Home Lifestyle Hoe hang je een hangmat op in je tuin

Hoe hang je een hangmat op in je tuin

door Lizette

Denk ik aan de zomervakantie, dan denk ik aan zon, slippertjes aan, zonnebril op en lekker relaxen in een hangmat. Of we dit jaar op vakantie gaan naar een tropische bestemming, is nog even de vraag. Onze reisplannen staan nog niet helemaal vast. Maar waarom zou je tot je vakantie wachten en niet alvast in je tuin ieder vrij uurtje genieten in je hangmat! Dan komt de volgende vraag: hoe kun je een hangmat ophangen in de tuin? En zeker als je geen bomen hebt om er eentje tussen te hangen, wat doe je dan? Goed nieuws hoor, ook dan kun je relaxen in een hangmat in je tuin!

Verschillende soorten hangmatten ophangen

Er zijn echt enorm veel verschillende soorten hangmatten. Grote hangmatten, kleine hangmatten, gekleurde hangmatten, gehaakte hangmatten. Eigenlijk is er voor iedereen wel eentje te vinden die je mooi vindt en fijn vindt om in te liggen.

Naast de gewone hangmatten, waar vaak maar één persoon in past, zijn er ook hangmatten voor twee personen. Die heb ik eentje in de tuin. Het verschil met een éénpersoons hangmat is dat de stof veel breder is gemaakt. En de hangmat kan natuurlijk meer gewicht dragen. Manlief en ik kunnen er makkelijk samen in liggen. Omdat we geen spreidstokken hebben, lig je wel automatisch dicht tegen elkaar aan. Dus soms op een hete dag is alleen in de hangmat liggen ook wel fijn! Ik vind relaxen in een hangmat echt heerlijk, een moment van ontspanning voor mezelf. Er zijn zelfs familiehangmatten. Die hebben tot wel 200 kg aan draagkracht en de stoffen zijn zo’n 180 cm breed. Dan kun je echt met de hele familie erin relaxen. (Hoewel, kleine kinderen liggen weinig stil…)

Wist je dat er speciale kinderhangmatten en babyhangmatten zijn? Eigenlijk is dat niet zo gek bedacht, want baby’s vinden het super fijn om gewiegd te worden. En kinderen schommelen ook heel graag. Het verschil met de andere hangmatten is dat deze veel kleiner zijn. Mijn peuter klimt regelmatig in onze grote hangmat. Die is zo groot, dat hij er verstoppertje in kan spelen als de hangmat dicht vouwt. Bij een speciale baby- of kinderhangmat heb je dat niet en daardoor zijn ze veiliger in gebruik. Een babyhangmat hang je ook niet tussen twee bomen, maar in de babybox. (Voor de veiligheid wordt aangeraden een klein kind nooit zonder toezicht een hangmat te laten gebruiken.)

Hoe hang je een hangmat op tussen twee bomen

Het idyllische plaatje van een fleurige hangmat tussen twee palmbomen is natuurlijk het symbool van een zomervakantie. En de bomen geven meteen een beetje schaduw op een zonnige dag. Hoe hang je een hangmat dan tussen twee bomen op? Het is niet de bedoeling de bomen te beschadigen door erin te boren of zo. Het beste kun je een hangmat tussen twee bomen hangen door touwen te gebruiken die je om de bomen heen bindt.

hangmat ophangen

Hoe kun je een hangmat ophangen in je tuin zonder bomen

Maar wat nou als er geen twee bomen in je tuin staan? Of misschien nog niet eens één boom? Ook dan kun je prima een hangmat in je tuin ophangen hoor.

Er zijn verschillende creatieve oplossingen om een hangmat op te hangen zonder dat je bomen nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld twee muren gebruiken. In de muren draai je stevige haken, waar je de hangmat mee vast maakt. Ook kun je palen gebruiken, bijvoorbeeld van een overkapping. Zorg er dan wel voor dat je de palen diep genoeg in de grond graaft, zodat het stevig genoeg is voor hangmat op te hangen. Of je kunt deze opties combineren. Dus de ene kant van de hangmat aan een muur en de andere kant aan een paal in je tuin.

Het ophangen van je hangmat kan nog veel makkelijker. Tegenwoordig zijn er namelijk speciale standaarden voor een hangmat. Je hangmat hang je met twee haken aan een hangmat standaard op. En dan schommel je dus op deze manier dus lekker boven de grond. Een hangmat standaard heb je in verschillende materialen. Vaak zijn ze van hout of metaal, zodat ze stevig genoeg zijn om de hangmat en het gewicht van de persoon(en) erin te dragen. Het grote voordeel van het gebruik van een hangmat standaard is dat je hem neer kunt zetten waar je wilt. Dus in de schaduw of juist in de zon. En je kunt je hangmat met standaard zelfs mee op vakantie nemen als je met de auto of caravan gaat. Maar alleen de hangmat meenemen kan natuurlijk ook en scheelt bagage. Dan heb je alleen nog touw en twee bomen nodig om de hangmat tussen te hangen.

Waarom wel of geen spreidstokken

Er bestaat zoiets als een spreidstok. Wat is dat dan? Het woord zegt het eigenlijk al. Een spreidstok is een houten stok die ervoort zorgt dat de hangmat uitgespreid blijft. Wanneer je dan niet in de hangmat ligt, vouwt de hangmat ook niet naar binnen. Op deze manier voelt het liggen in een hangmat meer als een gespreid bedje.

Zelf kies ik liever een hangmat zonder spreidstokken. Ik vind het makkelijker om in en uit te stappen in een hangmat zonder spreidstokken. Maar vooral de manier van in een hangmat liggen vind ik veel relaxter zonder spreidstokken. Ik hou meer van gebogen erin liggen. Ook al lig ik in mijn eigen achtertuin, met gezellige aankleding en sierkussen, dan sluit ik mijn ogen en waan ik mezelf zo op een tropisch eiland!

Wat voor hangmat wil jij ophangen in je tuin?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.