Home Lifestyle 5 tips voor het plaatsen van een overkapping

5 tips voor het plaatsen van een overkapping

door Lizette

Een overkapping in de tuin is de ideale manier om 365 dagen per jaar van je tuin te kunnen genieten, van het eerste zonnestraaltje tot – onder een heater of kleedje – het laatste sneeuwvlokje van de dag. Geen wonder dat een overkapping plaatsen momenteel ontzettend populair is. Het buitenleven bevalt veel mensen namelijk wel erg goed. Dat wil je ook graag in je eigen tuin ervaren en een overkapping maakt dat mogelijk. Waar let je op bij het plaatsen van een overkapping?

Wat is een overkapping

Er worden nogal eens wat termen door elkaar gebruikt die synoniemen van elkaar zijn of juist iets anders betekenen. Wat is een overkapping dan precies? Een overkapping is een constructie in je tuin met een dak. Deze constructie kan vrijstaand in de tuin geplaatst worden of aan een muur van je huis bevestigd worden. In dat laatste geval kun je het zo tegen je huis plaatsen dat je direct door je achterdeur onder de overkapping kunt gaan zitten. Dat is handig wanneer het bijvoorbeeld regent.

Andere woorden die voor overkapping gebruikt worden, zijn veranda, terrasoverkapping en tuinoverkapping. Mensen noemen het ook wel eens een tuinkamer of serre. Dat zijn weer iets andere constructies. Een tuinkamer is een veranda, maar dan uitgebreid met zijwanden en voorwanden. Een serre is een geïsoleerde kamer en dus echt een uitbreiding van je woonhuis. Zo haal je meer uit je tuin.

Tips voor het plaatsen van een overkapping

Klinkt fijn hè, die extra leefruimte buiten waar je alle dagen van het jaar kunt genieten. Maar waar moet je op letten voor een fijne veranda?

Kies de soort overkapping die bij je past

Een overkapping kan gemaakt zijn van verschillende materialen. De constructie kan van hout zijn of van aluminium. Aluminium is duurzamer dan hout. Voor het dak van de overkapping heb je ook verschillende mogelijkheden, namelijk aluminium (net als de constructie zelf) of glas. Het voordeel van een glazen veranda is dat je hierdoor de fijnste lichtinval hebt. Bovendien kun je genieten van het mooie uitzicht boven je, zoals boomtoppen, de wolken of zelfs de sterren. Zo creeër je een plek die helemaal top is voor een moment me-time.

Belangrijk is dat je goed bedenkt waarom je de overkapping wilt en er dan de beste constructie voor uit kiest. Verwacht je er echt het hele jaar door te willen genieten, dan zijn zijwanden misschien wel het overwegen waard. Daarnaast kun je je voorkeuren ook helemaal kwijt in verschillende manieren van afwerkingen van een veranda.

Check of je een vergunning nodig hebt

Een overkapping valt onder ‘bijbehorende bouwwerken’ en in een aantal gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig. Gelukkig zijn er voorwaarden waaronder je een veranda kunt plaatsen zonder de rompslomp van een vergunning. Zo mag je bijvoorbeeld niet je hele tuin overkappen. En wanneer je de overkapping binnen 4 meter van je huis plaatst, mag het niet hoger dan 30 cm van je eerste verdieping worden om het vergunningvrij te mogen doen. Per gemeente verschillen de regels. Om het precies te weten, kun je het beste een vergunningcheck doen.

Laat een veranda door experts plaatsen

Een veranda is niet persé duur, maar zeker ook niet goedkoop. En het is een investering die je eenmalig wilt doen, dus je wilt dat het meteen goed is. Laat dan je veranda door een expert plaatsen. Zo borg je niet alleen dat de constructie deuglijk in elkaar zit, maar ook dat de maten kloppen. Want de expert komt de overkapping zelf bij jou in de tuin inmeten en daarna monteren.

Bedenk de beste plek in je tuin

Je kunt je veranda tegen je huis plaatsen, bij de achterdeur, zodat je er via de achterom meteen terecht komt. Of je plaatst hem bijvoorbeeld achterin je tuin in die fijne hoek omringd door bomen. Waar je ook voor kiest, het is verstandig er goed over na te denken. Want later verplaatsen, dat gaat niet zomaar. Hoe kies je dan de beste plek? Ten eerste kijk je naar waar je je prettig voelt en wat je mooi vindt. Daarnaast kijk je naar wat praktisch is qua looproutes. Staat de veranda bijvoorbeeld in de weg als je met de fiets vanuit de schuur naar de achterdeur moet? En ook de ligging in de tuin kun je meenemen in je ideeën. Dat werkt hetzelfde als met de ligging van je tuin. Met een overkapping op het zuiden heb je de meeste zonuren en dus veel licht, maar dan kan het ook vrij warm worden. In het oosten vang je in de ochtend de eerste zonnestralen en in het westen geniet je juist van de laatste zonnestralen.

Vergeet de accessoires niet

Naast een goede constructie en de juiste plek moet de overkapping natuurlijk ook gezellig worden. Daar zijn gelukkig oneindig veel mogelijkheden voor. En dat zijn niet alleen leuke kussens op je bank, maar ook handige accessoires. Zo kun je een heater of sfeerhaard plaatsen, zeker als je ook op koudere dagen onder je overkapping wilt zitten. En niet onbelangrijk, verlichting onder je overkapping. Je kunt bijvoorbeeld LED-spots inbouwen. Plaats je de veranda op een zonnige plek en wil je ook schaduw creëren, denk dan eens aan zonwering onder het dak of screens aan de zij- of voorkant.

Heel veel plezier met het buitenleven onder je overkapping!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.