Home Er op uitDagjes weg Dierentuinen in Nederland: dit zijn de leukste!

Dierentuinen in Nederland: dit zijn de leukste!

door Lizette

Weet je hoeveel dierentuinen Nederland rijk is? Wel meer dan 60! Natuurlijk zijn dat niet allemaal grote dierentuinen. Nederland heeft ook een flink aantal kleinere dierenparken. Soms zijn de kleinere dierentuinen specifiek gericht op bepaalde diersoorten. Groot of klein, bij ons is een dagje dierentuin altijd een geslaagd dagje uit met het gezin. Wat zijn volgens mij de leukste dierentuinen in Nederland?

De 5 leukste dierentuinen in Nederland

Alle dierentuinen hebben hun eigen charme. Welke jij het leukste vindt, is natuurlijk persoonlijk. Welke diersoorten vind je bijvoorbeeld leuk om te zien? Ik heb al heel wat dierentuinen bezocht in Nederland en ook in het buitenland, zoals het Wildpark bij Bonn. Vijf dierentuinen in Nederland zijn echt favoriet. Ik vertel je welke dat zijn en waarom.

Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek

Safaripark Beekse Bergen is absoluut mijn favoriet. Ik ken dit dierenpark inmiddels erg goed, omdat wij al een aantal jaren abonnementhouders zijn. Maar los daarvan vind ik Beekse Bergen een geweldig dierenpark. Er zijn verschillende manieren om het park te bezoeken en de dieren te bekijken. De wandelsafari heeft een leuke wandelroute door het dierenpark. Naast de safaridieren loop je ook langs geitjes, die je zelfs brokjes mag geven en kunt aaien.

Daarnaast kun je kiezen voor een bootsafari en een safari met de bus. De chauffeur leidt je langs dieren die je niet altijd met de wandelsafari ziet. Zo heb je weer een hele andere ervaring. En het leuke is, er rijdt een gids mee die je alles vertelt over de dieren en precies weet hoe je ze kunt spotten. Ook tof is de autosafari door de Beekse Bergen. Met je eigen auto rijdt je dezelfde route als de bus, maar lekker in je eigen tempo. Je kunt zo lang blijven staan als je wilt om de neushoorns te bekijken of de giraffen voor je auto langs te zien lopen. Met een dagje Beekse Bergen vergeet je dat je gewoon in Nederland bent en heb je echt het gevoel op safari geweest te zijn.

Dierentuin Artis in Amsterdam

Een dierentuin in de stad is natuurlijk een compleet andere ervaring. Met een beperkte oppervlakte in Amsterdam hebben ze bij Artis ontzettend mooie verblijven voor de dieren weten te realiseren. En deze dierentuin bestaat zelfs al sinds 1938. Daarmee is dit ook de oudste dierentuin in Nederland.

Maar vergis je niet, Artis is alles behalve verouderd. De laatste jaren is er veel vernieuwd. En er zijn drie themagebieden ontworpen: woestijn, regenwoud en rotskust. Ook is het apenhuis omgebouwd tot een hal met vijrlopende primaten en andere kleine diersoorten. Hiermee is een dagje Artis veranderd in een dag vol belevenissen tussen de dieren. De combinatie met de leuke speeltuinen in de dierentuin maken Artis ook geschikt voor een dagje uit met hele jonge kinderen.

dierentuinen nederland

Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg

Toevallig niet ver van de Beekse Bergen, maar echt wel heel anders is het kleine dierenpark de Oliemeulen in Tilburg. Dit dierenpark is oorsponkelijk begonnen als een reptielenhuis. Ik weet nog dat je vroeger met kinderfeestjes een slang kon aanraken of een vogelspin over je hand kon laten lopen.

Nou, dat kan nog steeds. Maar inmiddels leven er ook veel andere soorten dieren in deze voormalige boerderij. Het meerendeel van dit dierenpark is binnen, waardoor een bezoek aan de Oliemeulen ook op een regenachtige dag goed kan. En misschien is het leuk een bezoek aan dit dierenpark in Nederland te combineren met een weekendje Tilburg.

dierentuinen nederland

Dierenpark Apenheul in Apeldoorn

Een van de dierentuinen die gespecialiseerd zijn in bepaalde diersoorten is dierenpark Apenheul. De naam doet het al vermoeden, hier leven vooral heel veel verschillende soorten apen. De Apenheul is vooral bekend van de loslopende apen. Nergens anders kon je zo dicht bij de dieren komen als hier. Inmiddels zijn er meerdere plekken in dierentuinen in Nederland waar apen los lopen. Maar nergens zijn het er zo veel als bij de Apenheul. Bovendien is het ook echt leuk om de dieren te gaan zoeken, want ze kunnen overal in de bomen zitten of zo voor je voeten lopen.

Extra mooi van de Apenheul is dat deze stichting zich ook buiten de eigen deuren inzet voor apen en het behoud van hun leefgebied. Daarvoor hebben ze het Apenheul Natuurbehoudfonds opgericht. En als bezoeker draag je daar automatisch aan bij.

dierentuinen nederland

Ouwehands dierenpark in Rhenen

De vijfde dierentuin in Nederland die tot mijn top favorieten behoort is Ouwehands dierenpark in Rhenen. In deze dierentuin wonen veel bijzondere diersoorten die mijn favorieten zijn. Naast leeuwen, giraffen en olifanten zijn er namelijk ook reuzepanda’s, oerang oetans, panters en ijsberen.

Naast voedermomenten die je bij mag wonen is er ook een soort theatershow met Dokter Dodo. Dit is erg leuk voor jonge kinderen en een grappige afwisseling tussen het dieren kijken door. Doktor Dodo weet alles af van de dieren in de dierentuin, dus kinderen mogen hem vanalles vragen.

Dierentuinen in Nederland

Met je gezin een dagje naar een dierentuin in Nederland is natuurlijk hartstikke leuk. Maar je wilt ook dat het leuk is voor de dieren. In Nederland zijn er strenge regels die het welzijn van gehouden dieren voorop zetten. Daarnaast zijn de hierboven genoemde dierentuinen aangesloten bij de NVD, het beste kwaliteitskeurmerk voor dierentuinen. Daarbij wordt ook gekeken naar wat de dierentuinen doen voor bijvoorbeeld het voortbestaan van bedreigde diersoorten door middel van fokprogramma’s. Zo kun je er dus vanuit gaan dat de dierentuinen naast een leuke dag voor jou en je gezin ook een fijne verblijfplaats voor de dieren zijn.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.