Home Lifestyle Nieuwe vloer? Welke vloer is ideaal met jonge kinderen in huis

Nieuwe vloer? Welke vloer is ideaal met jonge kinderen in huis

door Lizette

Je wilt een nieuwe vloer. De oude is echt aan vervanging toe. Of je vindt hem niet mooi. Hoe dan ook, je wilt hem eruit en een nieuwe vloer in je woonkamer. Die moet mooi zijn, bij je meubels en inrichting passen én bestand zijn tegen de effecten van kinderen in huis. En dat zijn er nogal wat. Kleine kinderen knoeien met eten, druppelen lopend met hun drinkbeker door je woonkamer, willen zelluf handen wassen, laten speelgoed rondvliegen en gebruiken de driewieler van buiten ook graag weer even binnen. Zucht. Wat is een kindvriendelijke vloer en welke kies je het beste in een huis vol met kleine kinderen?

Een nieuwe kindvriendelijke vloer in een huis vol jonge kinderen

Als mama van jonge kinderen weet ik goed hoe een vloer er na een dag (of na een uur) uitziet. Etensresten, omgevallen drinkbekers, zand en modder, kwijl van je baby die over de vloer tijgert, noem maar op. En het lijkt wel alsof je kleintjes een talent hebben om toevallig net extra viezigheid mee naar binnen te nemen, net wanneer je de vloer helemaal gedaan hebt. Bovendien heeft een vloer best wel wat te lijden onder al dat knoeien. Om nog maar te zwijgen over het speelgoed dat krassen op je vloer achterlaat, zoals dat ene favoriete autootje dat een wiel mist maar je peuter weigert af te staan. Wat voor soort vloer is kindvriendelijk en handig in een huis met jonge kinderen en waarom?

PVC Vloer

Nu ik het bij familieleden heb gezien weet ik het zeker. Mijn volgende vloer wordt zo’n vloer. PVC vloeren hebben namelijk alle kwaliteiten om bestand te zijn tegen de aanvallen van kleine kinderen. Ze zijn ten eerste waterbestendig. Dat vind ik de beste eigenschap. Laminaat is dat namelijk niet. Bij het aanrecht wordt nogal eens water geknoeid wanneer mijn peuter de weg naar de kraan weer heeft gevonden. En dat zie ik helaas terug aan de vloer. Ook zijn PVC vloeren makkelijk te reinigen, gewoon met een licht vochtige doek of dweil. Nog een pluspunt van deze soort vloer voor een woning met jonge kinderen is dat de vloer stil is. De kinderen kunnen lekker rondrennen en doen zonder het harde tikken van de schoenen zoals je dat bij andere vloeren zoals laminaat en hout wel hebt. Oké, tegen het geluid van een hamer van een luid spelende peuter is geen enkele vloer bestand. Maar een PVC vloer is wel oersterk en daardoor ook zo goed als krasvrij en slijtvast. Allemaal elementen die een kindvriendelijke vloer moet hebben.

Een eigenschap die niets met het uiterlijk van PVC vloeren te maken heeft, maar deze vloeren wel erg geschikt voor kinderen maakt, is dat het materiaal niet erg hard is. Wel stevig en alles dat ik eerder vertelde. Maar wanneer een kind valt op zo’n vloer, zal het veel minder pijnlijk zijn dan op bijvoorbeeld een betonnen vloer.

PVC vloeren zijn er in allerlei mooie uitvoeringen, zoals met hout of steen look. Zo is er eigenlijk altijd wel een uitvoering te vinden die naar je smaak is en bij je interieur past. Het leggen van een PVC vloer is net zo makkelijk als bij laminaat. Je klikt de planken eenvoudig in elkaar. En met al deze goede eigenschappen zijn PVC vloeren in de kinderkamer eigenlijk ook een goed idee!

