Home Kinderen Hoe creëer je een toffe speelhoek in de woonkamer

Hoe creëer je een toffe speelhoek in de woonkamer

door Lizette

Iedereen met kinderen weet wel, je ontkomt er niet aan om een speelhoek in de woonkamer te creëren. Om met Duplo te bouwen, met de autobaan te spelen of lekker te knutselen. En met een speelhoek kun je er ook nog een beetje voor zorgen dat het speelgoed niet door je hele woonkamer slingert. Wat voor speelgoed gebruik je voor een speelhoek? En waar kun je nog meer op letten bij het inrichten van een speelhoek? Deze tips helpen je op weg.

Tips voor het inrichten van een toffe speelhoek

Een speelhoek in je woonkamer creëren heeft meerdere voordelen. Ten eerste kun je de hoek gebruiken om eenvoudig al het speelgoed en spelmaterialen bij elkaar op te bergen. (Ik zeg eenvoudig, maar ik weet uit ervaring dat de praktijk weerbarstiger is hoor.) En door de speelhoek leuk in te richten, wordt het ook nog eens een toffe plek die er qua styling leuk uitziet. Bovendien trekt een toffe speelhoek natuurlijk de aandacht van je kind(eren) om daar te gaan spelen. En dat is nou net de bedoeling!

Met de volgende tips creëer je eenvoudig een toffe speelhoek in je woonkamer.

#1 Een veilige speelhoek

Of je een speelhoek in je woonkamer maakt, of misschien elders in het huis (zolder, speelkamer), het is belangrijk dat de hoek veilig is. Check bijvoorbeeld of er geen onafgeschermde stopcontacten zitten. En of er draden of snoeren over de vloer lopen. Die kun je dan beter eerst wegwerken, zodat de kleine handjes er niet bij kunnen. Daar kunnen immers onveilige situaties door ontstaan. Mijn kinderen zijn nu nog jong en dan vind ik het zelf prettig dat ik vanuit de woonkamer en keuken zicht op de speelhoek heb. Zo kan ik bijvoorbeeld zien of er ergens op geklommen wordt wat niet de bedoeling is. Bij ons is het daarom geen hoek, maar een gedeelte tussen de eettafel en de zithoek in.

Omdat kinderen graag op de grond zitten om te spelen, is het ook verstandig om een goede vloer voor de speelhoek te kiezen. Maar als de speelhoek echt onderdeel van de woonkamer is, kun je daar de vloer natuurlijk niet zomaar vervangen. Wel kun je een vloerkleed gebruiken, zodat kinderen wat zachter zitten. Ook kun je de speelhoek in de woonkamer extra tof aankleden met leuke kussens. Dat zit lekker zacht en comfortabel tijdens het spelen. En voor je het weet, beland je in een kussengevecht!

#2 Slimme opbergruimte

Als je wilt dat de speelhoek makkelijk op te ruimen is, dan kun je het beste het opruimen zo makkelijk mogelijk maken. En dat doe je door slimme bergruimte te maken. Bijvoorbeeld een kist waar je ook nog ander speelgoed bovenop kunt zetten. Of een plank als tafeltje met daaronder kratten waar je speelgoed in op kunt bergen. Bij Kinderspel kun je ook speelmeubels met opbergruimte kopen. Door het zo eenvoudig mogelijk te maken, kun je je kind ook makkelijker leren om mee te helpen met opruimen. Mijn kinderen hebben beide een eigen speelgoedzak met hun naam erop, waar zij (of ik…) een deel van het speelgoed makkelijk in kunnen gooien als ze klaar zijn met spelen.

#3 Speelgoed voor de ontwikkeling van je kind

Naast dat speelgoed leuk is als vermaak voor kinderen, speelt het ook steeds vaker een rol in de ontwikkeling van kinderen. Het merk Gonge is bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van motoriek en sociale vaardigheden voor middel van spel en beweging en heeft heel tof speelgoed. Zo zijn de rivierstenen leuk voor je kind om in de woonkamer van steen naar steen te springen en ondertussen het evenwicht te oefenen. Ook zijn er verschillende borden en bogen om mee te balanceren en wiebelen. Uiteindelijk – als je helemaal los wilt gaan – kun je een heel parcours door je woonkamer maken. Of bijvoorbeeld constructie bouwblokken. Het assortiment van Gonge is bij Kinderspel te koop.

#4 Iets om te tekenen in de speelhoek

Geef kleine kinderen een stift of pen en ze gaan kleuren waar jij het juist niet wilt. Om dat te voorkomen, geef je ze in de speelhoek in de woonkamer juist wel iets om op te tekenen. Een schoolbord bijvoorbeeld. Of schilder je muur met krijtverf, zodat kinderen op je muur kunnen tekenen. Misschien is het in dat geval wel handig dat je de speelhoek goed markeert, voor het geval ze over de grenzen gaan met hun kunstwerken.

Ook een magnetisch bord of een muur met magnetische verf kan heel leuk zijn in de speelhoek in je woonkamer. Daar kun je dan namelijk allerlei prachtige zelfgemaakte kunstwerkjes van je kinderen ophangen en makkelijk wisselen.

#5 Eigen inbreng in de speelhoek

Je wilt een speelhoek creëren die jij leuk vindt en je kinderen ook. Niet zomaar een hoek met een berg speelgoed, nee, een echte toffe plek. Ja, maar wat jij tof vindt, vinden je kinderen misschien helemaal niet hip. (Of misschien is daar inmiddels een nieuw woord voor.) Dus om te zorgen dat de speelhoek in je woonkamer ook echt de aandacht van je kinderen trekt en vasthoudt, is het handig om je kinderen ook inbreng te laten hebben. Laat ze een kleur kiezen voor de muur (en sorteer alvast voor op de kleuren die je zelf ook acceptabel vindt). Laat ze meedenken over de indeling. Want het keukentje links kan in hun fantasiewereld helemaal verkeerd zijn. En zeker wanneer ze aan het spelen zijn, mag natuurlijk vanalles door elkaar gebruikt worden voor hun spel.

Toffe speelhoek in je woonkamer

Met deze tips tover je dat ene hoekje in je woonkamer zo om in een toffe speelhoek die garant staat voor uren speelplezier!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.