Home KinderenBaby's Waarom een EHBO cursus voor ouders zo belangrijk is

Waarom een EHBO cursus voor ouders zo belangrijk is

door Lizette

We zitten aan tafel te lunchen. Baby Sem zit er gezellig bij. Hij is dol op brood en dan vooral op de korstjes. Daar kan hij lekker op sabbelen en kauwen, zeker nu er weer tandjes doorkomen. Ik reik een stukje aan en Sem pakt het gretig vast. Hij stopt het in zijn mondje en begint te sabbelen. Ik eet ondertussen mijn boterham en klets gezellig met peuter Mats. Opeens hoor ik een geluid. Ik kijk naar Sem en zie hem kokhalzen. In een flits van een seconde bedenk ik wat te doen. Ik weet het niet. Verdorie, Remco heeft een cursus EHBO voor kinderen gedaan, maar hij is er nu niet.

Waarom een EHBO cursus voor ouders zo belangrijk is

Gelukkig blijkt er niet veel aan de hand te zijn. Ik help Sem zijn hoofd een beetje naar voren houden. Hij trekt het korstje brood zelf al uit zijn mond en lacht. Waarschijnlijk zat het korstje net even te ver. Maar in die flits van een seconde bestefte ik dat ik met mijn handen in het haar zat. Ik had wel ideeën wat ik zou kunnen doen, maar ik schrok en eigenlijk wist ik gewoon niet wat de meest effectieve manier is bij verstikking van een baby. Als hij echt zou stikken, zou het rampzalig af kunnen lopen… Niet aan denken. Maar daar is dus wel een EHBO cursus voor baby en kind goed voor!

Je leert vertrouwen op hoe te handelen

In een EHBO cursus baby & kind leer je wat te doen bij een ongeval. Je hoort wat de meest voorkomende ongelukken zijn, hoe je ze kunt voorkomen en wat je moet doen als het toch mis gaat. Helemaal voorbereiden op een ongeluk kun je bijna niet. Maar door in een cursus setting te oefenen met een ervaren instructeur ontwikkel je vaardigheden die op ongelukkige momenten heel belangrijk zijn. Bovendien bouw je ook zelfvertrouwen op door het oefenen. Je voelt je zekerder wanneer je hulp nodig is en dat draagt ook weer bij aan het beter kunnen geven van de juiste zorg bij een ongeval.

Het gebeurt vaker dan je denkt

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Dat blijkt ook maar weer als je ziet hoeveel kinderen er jaarlijks bij de huisarts komen, in het ziekenhuis belanden of erger. Jaarlijks worden er ca. 240.000 kinderen behandeld aan letsel als gevolg van een ongeval. En 140.000 daarvan komen op de Eerste Hulp van een ziekenhuis terecht. Ongeveer een derde van de slachtoffers is jonger dan 5 jaar. En bijna de helft van de ongelukken met jonge kinderen gebeuren thuis. Ook op school of tijdens het sporten gebeuren helaas regelmatig ongelukken. Al met al gebeuren ongelukken met kleine kinderen dus veel vaker dan je denkt. Soms met afschuwelijke afloop, zoals het jongetje van 10 dat te water raakte en is overleden.

Gemiddeld komen er 120 kinderen per dag in het ziekenhuis terecht na een ongeval in of rond het huis. Met een EHBO cursus voor kinderen leer je naast de juiste handelingen bij een ongeval ook om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

EHBO cursus voor kinderen

Het kan iedereen gebeuren

Ongelukken met kleine kinderen ontstaan in de meeste gevallen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Struikelen over een Playmobil poppetje bijvoorbeeld. Vaak gaat het goed en soms dan net niet. Als buitenstaander kun je bij het horen over een ongeluk misschien denken “dat overkomt mij niet”, maar je weet het niet. De beste vaders en moeders kunnen het soms gewoon niet voorkomen. Waar je wel invloed op hebt, is zorgen dat je leert hoe je moet handelen bij een ongeval. Daar is een EHBO cursus baby & kind goed voor.

Het fijne van de EHBO cursus van EHBO Bureau is dat je de thuiscursus privé kunt volgen samen met anderen. Dus met de andere ouder, opa’s, oma’s, je vaste oppas of andere mensen die wel eens voor jouw kind zorgen. Ik vind het een prettige gedachte dat mensen om me heen die regelmatig alleen zijn met mijn kinderen weten hoe te handelen bij een ongelukje. Al is het maar voor hun zelfvertrouwen, want daar is zo’n cursus ook goed voor. Of doe de cursus juist samen met je goede vriendin die ook kinderen heeft. Zo kun je ook samen oefenen.

En de kosten voor EHBO voor baby en kind dan?

Een kinder EHBO cursus kost natuurlijk geld. De prijs van de thuiscursus EHBO baby & kind is afhankelijk van met hoeveel personen je deel wilt nemen. Ook zijn er drie verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Met de Basics worden de meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen behandeld. Met de Plus leer je naast de basics ook levensreddend handelen. Denk bijvoorbeeld aan reanimeren en hulp bij verdrinking. En met de Pro leer je alles op het gebied van EHBO voor kinderen zoals ook leidsters van kinderdagverblijven en gastouders leren. Naast de E-Learning doe je dan ook 4 uur praktijk.

Goed nieuws, vaak wordt EHBO voor kinderen vanuit je aanvullende verzekering tot 100% vergoed. Dus neem contact met je verzekeraar op om dit na te vragen. En als je niet aanvullend verzekerd bent, zou je dat per volgend kalenderjaar wel kunnen doen.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.