Laminaatvloer

Een tweede keuze voor een vloer die kindvriendelijk is, is wat mij betreft laminaat. Zo’n vloer is ook vrij eenvoudig te reinigen en niet zo hard voor als je kind een keer valt. Maar laminaat is helaas wel minder bestand tegen vocht. Op de naden kan de vloer dan wat omhoog gaan staan en dat is lelijk en een extra obstakel voor je kinderen. Maar er is veel verschil in kwaliteit van laminaat vloeren. En gelukkig zijn er dus ook hoogkwalitatieve vloeren die wel meer waterafstotend zijn.

kindvriendelijke vloer

Parket of houten vloer

Ik moet zeggen, een echte houten vloer of parketvloer vind ik echt ontzettend mooi. Zo’n vloer is makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Toen wij in ons huidige huis kwamen wonen, hadden we een parketvloer met houten toplaag. Waarom hebben we die nu niet meer en voor laminaat gekozen? De toplaag van onze vloer bleek best zacht te zijn en kreeg veel krassen door het speelgoed in de kamer en de stoelen bij de eettafel. Maar dat lag aan die specifieke kwaliteit. Ook voor houten vloeren en parketvloeren geldt net als bij laminaat dat er verschillende kwaliteit te koop is.

Gietvloer

Een andere kindvriendelijke vloer is een gietvloer. Deze zie je bijvoorbeeld ook bij kinderdagverblijven en dat is niet voor niets. Een gietvloer is waterbestendig, krast niet snel en is onderhoudsvriendelijk. Met een stofzuiger en dweil krijg je al het vuil er makkelijk al af zonder te boenen. Als een gietvloer beschadigd is, dan moet dat wel met iets heel scherps en hards gegaan zijn. Gewoon kinderspeelgoed kan zo’n vloer wel aan. Wat is de catch, zou je denken? De prijs. Gietvloeren zijn over het algemeen de meest prijzige vloeren uit dit rijtje. En dat is ook de reden dat je ze dus niet zo vaak bij iemand binnen ziet.

Vinyl vloer

Een vinyl vloer heeft veel goede eigenschappen om een kindvriendelijke vloer te zijn. De vloeren zijn er in allerlei designs, ze zijn zacht, waterbestendig en zijn makkelijk schoon te houden. Toch zijn er twee nadelen. De eerste is dat het materiaal zo zacht is dat je helaas wel snel slijtage ziet. Zo zie je bijvoorbeeld de pootafdrukken van een kast al snel erin staan. Nou zul je de kast niet snel verplaatsen, maar stoelen vast wel. En de box voor de baby wil je vast ook ooit weer uit de woonkamer hebben. En de babykamer een keer ombouwen naar een peuterkamer. Dan zul je dus wel de afdrukken van de meubels op de vloer zien of meteen een nieuwe vloer moeten leggen. Een tweede nadeel is vooral persoonlijk. Ik vind vinyl vloeren niet zo’n warme of gezellige uitstraling hebben. Bij zulke vloeren denk ik vooral aan een sta-caravan of camper.

Welke vloeren zijn niet kindvriendelijk?

Er zijn twee soorten vloeren die ik vooral niet zou kiezen in een huis met jonge kinderen en minder kindvriendelijke vloeren vind. Dat zijn toevallig wel de vloeren waar ik mee groot gebracht ben. Namelijk een tegelvloer in de woonkamer en een vloerbedekking in de slaapkamer.

Een tegelvloer is ontzettend hard. En kleine kinderen vallen nou eenmaal wel eens. Al let je nog zo goed op, ongelukjes met kinderen gebeuren. En dat doet dan ontzettend veel pijn. Je wilt er toch niet aan denken dat je kleintje van de bank af duvelt op de harde tegelvloer… In de voegen van de tegels blijft ook makkelijk vuil achter. Wel kunnen tegels beter tegen een stootje van bijvoorbeeld hard speelgoed.

Een vloerbedekking of tapijt is wel lekker zacht. En dat lijkt dan ook een erg kindvriendelijke vloer. Maar tapijt is zo slecht te reinigen dat ik het vanuit hygiënisch oogpunt niet zie zitten. Vlekken zijn er moeilijk uit te krijgen en stof blijft erin zitten, ook al stofzuig je dagelijks (waar haal je de tijd vandaan). Bovendien kunnen kinderen door het stof in de vloerbedekking makkelijker een allergie ontwikkelen. Vloerbedekking is dan wel weer lekker warm aan de voeten. Maar ik zou het met jonge kinderen dus niet kiezen.

Welke kindvriendelijke vloer kies jij het liefste?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.