Heb je plannen om te verhuizen of wil je je badkamer verbouwen? Dan is het verstandig om goed na te denken over de inrichting, zodat die perfect bij jouw gezin past. De meeste woningen hebben één badkamer. In de spitsuren kan het dan behoorlijk druk zijn, omdat iedereen zich wil klaar maken voor de dag of voor de nacht. Hoe ontwerp je een fijne en complete badkamer voor het hele gezin? Dus een badkamer die kindviendelijk is. En als je jonge kinderen hebt, een badkamer die dan ook nog steeds fijn is voor wanneer je kinderen ouder zijn. Ik geef je badkamertips voor het hele gezin.
Een fijne badkamer voor het hele gezin
Een fijne badkamer voor het hele gezin, wat betekent dat? Hoe ziet een complete badkamer eruit? Er zijn ontzettend veel dingen om aan te denken. Wastafels, douche, wel of geen bad? Keuzes, keuzes. Je wilt dat een badkamer veilig is voor je kinderen. En dan heb je ook nog oneindig veel mogelijkheden in de tegels, kleuren en afwerking tot aan de deur van de badkamer toe. Ik kan me voorstellen dat het je gaat duizelen. Terwijl al die mogelijkheden er juist voor zorgen dat er een geschikte badkamer voor ieder gezin is.
Met de volgende badkamertips kun jij met gemak de ideale badkamer ontwerpen voor jouw gezin.
Ruimte aan de wastafel voor je hele gezin
Eén van de manieren om meer ruimte voor iedereen te creëren, is door extra ruimte bij de wastafel te maken. Bijvoorbeeld door voor een dubbele wastafel te kiezen. Is de ruimte niet groot genoeg voor een dubbele wastafel? Dan kun je misschien wel voor een extra grote wastafel kiezen met twee kranen. Zo heb je meer ruimte en kunnen alle familieleden tegelijkertijd bij de wastafel om bijvoorbeeld tanden te poetsen.
Een bad voor jonge gezinnen
Naast dat ik het zelf heerlijk vind om af en toe in bad te ontspannen, vind ik een bad voor een gezin met jonge kinderen een dikke pré. Wanneer je er de ruimte voor hebt natuurlijk. Maar de kinderen in bad doen vind ik veel sneller dan een douchebeurt. En in bad doen is ook veel makkelijker wanneer je alleen bent met bijvoorbeeld een baby, in plaats van samen onder de douche te gaan.
Onderhoudsvriendelijke elementen in je complete badkamer
Met jonge kinderen kan een badkamer in een paar seconden veranderen in één groot waterpaleis. Water over de badrand, dikke druppels op de douchewand en de wastafel is weer ondergespetterd toen je peuter ‘zelluf handen wilde wassen’. Iedere dag je badkamer helemaal moeten poetsen, dat wil je natuurlijk ook niet. (Als je er al de tijd voor vindt.) Maar je wilt de badkamer wel schoon houden. Bedenk dan bij je badkamer ontwerpen aan onderhoudsvriendelijke elementen. Zoals een douchekop die extra bestand is tegen kalkaanslag. Een douchedeur in plaats van een gouchegordijn. Want daar blijven minder makkelijker zeepresten op plakken en ontstaat minder snel schimmel op. En een douchewand waar de druppels makkelijk vanaf glijden. Bij tegels heb je groeven die weer gevoeliger zijn voor schimmel. Zo maak je het jezelf een beetje makkelijker.
Slimme accessoires in de gezinsbadkamer
Denk bij je badkamer ontwerpen ook aan slimme accesoires in je badkamer. In ieder geval is een thermostatische kraan met warmtebeveiliging onmisbaar. Zo kunnen je kinderen de kraan niet per ongeluk op een hete stand zetten en zichzelf bezeren. Want je kind kan onder de hete kraan zelfs brandwonden oplopen. Ook zijn er kranen met een aanraakbescherming, zodat de kraan aan de buitenkant niet heet aanvoelt. Om onnodig watergebruik te voorkomen, is een waterbesparende kraan een goed idee. Bovendien vind ik een afneembare douchekop onmisbaar. Dat is namelijk erg makkelijk om jonge kinderen af te spoelen met een toiletongelukje van een peuter of een middag spelen in de modder.
