Home Lifestyle De levensverzekeringen waar je liever niet over nadenkt, maar die wel heel belangrijk zijn

De levensverzekeringen waar je liever niet over nadenkt, maar die wel heel belangrijk zijn

door Lizette

Leven, we willen niets liever. Zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk en zo gelukkig mogelijk samen met onze dierbaren. Maar levensverzekeringen, daar denken veel mensen liever niet aan. Als je partner komt te overlijden, kun jij dan nog alle vaste lasten betalen? Hoe zou jij je uitvaart willen en wie betaalt die dan? Het zijn niet de leukste onderwerpen om te bespreken. Financieel kan het best ingewikkeld zijn. En het zijn zeker niet de makkelijkste verzekeringen. Want wat is bijvoorbeeld nou eigenlijk een overlijdensrisicoverzekering?

Levensverzekeringen waar je liever niet over nadenkt, maar die wel heel belangrijk zijn

In januari bleek uit een onderzoek onder verzekeraars en consumenten dat steeds meer mensen onderverzekerd zijn. Uit het onderzoek bleek dat mensen liever geld besparen op verzekeringen die ingewikkeld of onbekend, en bovenal niet verplicht, zijn. Logisch, want als je iets niet kent, waarom zou je er dan voor betalen?

Ik begrijp de resultaten uit het onderzoek wel. Wat er gebeurt wanneer iemand in het gezin overlijdt, daar wil je eigenlijk helemaal niet aan denken. Laat staan bespreken, vastleggen en dan ook nog eens een verzekering voor uitkiezen en betalen. Maar door het niet te doen, loop je wel risico’s op hoge kosten of laat je je nabestaanden met hoge kosten of schulden achter. En dat is ook niet wenselijk. Daarom is het toch wel verstandig om wat verder over toekomstige scenario’s na te denken. Zoals hoe je levensloopbestendig kunt wonen en om eens te bekijken welke verzekeringen niet leuk zijn om over na te denken, maar die wel heel belangrijk zijn en hoe je dat voor jezelf passend wilt regelen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die het risico op overlijden tijdens de looptijd verzekert. Het geld dat de verzekering uitkeert, mocht je komen te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering, is voor je nabestaanden. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voorkomt op deze manier dat je nabestaanden in de financiële problemen komen wanneer je komt te overlijden. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van de vaste lasten om ergens te kunnen blijven wonen. Wanneer je samen geld verdient om te leven en jouw deel valt weg door je overlijden, dan zou dat kunnen betekenen dat je partner en kinderen niet meer in het huis kunnen blijven wonen doordat ze het niet meer kunnen betalen. Het overlijden is al verdrietig genoeg, maar dit soort situaties wil je natuurlijk voorkomen lijkt me.

Sinds 2018 is een overlijdensrisicoverzekering afsluiten niet meer verplicht bij het aangaan van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers kunnen hier overigens van afwijken. Maar wanneer je samen een huis koopt, is het wel verstandig na te denken over hoe je het financieel wilt regelen en verzekeren in het geval één van jullie komt te overlijden. Laten we hopen dat een overlijden een ver-van-je-bed-show in de verre toekomst is, maar dat weten we helaas nooit.

Uitvaartverzekering

Met het overlijden van een persoon krijg je ook te maken met een uitvaart. En die loopt al snel behoorlijk in de kosten. Een uitvaartverzekering keert uit bij overlijden. Deze hoeft helemaal niet duur te zijn. Voor een klein bedrag per maand sluit je al een verzekering af, waarmee je de kosten van de uitvaart afdekt. Op die manier laat je je nabestaanden niet met die kosten zitten. Ook kun je digitaal je uitvaartwensen noteren in een soort wensenboekje. Op hoofdlijnen of zelfs in detail tot welke kleur bloemen je mooi vindt. Zo hoeven je nabestaanden in de verdrietige tijd van jouw overlijden daar niet ook nog eens over na te denken. Dit kun je ook los van de verzekering doen op bijvoorbeeld Ik Regel Mijn Afscheid.

Bij het regelen van deze verzekering vond ik het best wel confronterend om met mijn man onze wensen te bespreken. Ik hoop dat we samen oud worden en dan hand in hand in slaap vallen na een geleefd leven en op een leeftijd dat onze kinderen denken “het was mooi zo”. Maar je weet het gewoon niet. Dus hebben we toch het een en ander met elkaar besproken en op papier gezet voor bij de verzekering.

Uitvaartverzekering voor kinderen

Iets waar ik helemaal niet aan wil denken, maar toch wil benoemen is een uitvaartverzekering voor je kinderen. Ik ga niet in op het waarom, want ik hoop vurig dat niemand er ooit gebruik van hoeft te maken. Maar weet dat je je kinderen tot 18 jaar op jouw polis (veelal gratis) eenvoudig bij kunt laten schrijven. Zonder verder vooruitdenken of wensen vastleggen. Want liever hebben we het hier echt niet over.

Heb jij een levensverzekering afgesloten? Laat in de comments gerust je overwegingen weten waarom je dat niet of juist wel hebt gedaan.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.