Home MamaSelfcare Hoe combineer je stress en vermoeiheid met een leuk sociaal leven

Hoe combineer je stress en vermoeiheid met een leuk sociaal leven

door Lizette

Stress hoort bij het leven, maar teveel stress is niet goed. En wanneer stress langer aanhoudt, kun je daar vervelende klachten door ervaren. Vermoeidheid, prikkelbaar, een kort lontje en neerslachtige gevoelens zijn zomaar wat voorbeelden van de gevolgen. Je lichaam en geest vertellen je dat je moet terugschakelen. Goed voor jezelf zorgen en je richten op dingen die je energie en positiviteit geven. Dat valt in de praktijk vaak niet mee. Veel mensen krijgen energie van fijn contact met vrienden en familie. Van alleen maar en continu in je eentje thuis op de bank liggen wordt volgens mij niemand beter, maar op een gezellige verjaardag kun je na een half uur al flink overprikkeld raken en je helemaal gesloopt voelen. Het gaat om balans. Hoe combineer je klachten van stress en vermoeidheid met een leuk sociaal leven?

Hoe combineer je stress en vermoeidheid met een leuk sociaal leven

“Pak je rust en ga leuke dingen doen.” Dat is het advies dat je vaak hoort wanneer je iemand vertelt dat je veel stress ervaart, overspannen bent geraakt of in een burn-out zit. Een vriendin, een collega of zelfs een huisarts kan dit advies geven. Het is een goed advies, maar soms wel lastig in de praktijk te brengen. Want “leuke dingen doen”, zoals afspreken met vriendinnen, kan naast energie en positiviteit geven ook energie kosten. Naar een festival, groot feest of pretpark gaan, dat zal voor iedereen veel prikkels geven. Je sociale leven bestaat vast uit meer dan dat. Ik vind het ook gezellig om met vriendinnen af te spreken. Samen lunchen bijvoorbeeld of met een groepje een keer avondeten of borrelen. De ene keer pakte dat beter uit dan de andere keer. Wat voor jou werkt, is heel persoonlijk. Ik heb al doende gemerkt dat bepaalde factoren helpen bij het balanceren van je sociaal leven en klachten van stress en vermoeidheid.

De juiste omgeving

De omgeving waar je afspreekt kan ontzettend veel invloed hebben op je ervaring van prikkels. Het helpt daarbij als je weet of onderzoekt wat voor punten jou onrust geven of teveel prikkelen. Zo vertelde een vriendin – die kampte met behoorlijke stressklachten – dat ze door een andere vriendin meegenomen werd voor een leuk ritje in een cabrio op een zonnige dag. Onderweg scheen de zon heerlijk en het zou een mooi ritje geweest kunnen zijn. Ware het niet dat zij ontdekte dat de flikkerende zon door de bladeren van de bomen haar veel te veel prikkelde. Daardoor bleek het uitje helemaal niet zo geschikt voor haar.

Ik heb dat niet zozeer met licht, maar met een bepaalde akoestiek in een kamer. Ik merk bijvoorbeeld dat ik veel prikkels ervaar wanneer de TV of radio aan staat, meerdere mensen tegelijk kletsen en de ruimte een beetje hol klinkt. Eigenlijk zoals bij ons thuis momenteel. Er is nog weinig aankleding in de woonkamer, zoals gordijnen en dingen aan de muur, die anders het geluid deels absorberen. Laatst was ik bij vrienden op bezoek en zaten we buiten. Zij hebben een aluminium overkapping, zodat we zelfs in de herfst gewoon lekker buiten konden zitten. Met de glazen schuifwand erin hebben zij een tuinkamer gerealiseerd. Slim, want zo halen ze meer uit hun tuin. Een sfeervolle ruimte, gezellig aangekleed en – zo bleek – een rustige akoestiek, terwijl er muziek op stond en we met een groepje gezellig kletsten. En zo kan een omgeving dus prima geschikt zijn voor een gezellig samenzijn met je vrienden of familie.

Leestip: vijf tips voor het plaatsen van een overkapping

Duidelijk naar je vrienden en familie

Een ander element dat ik ontdekte is dat de ene sociale bijeenkomst anders aanvoelt dan de andere. En dat heeft te maken met de mensen. Ik zie mijn familie en vrienden allemaal graag. Maar je kunt je voorstellen dat je je bij de één comfortabeler voelt dan bij een ander. Tegen de ene vriendin zul je waarschijnlijk makkelijker zeggen dat je (eerder) naar huis wilt en open zijn over hoe je je voelt dan tegen een ander. En dat is prima. Om te voorkomen dat je jezelf overvraagt, door bijvoorbeeld “ja” te zeggen tegen sociale aangelegenheden waar je over twijfelt of door de gewoonte te hebben veel langer te blijven hangen dan je vooraf bedoelde, helpt het om vooraf duidelijk te zijn. En nee zeggen wanneer je je grens bereikt.

Wil je graag naar een drukke verjaardag en denk je dat maximaal een uurtje goed voor je is. Geef de jarige vriendin vooraf dat dan aan. Dan hoef je het ter plekke niet uit te leggen. “He, ga je nou al weer?” als reactie van die ene oud-tante die je nauwelijks kent, beantwoord je gewoon met “ja”, want je vriendin weet genoeg.

Keuzes maken

Niet alleen de plek en de tijd hebben invloed op hoeveel prikkels een sociaal event je geeft. Uiteindelijk is goed voor jezelf zorgen ook keuzes maken. Bijvoorbeeld voor een etentje met vrienden. Zo’n hele avond kan te veel voor je zijn, maar je wilt het ook niet compleet missen. Maak een keuze en kom juist tijdens het eten. Of kies ervoor om pas na het eten aan te sluiten voor een drankje. En als je dat vooraf laat weten, is het duidelijk en voorkom je dat iemand je erop bevraagt terwijl je dat liever niet hebt. Je kunt het natuurlijk nooit helemaal voorkomen. Mijn ervaring is als de belangrijkste personen om je heen weten hoe of wat, dan vind ik dat voldoende.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je meer over samenwerken weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama. 

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.