Home Eten en drinken 7x tips voor een relaxte voorbereiding voor je kerstdiner

7x tips voor een relaxte voorbereiding voor je kerstdiner

door Lizette

Sinterklaas hebben we uitgezwaaid, de laatste pepernoten worden opgegeten en we beginnen met de voorbereiding voor het kerstdiner. Waar je op 5 december met een gezellig avondje klaar bent met een zak strooigoed, een amandelstaaf en voor iedereen een chocoladeletter, vraagt het kerstdiner wel iets meer voorbereiding. En dat kan soms de nodige stress opleveren. Dat is natuurlijk super jammer, want het is vooral de feestvreugde die je zou willen hebben. De volgende tips gaan je helpen in een relaxte voorbereiding voor je kerstdiner.

Tips voor een rexlate voorbereiding voor je kerstdiner

Jingle bells, jingle bells! De kerstboom staat inmiddels te pronken in de woonkamer. De andere versiering wordt ook van de zolder gehaald zodra de Sint het land heeft verlaten. En daarna slaat de stress toe. Met wie doen we het kerstdiner? En op welke dag? Past dat in alle agenda’s? Kopen we wel of geen kadootjes voor elkaar? En wat lust iedereen eigenlijk? Eigenlijk is het bijzonder hoe twee dagen per jaar voor zoveel vragen kunnen zorgen. Met de juiste voorbereiding voor je kerstdiner wordt kerst the most wonderful time of the year!

Begin in je voorbereiding voor het kerstdiner op tijd met plannen met je familie

Het plannen vind ik het meest lastige van de hele voorbereiding van het kerstdiner. Zeker wanneer je te maken hebt met schoonfamilie en die ook weer schoonfamilie hebben. Het moet dan immers maar in alle agenda’s passen om op hetzelfde moment bij elkaar te zijn.

Al een aantal jaren hebben wij de traditie ontwikkeld dat we met de familie van Remco op kerstavond bij elkaar komen. Daardoor blijven er twee kerstdagen over om met mijn kant van de familie af te spreken. En zo komt het wonderbaarlijk eigenlijk ieder jaar wel goed. Voor de zekerheid beginnen we wel al in oktober met het afstemmen van de agenda’s.

Het kan echt lastig zijn om tijdens kerst samen te komen. Bijvoorbeeld omdat er meerdere kanten van een familie zijn, of omdat er familieleden op wintersport zijn. In dat geval kun je ook kiezen voor een andere dag voor of na kerst. Kies je ervoor, dan heb je vaak wel de gezellige kerstversiering. Kies je een dag na nieuwjaar, dan is het meteen een mooie gelegenheid voor een nieuwjaarsborrel!

Bedenk een menu dat past bij jouw kookkwaliteiten

Ik ga geen kerstmenu’s met je delen. Ik geloof er namelijk vooral in dat je een menu moet samenstellen dat bij jouw smaak maar vooral ook bij jouw kookkwaliteiten past. Als je het heerlijk vind om uren in de keuken te staan, is kerstmis daar natuurlijk de perfecte gelegenheid voor. Ben je daar niet zo van? Dat is dan ook prima! Het zou vooral jammer zijn als je enorm hard je best hebt gedaan en het eten mislukt is. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld bij Jumbo terecht voor makkelijke recepten, vegetarische recepten of budget recepten. En wil je toch iets proberen, maak het dan alvast eens in de weken voor kerstmis.

Maak het jezelf makkelijk in de voorbereiding voor je kerstdiner

December is de topmaand voor de supermarkten. Het is er vaak ook ontzettend druk. Maak het jezelf makkelijk en kies voor online bestellen van je boodschappen. Je boodschappen worden op een door jouw gekozen moment voor je deur geleverd. Je hoeft niet te sleuren met zware tassen of je tussen de drukte in de supermarkt te wurmen. Online boodschappen doen heeft nog meer voordelen.

Ga slim met je budget om

In december ligt er altijd een uitgebreid assortiment in de schappen. Dat is vaak super lekker en onweerstaanbaar, maar het kan ook prijzig zijn. En wanneer je in je voorbereiding voor het kerstdiner rekening moet houden met misschien wel 15 familieleden of meer, kunnen de kosten voor een kerstdiner behoorlijk oplopen. Kijk eens naar de actieproducten in de supermarkt. Zo kun je slim met je budget omgaan en je ingrediënten op het juiste, voordelige moment kopen. Verse producten, zoals groenten en vlees, kun je natuurlijk pas net vooraf kopen. Maar kerstkransjes zijn tegenwoordig al vroeg te koop. En ijs kun je bijvoorbeeld lang in de vriezer bewaren en dus nu al prima kopen.

Doe het samen!

Als ik aan kerst van vroeger denk, dan stond mama de hele dag in de keuken vanalles te maken dat we maar één keer per jaar aten. Een rollade, boontjes met spek, een garnalencocktail, dat soort dingen. Tegenwoordig zijn de kerstgerechten niet meer exclusief voor kerstmis. Dat vind ik soms wel jammer, want het maakt het dan net iets minder bijzonder voor mij. Maar het is tegenwoordig ook niet meer zo dat alleen mama in de keuken staat. Maak het kerstdiner samen! Spreek bijvoorbeeld in de voorbereiding voor het kerstdiner af wie welke gang maakt. Met vrienden leverde dit een verrassend lopend buffet op van sushi, frietjes en poffertjes. Met familie stemmen we het tegenwoordig wel iets beter af 😉

Denk aan de kerstgedachte

Wat betekent kerst voor jou? Voor mij is kerst gezelligheid en samenzijn. Genieten van rode wijn en lekkere dingen. Een kadootje of twee onder de boom. Een foute kersttrui aan en samen kerstfilms kijken terwijl het buiten vriest. Ik kan me de lekkere dingen van vorige kerstdiners nog wel herinneren. Maar nog veel beter weet ik die ene grap van tante of die ene keer dat alle kinderen zo leuk spelletjes aan het spelen waren. Voel je stress in de voorbereiding van het kerstdiner opkomen? Bedenk dan waar je het voor doet.

Een heel fijn, gezellig en lekker kerstdiner gewenst en veel succes en plezier met de voorbereiding voor je kerstdiner!

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.