De weg naar herstel van een burn-out is allesbehalve rechtlijnig. Het lijkt meer op de grillige lijn van een hartslag die compleet van slag is. Het is een reis waarin je ontdekt wat werkt en wat niet. Iedereen ervaart een burn-out op zijn eigen manier, maar er zijn overeenkomsten die ik kan delen. Het gaat niet alleen om wat je moet doen om te herstellen, maar ook om wat je kunt verwachten tijdens het herstelproces van een burn-out. In deze blog deel ik mijn ervaringen en benadruk ik dat je niet de enige bent die soms volledig in de war raakt door de ups en downs van herstellen van burn-out klachten, vooral als je moeder bent.
Vijf uitdagingen in je herstel van overspannenheid of burn-out
Wat je over het algemeen kunt verwachten bij je herstel van burn-out klachten en stressklachten is onder te verdelen in vijf punten.
#1 Ritme houden
Het is cruciaal om je rust te blijven nemen, te zorgen voor voldoende beweging, en structuur aan te brengen in je dag. Doe dingen waar je energie van krijgt en omring jezelf met ondersteunende mensen. Het is echter zo verleidelijk om terug te vallen in oude gewoontes. Ik merkte bijvoorbeeld dat het vermijden van schermtijd voor het slapengaan me goed deed, maar plotseling betrapte ik mezelf erop dat ik weer tot bedtijd naar Netflix staarde. Een keer ergens van afwijken is oké, maar wees je bewust van dat het een slipperige helling is om weer in je oude patronen te vallen.
#2 De lat hoog leggen
Onthoud dat je niet morgen alweer je oude zelf hoeft te zijn. In feite is dit waarschijnlijk een van de redenen waarom je in de situatie van een burn-out bent beland. Je vroeg te veel van jezelf. Accepteer dat het tijd kost om te herstellen. En misschien wil je helemaal niet terug naar wie je ooit was. Die moeder die van hot naar her rende? Wil je weer die hektiek aan kunnen of wil je moeder zijn en genieten van alles?
#3 Veranderingen accepteren
Verandering kan soms moeilijk zijn. Misschien vind je het niet leuk om ’s avonds vroeger naar bed te gaan of merk je dat je sociale leven er anders uitziet. Het is oké om deze gevoelens te ervaren. Toch is het essentieel om keuzes te maken en ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je leuk vindt, zelfs als dat moeilijk is. Het hielp mij om open en duidelijk te zijn naar mijn vriendinnen waarom ik wel eens verstek laat gaan bij iets. Je zult merken dat er ook veel begrip voor is.
#4 Geduld…
Herstel heeft tijd nodig. Die grillige lijn van herstel kan je soms tot tranen toe frusteren, vooral als het zo lang duurt om je weer goed te voelen. Het is belangrijk om te onthouden dat herstel niet in dagen, weken of maanden gebeurt, maar eerder in maanden of zelfs jaren. Ik vind het zelf mooi om vooral onverwachts ineens te merken dat iets beter gaat of vlotter gaat.
#5 In het verleden blijven hangen
Reflecteren op hoe je in deze situatie terecht bent gekomen is een gezond en noodzakelijk onderdeel van je herstel. Het helpt je relevante patronen te identificeren en te begrijpen wat je in de toekomst anders wilt doen om beter voor jezelf te zorgen. Maar vergeet niet om ook vooruit te kijken. Op een gegeven moment moet je de status quo in je hoofd doorbreken en weer toekomstgericht denken. Steeds achteruit blijven kijken brengt je dan niet verder meer.
Het herstelproces van een burn-out is geen eenvoudige reis, vooral als je moeder bent met talloze verantwoordelijkheden. Echter, met geduld en de juiste ondersteuning kun je deze uitdagingen overwinnen en je herstel opbouwen. Je bent niet alleen in deze reis. Een burn-out coach kan je daar goed bij helpen op jouw weg naar een gezonder en gebalanceerder leven, en jij hebt de kracht om dit te bereiken.