Home Lifestyle Een nieuwe sfeer met andere deuren in huis

Een nieuwe sfeer met andere deuren in huis

door Lizette

We hebben een ander huis gekocht! In een ander artikel ga ik daar uitgebreid meer over vertellen. Want we gaan enorm veel aanpakken, klussen en verbouwen en daar ga ik je natuurlijk helemaal in meenemen. In deze blog neem ik je mee in alle mogelijkheden voor deuren. Van de soort en kleur deur tot aan de deurkrukken. Geloof me, als je je verdiept in deuren, dan zul je merken dat er een deur naar vele mogelijkheden voor je opengaat.

Een nieuwe sfeer met andere deuren in huis

Bij de keuzemogelijkheden in deuren kan ik me voorstellen dat je denkt “een deur is toch een deur?”. Ja, een deur is een functioneel iets dat toegang geeft tot een volgende ruimte. Maar het uiterlijk van een deur doet enorm veel met de sfeer van je woning. Daarom is het aanpakken van de deuren in je huis niet alleen iets dat je bij een verhuizing bedenkt. Je kunt er ook een hele make-over van je woning door creëren.

Vervangen of behouden

Over het algemeen zijn deuren niet goedkoop. Dus een eerste vraag is of je de deuren wilt vervangen of behouden. Als je de stijl van de deur wilt veranderen, kun je een nieuwe deur uitkiezen. Maar je kunt ook kijken of je de stijl kunt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld een deur met lijsten erop, dan kun je zelf met latjes lijsten erop realiseren. Heb je een deur met een raam erin? Dat kun je met een plaat ook dichtmaken. Op die manier geef je de deur al een heel andere sfeer mee.

De kleur van de deur

Deuren kun je natuurlijk in alle kleuren van de regenboog schilderen en daarmee de kleur kiezen die het beste past in de sfeer van jouw huis. De meest gangbare kleur is net van het wit af. Dat heet in verfkleuren RAL 9010. Dit lijkt zuiver wit en wordt op de verpakking ook wel eens zo genoemd, maar tegen een spierwitte muur zie je dat het net een tintje anders is. De reden dat er vaak voor deze kleur wit gekozen wordt voor deuren en kozijnen is dat het minder hard overkomt dan echt spierwit (RAL 9001).

Maar zoals gezegd, je kunt de kleur van je deuren helemaal zelf kiezen. Heb je een vrij witte ruimte, dan is een gekleurde deur misschien juist de sfeerbrenger die je zoekt. Het advies is wel om alle deuren van eenzelfde vertrek in dezelfde kleur te kiezen. Eenheid daarin is het mooiste.

De deurkruk

Een uitgesproken stijl of kleur voor een deur kan best heftig aanvoelen als keuze. Er is een manier om je deuren in een eigen stijl te maken zonder dat je dit soort heftige veranderingen kiest. Namelijk met de deurkrukken. Een deurkruk lijkt een detail, maar maakt juist het verschil. Een deurkrukset kun je namelijk in de meest uiteenlopende stijlen kopen. Een stoere zwarte deurklink of een sierlijke messing uitvoering, het kan allemaal. Zo geef je je deur een hele metamorfose.

Hou bij het kiezen van nieuwe deurkrukken rekening met de soort deur. Voor een toiletdeur is immers een sleutelgat en WC sluiting wel handig. Om een deurkrukset goed te beoordelen raad ik je aan om altijd echt in de winkel te gaan kijken. Zo zie je de deurkrukken in het echt en kun je ze ook voelen. Want ook daar zit qua materiaal en bijvoorbeeld de vering weer verschil in. Weijntjes biedt in de winkels en online deurkrukken in diverse woon- en bouwstijlen en van de hand van verschillende topdesigners.

Keuzes in deuren en deurkrukken

In ons huidige huis hebben we hele hoge plafonds en daarom ook hele hoge deuren. Het is een oud huis uit 1906 en ik vind daarom de deuren met lijsten en vakken er wat sfeer betreft heel goed bij passen. De deurkrukken hebben we in RVS, omdat we best veel deuren bij elkaar hebben en het zo redelijk rustig houden voor het oog.

In ons nieuwe huis zijn de deuren van normaal formaat. Ik denk dat we daar eveneens de deuren in een witte tint houden. Maar over de deurkrukken ben ik nog niet helemaal uit. Dat is een beetje afhankelijk van hoe de woonkamer en de vloer gaan worden. Ik vind zwarte strakke deurklinken wel erg mooi en industrieel staan.

Wat voor deuren en deurkrukken vind jij mooi?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama. Fotocredits voor de eerste foto zijn voor Dana Ruijs.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.