Home Mama De strijd tegen stress: Hoe je als moeder de balans en rust in ouderschap terugvindt

De strijd tegen stress: Hoe je als moeder de balans en rust in ouderschap terugvindt

door Lizette

Als moeder draag je dagelijks meerdere petten. Je bent kok, chauffeur, entertainer, verpleegster, lerares, en nog veel meer. Je hebt zoveel te doen en er lijkt nooit genoeg tijd in een dag te zitten. Dit kan behoorlijk overweldigend zijn, en vaak raken moeders verstrikt in de (zelfgestelde) eisen van hun drukke leven. Stress is dan nooit ver weg. En ben je een werkende moeder, dan komt er nog een extra dimensie bij. En het is voor velen zo lastig om je aandacht bij je gezin óf bij je werk te hebben. Op je werk denk je aan je kinderen en thuis ben je nog met je werk bezig. Zo heb je het gevoel dat je het op beide vlakken nooit goed genoeg doet. Met nog meer stress als gevolg. De parental burn-outs stijgen ieder jaar. Hoog tijd om eens te kijken naar hoe je als moeder de balans weer terugkrijgt.

Stress kan de gezondheid en het welzijn van jou als moeder op vele manieren beïnvloeden. Het kan leiden tot slaaptekort, prikkelbaarheid en het gevoel dat je de controle verliest. Blijft de stress langer aanhouden, dan kan het verder leiden tot uitputting. Als deze stress onbehandeld blijft, steven je af op een burn-out, wat nog ernstigere gevolgen kan hebben voor zowel jou als je gezin.

Maar er is goed nieuws. Het is mogelijk om de balans terug te vinden en je stressniveau te verminderen, zelfs in het midden van het drukke moederschap. Ik geef je enkele tips om je op weg te helpen rust te vinden in het ouderschap en de dagelijkse chaos te beheersen:

#1 Prioriteiten stellen

Laat het verlangen naar perfectie los. Je kunt niet alles perfect doen. Zet voor jezelf op een rij wat de belangrijkste taken voor jou zijn. Dat kan per dag of per week of wat globaler, maar hoe concreter, des te makkelijker jij je prioriteiten ziet. En besteed daar je aandacht aan. Andere dingen kunnen wachten.

#2 Hulp aanvaarden

Laten we eerlijk zijn, er zijn best wel eens mensen die zeggen “als ik iets kan doen, laat maar weten hoor!”. En dan dacht je misschien net als ik “ja, maar dat ga ik toch niet vragen, ik ga toch niet zomaar iemand ermee lastig vallen…” Nieuwsflash: mensen zeggen dat niet zomaar! Als vrienden, familie of collega’s hulp aanbieden, accepteer het dan met open armen. Gewoon “ja” zeggen! Het is geen teken van zwakte, maar juist van slim ouderschap om af en toe ruimte voor jezelf te creëren. It takes a village to raise a child.

#3 Tijd voor jezelf

Reserveer dagelijks een paar minuten die volledig van jou zijn. Gebruik deze tijd om te mediteren, te lezen, of gewoon even te ontspannen. Genieten van een warme kop thee, een stukje lekkere chocolade, een zonnestraal die naar binnen piept. Het maakt niet uit wat het is, als het maar even helemaal van jou is. En als dat juist iets met je vriendinnen is, is dat ook goed.

#4 Bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is een effectieve manier om stress te verminderen. Of het nu gaat om een wandeling, hardlopen of yoga, het zal je zowel fysiek als mentaal sterker maken. Ik weet het, iedere dag bewegen is echt een uitdaging als moeder van kleine kinderen. Want waar vind je de tijd…. Nou, ze liggen op een gegeven moment toch wel in bed. Pak die momenten! Zet je wekker eerder, of ga meteen aan de gang met thuisoefeningen zodra ze in bed liggen. En nee, moe zijn is géén excuus! Je voelt je na bewegen beter, beloofd!

#5 Erover praten

Zoek een vriendin of collega met wie je kunt praten. Het uiten van je gevoelens en zorgen kan enorm opluchten. En veel moeders worstelen met dezelfde dingen. Als de stress je te veel wordt en je de balans niet zomaar weer kunt hervinden, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken. Een burn-out coach kan je begeleiden om stress en burn-outklachten te verminderen, zodat je rust en evenwicht in je ouderschap kunt herwinnen.

Terug naar balans en rust in ouderschap

Het ouderschap is een prachtige reis, maar het kan soms behoorlijk uitdagend zijn, vooral als je ook daarnaast werkt. Stress mag echter nooit de overhand krijgen. Je kinderen zijn maar even klein en daar wil je zoveel mogelijk van genieten. Gun jezelf de tijd en ruimte om voor jezelf te zorgen. Wanneer jij goed in je vel zit, kunnen jij en je gezin veel meer genieten van de kostbare momenten in het leven.

Misschien ook leuk

4 reacties

Karlijn 14 januari 2024 - 09:25

Hulp vragen, daar ben ik niet zo goed in🙈. Maar begin het wel te leren nu. Met 4 kinderen, waarvan 1 met intensieve zorg moet je soms wel gebruik maken van de hulp van anderen, anders hou je het niet vol. Dat zou ik eigenlijk vaker moeten doen😊

Antwoord
Lizette 19 januari 2024 - 13:02

Ik herken het heel goed, hulp vragen en ook daadwerkelijk accepteren is soms super lastig. De lieve mensen om je heen die de hulp aanbieden, doen dat gelukkig niet voor niets. En ze zeggen niet voor niets, it takes a village to raise a child. Zeker met vier kinderen is een steunende omgeving super fijn.

Antwoord
Maartje 11 februari 2024 - 19:35

Ik ben enorm perfectionistisch, graag zou ik wat meer de boel de boel willen laten, relaxte moeder willen zijn. Tijd voor jezelf om op te kunnen laden. Voor iedereen aan het zorgen, behalve voor mijzelf…….

Antwoord
Lizette 12 februari 2024 - 15:49

Heel herkenbaar. De tijd voor jezelf ontstaat niet ‘zomaar’. Dat is best wel eens lastig met keuzes maken en zoeken naar mogelijkheden. Je perfectionisme kan dat best wel in de weg staan. Een coach zou je kunnen helpen om vanuit jouw belangrijkste waarden meer te laten ervaren hoe je de lat voor jezelf lager mag en kan leggen en dat dat ook oké voor je voelt. Wil je er meer over weten, stuur mij gerust een bericht.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.