. Ik heb zelden iemand horen zeggen dat hij of zij een studie wel even erbij deed. Een opleiding vraagt tijd en aandacht van je; dat gaat altijd ten koste van iets anders. Is het niet overdag de tijd met je kinderen, dan is het wel je vrijetijd en slaap als je ’s avonds studeert.

Mij leek het een goed moment om te starten toen Sem een half jaar oud was. Ik wilde al langer een studie doen en het was er vanwege de zwangerschap niet eerder van gekomen. Dus ik stond te popelen om van start te gaan. En de gebroken nachten? Die zouden toen toch wel grotendeels tot het verleden behoren. Ehhh, nee, helaas. Dus al die uren in de avond die ik had bedacht, dat bleek zo makkelijk nog niet te zijn, omdat ik regelmatig zowat omviel van de slaap. Dat viel natuurlijk wel tegen in de planning. Gelukkig kon ik flexibel met de studie omgaan en zo alles volgen en huiswerk maken op momenten dat ik beter gefocused was. Maar wellicht was het beter te wachten tot de nachten weer stabieler waren.

Wat vervolgens jouw ideale studeer-moment in de week is, is heel persoonlijk. Het helpt vaak om vaste studie-momenten in de week te plannen. Dat geeft jou houvast. En het is duidelijk voor je gezin wanneer je met je opleiding bezig bent.

Haalbare doelen voor jezelf

Een derde tip uit eigen ervaring om een studie te combineren met je gezin is om realistische en haalbare doelen voor jezelf te stellen. Neem niet teveel hooi op je vork. Een studie volgen terwijl je ook een gezin runt is echt anders dan in je studententijd. Zeker als je al even geen opleiding meer gedaan hebt, hoor je in het begin soms ook je hersenen kraken. En door die pittige nachten en het ontzwangeren merkte ik al snel dat ik niet zo’n geweldig geheugen had als ooit. Dus soms duurde het ook langer dan ik had verwacht om de stof te leren.

Een doel stellen en dat dan ook behalen geeft een ontzettend goed gevoel en motivatie om door te gaan. Daarom is het zo fijn om je studie in haalbare doelen voor jezelf op te knippen. Bij die doelen hoef je niet alleen aan de inhoud van je opleiding te denken. Een doel kan ook zijn dat je minimaal x uur per week aan je studie besteedt.

Overweeg jij een studie te gaan doen?

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.