Home KinderenBaby's Dagje weg met baby: 7x de leukste gratis uitjes met je baby

Dagje weg met baby: 7x de leukste gratis uitjes met je baby

door Lizette

De eerste weken slaapt je newborn baby (als het goed is) nog veel. Naast een leuke newborn fotoshoot en de kraamvisite die je baby liefs toe wenst is er met een pasgeboren baby nog niet veel te ondernemen. En dat hoeft ook niet. Lekker genieten van die eerste tijd! Op een gegeven moment wil je baby de wereld om zich heen gaan ontdekken. En het is voor jou ook hartstikke leuk om een dagje weg met je baby te gaan. Deze uitjes met baby zijn super leuk als dagje uit met je baby tot 1 jaar. Allemaal in de buitenlucht en ook nog eens gratis!

Dagje weg met baby, lekker de buitenlucht in!

Over het algemeen ben je met je baby veel in en rond je huis. Veel, zoals een speelhoek, heeft een baby nog niet nodig. Je baby kan wel mee naar een pretpark, maar een baby heeft er niet echt iets aan. Toch is het wel fijn om een keertje een dagje uit met baby te plannen. Bovendien zijn frisse lucht en zonlicht goed voor iedereen, ook voor een baby. Daarom zijn deze uitjes met baby allemaal in de buitenlucht.

Ontdekken in het bos

Een bos of een park is de ideale plek voor baby uitjes en om samen met je baby de buitenlucht op te zoeken. Je baby kan lekker in de kinderwagen liggen. Of wanneer je een dagje uit gaat met je baby van 1 jaar, dan kan hij of zij natuurlijk al zelf zitten in de kinderwagen. Als je over een onverhard pad wandelt, kan het comfortabeler zijn om je baby in een draagzak bij je te dragen in plaats van met een kinderwagen over alle hobbels.

In het bos is veel te beleven voor een baby. Kijken naar de zonnestralen die tussen de takken schitteren. Luisteren naar het geristel van de blaadjes in de wind. En voelen aan eikeltjes en dennenappels. Het bos is zo een waar paradijs voor je baby om te ontdekken!

Met je baby naar een kinderboerderij 

Baby’s zijn vaak dol op dieren. Daar zorgen we als ouders natuurlijk ook wel een beetje zelf voor. Ik wel in ieder geval. Met een voorleesboekje over Kikker & zijn vriendjes, een geluidenboekje van boerderijdieren en alle dierenknuffels op de babykamer. Hoe dan ook, omdat baby’s dol zijn op dieren, is het leuk om samen dieren te bekijken. En misschien zelfs wel dieren te aaien. Waar kan dat beter dan bij een kinderboerderij. De dieren op een kinderboerderij zijn gewend aan kinderen en blijven daarom vaak staan. Zo kan jouw baby de dieren ook van dichtbij zien en – als het toegestaan is – aanraken en aaien.

Vooral in het voorjaar is een dagje weg met je baby naar een kinderboerderij gezellig. Want dan zijn er vaak jonge dieren geboren zoals lammetjes. En die zijn zo schattig! Dat vind ik zelf ook super leuk.

uitjes met baby dagje weg met baby

Op avontuur in de speeltuin

Voor een dagje weg met baby hoef je helemaal niet ver weg te gaan. De speeltuin in de buurt kan jullie namelijk ook al veel plezier bezorgen, ongeacht of je een dagje uit gaat met je baby van 1 jaar of dat je met een jongere baby weg gaat. Een schommel is bijvoorbeeld voor alle baby’s leuk. Je baby kan bij jou op schoot zitten. Zo’n nestschommel is nog leuker, daar kan je kleintje in liggen terwijl je hem of haar heen en weer wiegt.

Ga tijdens je dagje weg met baby ook eens een keer naar een speeltuin in een andere woonwijk. Daar staan weer net andere speeltoestellen om mee te spelen.

Een dagje weg met je baby naar het strand

Zand en water, meer is er niet nodig voor een dagje uit met je baby. Vanaf het moment dat je baby iets vast kan pakken, is het heerlijk om nieuwe dingen te voelen. En zand is is dan heel prettig voor de babyhandjes. Of modder, ook een hele ervaring om tussen de vingers te voelen. Net als het frisse water van de zee.

