Home Er op uitDagjes weg De leukste grotere pretparken voor een dagje uit met jonge kinderen + handige tips!

De leukste grotere pretparken voor een dagje uit met jonge kinderen + handige tips!

door Lizette

Hoe klein ons landje dan ook mag zijn, er zijn veel toffe grote pretparken in Nederland. Een dag in wildwaterbanen of gillend over de kop in een achtbaan, ik vind zelf ook geweldig! Vaak wordt gedacht dat de grotere pretparken vooral leuk zijn voor wat oudere kinderen en voor volwassenen. Maar er zijn in de meeste grotere pretparken gelukkig ook veel leuke attracties voor jongere en kleinere kinderen. Zo zijn deze parken ook een perfect uitje met jonge kinderen. Welke grotere pretparken in Nederland dat zijn, vertel ik je. En ik geef je handige praktische tips voor een geslaagde dag.

6x Het leukste pretpark met jonge kinderen

Dat de grotere pretparken in Nederland vooral bij oudere kinderen en volwassenen in de smaak vallen, is natuurlijk niet zo gek. Sommige attracties zijn veel te spannend voor jonge kinderen. En voor veel achtbanen geldt een minimale lengte om veilig mee te mogen.

Er zijn gelukkig ook gedeeltes en attracties in de grotere pretparken die specifiek op jonge kinderen ingericht zijn. Dus voor kinderen vanaf 1 en die nog te klein zijn voor de grotere attracties. En daarom zijn de grotere pretparken juist heel erg geschikt voor het hele gezin.

De Efteling in Kaatsheuvel

Het grootste en bekendste pretpark van Nederland, en zelfs een van de grootste van Europa, is de Efteling. Ik vind dit sprookjesachtige park ook echt het allermooiste van allemaal. De Efteling is ook heel goed geschikt voor jonge kinderen. Het pretpark ligt op een steenworp afstand van Tilburg, wat een leuke uitvalsbasis is voor uitjes met kinderen.

Ten eerste is het sprookjesbos natuurlijk leuk voor alle leeftijden. Pinokkio, de wolf en de zeven geitjes, Langnek, de Sprookjesboom, je kunt ze allemaal van dichtbij mee maken. Ook in het Land van Laaf is er veel gericht op jonge kinderen, net als in de nostalgische kermis. Voor veel jonge kinderen is het Carnaval festival het hoogtepunt van de dag. Het deuntje van het liedje vergeet je nooit meer. En in de Fata Mogana kun je met je gezin met jonge kinderen een bootritje maken door het verre Oosten.

Koningin Julianatoren in Apeldoorn

Dankzij de gelijknamige televisieserie voor kinderen kennen je jonge kinderen de figuren uit Julianatoren misschien al een beetje. En hier zijn veel attracties te vinden die voor jonge kinderen geschikt zijn.

Er zijn tuimelende theekopjes, een safaribaan met leeuwen en tijgers (geen echte hoor, die zie je alleen in dierentuinen), een reuzenrad voor het hele gezin, een suikerspinhuisje voor de zoetekauwen. In de meeste attracties kunnen ouders ook mee om jonge kinderen te begeleiden.

Plopsa indoor in Coevoorden

Plopsa indoor is, zoals de naam al zegt, grotendeels overdekt. Daar kun je dus ook op een dag met wat minder goed weer terecht. Er zijn meer dan 25 attracties en het park is vooral op jongere kinderen gericht. Bootjes, autootjes, een brandweermolen, een dierenweide (en dieren zijn nou eenmaal snel geliefd bij kinderen) en kinderen kunnen Bumba ontmoeten in één van de theatershows.

Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen is bekend als het voormalige Ponypark Slagharen. De pony’s zijn er niet meer, die hebben plaats gemaakt voor andere attracties. Maar nog steeds zijn er leuke attracties voor jonge kinderen. Zo is er de Monorail waar de kleintjes een ritje in kunnen maken, of ze kunnen met de Magic Bikes een tochtje maken. Ook is er een draaimolen en een speeltuin. De attracties voor de jongste kinderen zijn bij elkaar geplaatst in het Kids Country gedeelte. Verder is er straattheater en zijn er mooie shows die ook geschikt zijn voor kleine kinderen.

pretpark met jonge kinderen

Toverland in Sevenum

Toverland heeft zes betoverende werelddelen vol spannende attracties, maar ook leuke attracties voor jonge kinderen. Een watercarrousel, een doolhof vol geheimen, met de boot op zoek naar de schatkamer van Merlijn en gieren van het lachen in dolende theekopjes. Het is maar een greep uit de attracties voor jongere kinderen. Ook zijn er mooie shows die voor alle leeftijden geschikt zijn.

Pretpark Duinrell in Wassenaar

Duinrell is van oudsher vooral bekend van het Tikibad, het grote zwembad met enorm veel glijbanen. Tegenwoordig is het een echt pretpark met attracties voor jonge kinderen, oudere kinderen en volwassenen. De allerkleinsten kunnen wandelen langs verschillende sprookjes en spelen in de ballenzee. Jonge kinderen mogen in de meeste achtbanen niet, maar wél in de hele toffe kikkerachtbaan.

Praktische tips voor een dagje pretpark met jonge kinderen

Een dagje naar zo’n groot pretpark met jonge kinderen is vaak behoorlijk intensief. De kinderen doen veel nieuwe indrukken op. En de afstanden die ze op een dag afleggen zijn enorm. Hoewel de grotere pretparken gericht zijn op het hele gezin, zijn er ook altijd genoeg verschoningsruimtes voor jongere kinderen te vinden.

Als moeder van jonge kinderen weet ik maar al te goed wat het effect kan zijn als kinderen moe worden. Om te zorgen dat het zo gezellig mogelijk blijft voor iedereen, deel ik enkele praktische tips met je.

#1 Ga op rustige dagen

Niemand vindt het leuk om in een rij te moeten wachten. En voor jonge kinderen is dat vaak nog lastiger. Wil je naar de Efteling? Het familiepark houdt goed bij wat drukke en minder drukke dagen zijn. Kijk bijvoorbeeld voor je gaat wanneer de Efteling open is en kies een dag waarop het minder druk voorspeld is. Vaak is dat op maandag en dinsdag buiten de schoolvakanties. En jonge kinderen hoeven nog niet naar school, dus je hebt ook makkelijker de mogelijkheid om doordeweeks de drukte te vermijden.

#2 Neem eten en drinken mee

De oorsprong van deze tip heeft niet zozeer met geld besparen te maken, hoewel eten en drinken in de grotere pretparken best prijzig kan zijn. Nee, het heeft te maken met dat kinderen vaak een tikkeltje minder vrolijk kunnen doen wanneer ze trek krijgen. En je toevallig net bijna aan de beurt bent in een attractie. Om die vervelende hongermomenten te voorkomen, is het handig zelf eten en drinken bij te hebben. Heeft je kind een voedselallergie? De grotere parken hebben vaak een duidelijk allergenenbeleid.

#3 Een kinderwagen of draagzak

Hoe goed je kleine ook kan lopen, de afstanden in de grotere pretparken zijn echt wel flink. Dus een kinderwagen, buggy of een draagzak is toch wel handig. Tenzij je je kind zelf wil dragen of op je schouders wilt hebben.

#4 Verwachtingen delen

Niets is zo vervelend als dat je kind ergens in wil, maar het nog niet mag. Ik zie het beeld van mijn teleurgestelde peuter al helemaal voor me. Wat kan helpen, is om thuis al samen te bespreken wat er is en waar je kind al wel in kan en mag. Van veel attracties kun je op de website vaak de minimale lengte zien, zodat je al een lijst kunt maken van wat er kan. Zo leg je de focus op wat er wel kan en vermijd je wat er niet mag. Andersom geldt natuurlijk ook; wanneer je kind iets al snel spannend vindt, kun je thuis al vertellen over het pretpark en wat er allemaal te doen is. Zodat je samen goed voorbereid op het uitje naar het pretpark.

Veel plezier met je dagje pretpark met jonge kinderen!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.