En denk bijvoorbeeld aan een toiletbril met softclose. Nog een ander idee is een mat voor de vloer van je gezinsbadkamer. De tegels van een badkamer kunnen verradelijk glad zijn wanneer ze nat zijn, ook al zijn het tegels met een anti-sliplaag. Een anti-slip mat is dan ook echt wel nodig. En lekker warm aan de voeten natuurlijk. Bovendien staat het leuk in je badkamer.
Ook een slim idee voor een gezinsbadkamer is een spiegel tot de grond. Zo kunnen jonge kinderen zichzelf ook zien. En er is meer ruimte voor iedereen om in de spiegel te kijken. Ook als tieners er wat langer voor blijven hangen.
Grote douche voor grote gezinnen
Wanneer je met meerdere personen tegelijkertijd de badkamer gebruikt, is het handig dat er genoeg ruimte is om te bewegen. Ik vind een grote douche erg handig. Daarmee kun je namelijk met één of meerdere kinderen samen onder de douche, zonder dat er eentje tegen de koude wand staat. En ook als je alleen onder de douche staat, heb je gewoon meer bewegingsvrijheid dan in een standaard en kleinere douche.
Opbergruimte voor het hele gezin
Een complete badkamer voor het hele gezin heeft naast een toilet, douche, wasbak en eventueel een bad ook voldoende opbergruimte voor iedereen. Voor de handdoeken, de douchespullen en andere badkamerspulletjes. Hou bij het ontwerpen van je badkamer rekening met voldoende kasten, planken en lades.
Om het jezelf makkelijk te maken, zou ik alle douchespullen die je als voorraad hebt niet op een plank zetten. Hoe leuk dit ook kan staan. Want die spullen stoffen makkelijk onder en daar moet je dan natuurlijk weer iets mee. Beter zet je het in een kastje met een deur ervoor, uit het zicht. Eigenlijk is dat handig voor alle spullen. Alles dat achter een deurtje zit of in een lade, ziet er namelijk opgeruimd uit en zo hou je je badkamer dus op een eenvoudige manier opgeruimd.
Ieder zijn eigen hoekje in de badkamer
Ik heb liever niet dat mijn jonge kinderen mijn spullen pakken om mee te spelen. Voor je het weet, zit alles onder de mascara of bodylotion of probeert mijn baby mijn shampoo bar op te eten. Daarom heb ik al die spullen buiten bereik weggezet. En hun spulletjes, zoals de tandenborstel en tandpasta, heb ik juist wel binnen hun handbereik gezet, zodat ze er zelf bij kunnen.
Wij gebruiken handdoeken vaker dan één keer. Doe je dat ook? Tip van flip: Om te zorgen dat je allemaal je eigen handdoek houdt, kun je iedereen een kleur geven.
Duurzame producten in je gezinsbadkamer
De badkamer van een gezin heeft veel te doorstaan. Spetters, druppels, hele waterplassen over de vloer en speelgoed in bad. Daarbij is een badkamer een flinke investering. Daarom is het raadzaam naast alle handige en praktische tips van hierboven en je keuzes in wat je mooi vindt ook rekening te houden met duurzame producten. Bijvoorbeeld een tegelvloer die wel tegen een stootje kan (want stukjes van de tegels zijn lelijk en gevaarlijk scherp) en een douchebak of badkuip die krasvrij is. Zo heb je veel langer plezier van je gezinsbadkamer.
Je complete badkamer ontwerpen
Of je nou je eigen badkamer wilt gaan verbouwen of je gaat verhuizen, met al deze tips wordt jouw ideale badkamer ontwerpen niet alleen eenvoudig, maar ook nog eens heel leuk!
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.