Let wel op dat het zand niet te heet is voor je baby om aan te raken of om op te zitten. In deze blog geef ik nog meer tips om je baby te beschermen tegen de zon en warmte.

Op de fiets een dagje uit met je baby van 1 jaar

Zodra je baby zelf rechtop kan zitten, mag je kleintje mee op de fiets. Het eerste jaar neem je je baby voorop op de fiets mee in een speciaal fietsstoeltje. Je baby kan echter niet meteen uren met je mee, omdat het rechtop zitten nog erg zwaar is. Dus voordat je wat langer met de fiets op pad kunt voor een dagje uit, is je baby wel ongeveer 1 jaar oud. Hoe dan ook, je zult merken dat je baby zijn ogen uit kijkt tijdens jullie baby uitstapjes!

Wat ik altijd erg leuk vind tijdens een fiets uitje met baby is om te benoemen wat we onderweg tegen komen. Een rood stoplicht, een fietsbel, een blauwe auto. Op een gegeven moment gaat je baby meekijken met wat je benoemt en misschien zelfs al wel wijzen.

uitjes met baby dagje weg met baby

Uitjes met je baby naar de bibliotheek

Heb jij je baby al aangemeld bij de bibliotheek? Kinderen zijn gratis lid en voor je baby mag je dus gratis boekjes lenen. Dat is altijd leuk om vervolgens thuis samen boekjes te lezen. Maar als uitje met je baby is het nog leuker om samen naar de bibliotheek te gaan en daar boekjes te lezen. Bijna iedere bibliotheek heeft een speciale hoek met babyboekjes ziet die er hartstikke gezellig uit ziet. Voorlezen is trouwens ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van je baby. Extra pluspunt!

Samen met je baby treinen kijken op het station

Alles dat beweegt en geluid maakt, trekt vaak de aandacht van een baby. Zo ook treinen. Het fluitje van de conducteur, de stem die een perron wissel aankondigt. Er is genoeg te zien en horen op een treinstation. Sommige treinstations hebben een brug over het spoor heen. Zo kun je perfect van boven op veilige afstand met je baby naar treinen kijken die komen en gaan. Een super leuk uitje met je baby!

Dagje weg met baby, een hele dag?

Alle genoemde uitjes met baby zijn in de buitenlucht. Dat had ik al aangekondigd. En alle genoemde leuke uitstapjes met baby zijn gratis. Ook fijn. Valt het je vervolgens ook op dat de baby uitstapjes niet echt een hele dag in beslag nemen? Dat klopt! Echt een dagje uit met een baby van 1 jaar gaat nog wel. Maar hoe jonger je baby is, des te korter zal je daadwerkelijke uitje met je baby zijn. Je baby slaapt immers nog veel. En daarom zijn bijvoorbeeld uitstapjes met je pasgeboren baby vrij kort, terwijl een uitje met een baby van 8 maanden alweer wat langer zal zijn.

Ik moest er erg aan wennen, want in mijn gedachten is een dagje weg ook dat, een dagje weg met baby. Terwijl ik merkte dat het – in ieder geval bij mijn baby’s- om korte uitstapjes met baby gaat. Er zijn regelmatig een dag weg, maar echt niet een hele dag met baby in de speeltuin. Je kleintje doet enorm veel nieuwe indrukken op tijdens je dagje weg met baby. Ook al is de speeltuin bij jou om de hoek voor jou heel bekend terrein en heb je al dikwijls in het bos gewandeld. Voor je baby is alles nieuw. Dus ook al denk je aan een hele dag weg, uitjes met je baby van een kwartier tot een uur zullen al super leuk zijn.

Wat is jouw favoriete gratis dagje weg met baby?

Misschien ook leuk

2 reacties

Maurits Beljon 9 april 2023 - 21:13

Goeie tips ( voor slechte vader als mij) dankjewel

Antwoord
Lizette 13 april 2023 - 10:41

Graag gedaan! Veel plezier samen gewenst!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.