Home Lifestyle Geld besparen als gezin met deze handige budget en bespaartips

Geld besparen als gezin met deze handige budget en bespaartips

door Lizette

Hoe je financiële situatie voorheen ook was, iedereen zal erkennen dat het krijgen van een baby impact heeft op de financiën van je gezin. De luiers, de melk, de babykamer, kleertjes, speelgoed, kinderopvang. Het kan (en zal 😉 ) behoorlijk in de kosten lopen. Een heleboel dingen zijn noodzakelijk, dus onder die kosten kun je niet uit. En toch zijn er gelukkig ook manieren om slim met je budget om te gaan en geld te besparen als gezin.

Geld besparen als gezin met deze handige budget tips

Het beeld van geld besparen of hard sparen is dat het saai is. En dat er dan niets meer kan. Ik kan natuurlijk niet in je portemonee kijken, maar vaak is dit niet het geval. Geld besparen en slim met budget omgaan vraagt wel wat aanpassing. Het leuke is dat je er geld mee over gaat houden. Voor je droomhuis, je wereldreis, een nieuwe auto, of waar je ook maar voor wilt sparen. Of zonder specifiek spaardoel, maar gewoon omdat je minder per maand wilt uitgeven. Bijvoorbeeld omdat je minder wilt gaan werken en meer thuis wil zijn met de kinderen. Want dan gaat er dus ook minder inkomen zijn.

#1 Positieve instelling

Eén van de belangrijkste punten voor succesvol besparen (eigenlijk voor alles dat je wilt bereiken) is dat je erin gelooft. Dat je gemotiveerd bent er stappen voor te zetten. Dat je er zin in hebt! Zo’n positieve instelling bepaalt al de helft van je succes. Want denken “het lukt toch niet”, daar is niemand rijk van geworden.

#2 Concreet plan

Maak een plan voor wat je als gezin aan geld wilt besparen. Hoeveel wil je bij elkaar sparen? En in welke termijn wil je dat doen? Maak vervolgens een overzicht van wat je uitgaven op dit moment zijn. Dat maakt het voor jezelf inzichtelijker en zo kun je bepalen wat je wilt gaan besparen. Bedenk daarbij een realistisch spaardoel. Wanneer je nu niets spaart en dat wel wil gaan doen, is meteen € 500,- per maand aan de kant leggen waarschijnlijk een te grote stap. Je kunt de eerste maanden bijvoorbeeld beginnen met een klein bedrag om te sparen en dat verder uitbouwen. Zo voelt het ook niet alsof er opeens niets meer kan. Maar het duurt dan natuurlijk wel langer voor je je spaardoel bereikt hebt.

#3 Budgetten

Naast inzicht in je uitgaven is het beheersen van je uitgaven belangrijk voor het besparen van geld. En dat kun je doen door budgetten te bepalen. Hoeveel wil je maximaal per maand uitgeven aan eten en drinken? En aan kleding? Denk daarbij ook aan overige uitgaven, zoals schoonmaakmiddelen, kadootjes voor verjaardagen en onvoorziene uitgaven.

#4 Alleen wat nodig is

Wanneer ik voor iets concreets aan het sparen ben, dan stel ik mezelf bij vrijwel alle uitgaven de vraag “Heb ik dit echt nodig?”. En wanneer ik iets graag genoeg wil, realiseer ik me des te vaker dat veel aankopen niet persé nodig zijn. Dit geldt niet alleen voor kleding en andere aankopen, maar ook voor je wekelijkse boodschappen. Online boodschappen doen kan je goed helpen impulsaankopen te vermijden. Je wordt dan immers niet verleidt door dingen die je in de winkel ziet. En het kost bij Jumbo.com vaak niets extra’s om te laten bezorgen of ophalen, want er zijn vaak actieproducten.

Verwacht je een baby? Proficiat! Eerder schreef ik al wat je nou echt nodig hebt aan kleding voor je newborn.

#5 Samen delen

Bepaalde uitgaven wil je misschien niet stoppen, omdat je er wel plezier aan beleeft. Maar wie weet kun je ze samen met iemand buiten je gezin delen? Neem bijvoorbeeld abonnementen op tijdschriften. Misschien kun je het met een vriendin delen. En hoe zit het met Netflix? Samen een abonnement met meerdere profielen is voordeliger dan twee losse abonnementen. Ook voor de feestdagen, zoals Pasen en Kerstmis, kun je met elkaar afspreken kosten te delen en de voorbereiding voor de feestdagen samen te doen.

#6 Tweedehands

Tweedehands shoppen is veel goedkoper en nog ontzettend leuk ook! Ik ben fan van Vinted voor tweedehands kleding. Vooral voor de kinderen koop ik wel eens kleding via de app. En Marktplaats is natuurlijk ideaal voor alles dat je maar kunt bedenken, zoals vanalles voor de kinderkamer. Handig daarbij is dat je zoekopdrachten kunt opslaan. Zo was ik op zoek naar de newborn inzetstoel voor een Stokke stoel. Via de zoekfunctie kreeg ik een berichtje, zodra er weer nieuwe op stonden en zo had ik eenvoudig de mijne uiteindelijk gevonden.

#7 Verkopen wat niet nodig is

Naast zorgen dat je minder uitgeeft is een manier om geld te sparen ook om te zorgen dat er meer geld binnenkomt. En dat kun je eenvoudig doen door te verkopen wat je niet meer nodig hebt. Een babybadje, kleding, speelgoed. Soms verkoopt het tegen slechts een hele lage prijs. Maar ja, aan de andere kant ligt het anders ook maar stof te happen op zolder.

#8 Jaarlijkse financiële check

Bij de tweede tip adviseerde ik al om een overzicht te maken van al je uitgaven. Met zo’n overzicht kun je eenvoudig je vaste lasten onder de loep nemen. Bijvoorbeeld je verzekeringen. Een levensverzekering sluit je voor lange tijd af, maar inboedel-, WA-, reis- en zorgverzekeringen kun je prima per jaar opnieuw bekijken. En door een goedkopere af te sluiten, bespaar je alweer wat per maand.

Andere uitgaven die je onder je jaarlijkse check kunt bekijken zijn afspraken met energieleveranciers en abonnementen voor telefonie en internet. Vaak krijg je welkomstkorting als je naar een andere partij overstapt. En na een jaar kun je weer overstappen 😉

#9 Je verbruik

Gas, water en electriciteit kan een flinke kostenpost zijn. Goed nieuws, dit heb je dus goed zelf in de hand. Het gaat hier om alle kleine beetjes die helpen. Minder lang douchen kost minder gas, electra en water. Handdoeken vaker dan één keer gebruiken, dat kan vaak echt wel en het scheelt kosten voor de was. De kachel op een lagere temperatuur zetten doet ook een duit in het zakje. Het zijn kleine stapjes, maar op jaarbasis toch wel tientjes tot honderden euro’s.

#10 Thuis eten

Eén van de uitgaven waar wij thuis het eerste in snijden als we willen besparen als gezin is uit eten gaan. En dan vind ik een avondje uit eten nog anders dan eten bestellen. Met een gezellige avond heb ik er ook echt plezier van. Maar eten bestellen, dat is voor mij vaak een kortzichtige behoefte en eigenlijk super duur! Kies je wel eens voor eten halen, omdat je geen zin hebt om te koken? Zorg dan dat je extra’s maakt en in de vriezer legt. Of desnoods pizza’s, sateh en friet in je vriezer, dat is altijd nog goedkoper dan het afhalen.

#11 Slimme dagjes uit

Ook al wil je besparen als gezin, dan nog steeds moet het wel leuk blijven. En daar horen dagjes weg ook bij. Er zijn gelukkig heel veel dagjes weg met een baby of kinderen te bedenken die gratis zijn. Denk aan ergens naar toe fietsen, een kabouterpad wandelen, naar de bibliotheek of naar een kinderboerderij.

Wil je een dagje naar een pretpark of dierentuin? Check dan op verschillende websites zoals Vakantieveilingen.nl of er kortingsacties zijn of andere manieren waar je goedkopere entreetickets mee kunt kopen.

#12 Cashback acties

In Nederland is het nog niet zo normaal als in Amerika, maar cashback acties kunnen je een interessante besparing als gezin opleveren. Het betekent dat je iets koopt en door het indienen van een bon krijg je het aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk terug. Albert Heijn had onlangs zo’n actie met de kraskaartjes. Maar je hebt er ook apps voor, zoals Scoupy. Door op de lopende acties je kassabon in te leveren, krijg je een bedrag terug gestort.

Werk je als zelfstandige? Dan is het extra belangrijk je financiën goed op orde te hebben, omdat je kwetsbaarder bent dan wanneer je in loondienst werkt. Maar goed op orde hoeft niet te betekenen dat je er veel in moet investeren. Je moet het alleen goed regelen 😉 Zakelijk bankieren op een transparante manier helpt daarbij. En zzpdaily helpt je met je administratie op orde krijgen.

Wat is jouw ultieme tip om geld te besparen als gezin?

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.