Home Er op uit Kamperen met een peuter, 6 handige tips!

Kamperen met een peuter, 6 handige tips!

door Lizette

Met jonge kinderen is kamperen misschien wel de meest relaxte manier van reizen. Afgelopen maand was ik met mijn gezin met onze camper bij Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel. Samen met mijn peuter en baby was het volop genieten. Voor kamperen met een baby deelde ik eerder al mijn tips uit eigen ervaring. Inmiddels kan ik ook een aantal ervaring van kamperen met onze peuter met je delen. En deze omzetten in handige tips voor jouw kampeervakantie met jonge kinderen.

Tips voor kamperen met een peuter

Mijn oudste zoontje gaat al mee kamperen vanaf dat hij een baby was. Inmiddels is het een ondernemende peuter. Als ik even niet op let, gaat hij er op de camping zo vandoor. Niet uit ondeugende bedoelingen (nou ja, misschien soms), maar omdat hij het veel te leuk vindt alles te gaan ontdekken. Hiervoor en voor andere momenten heb ik mijn tips voor kamperen met een peuter op een rij gezet.

Het bedritueel

Eén van de meest lastige situaties tijdens kamperen met een peuter vind ik bedtijd. Mijn peuter doet nog steeds een middagslaapje en ’s avonds gaat hij altijd ongeveer rond dezelfde tijd naar bed, met een bandbreedte van een uur. Dat het middagslaapje niet eeuwig is, weet ik. Maar hij heeft het echt nog nodig en thuis gaat dat meestal gewoon goed. Ik zal ook niet ontkennen dat ik zijn middagslaapje ook fijn vind, dus ik voel zelf geen behoefte om het af te bouwen.

Maar op de camping is het natuurlijk helemaal niet leuk om naar bed te gaan, terwijl er andere (oudere) kindjes nog steeds gezellig buiten spelen. Daardoor was het zowel met het middagslaapje als met het ’s avonds naar bed gaan regelmatig best wel even een gedoe. Hij wilde niet, liet dat luidkeels weten dat was denk ik tot ver te horen. Nu is “nee” een redelijk favoriet woord van een peuter. Maar echt gezellig om hem zo in bed te krijgen was het niet.

Wat meestal het beste hielp om hem toch naar bed te krijgen, is vasthouden aan het ritueel zoals het thuis zou zijn. ’s Avonds is dat wassen en tandenpoetsen, een verhaaltje en een flesje en dan naar bed. Vaak lag hij er nog steeds later in dan thuis. Maar dat vind ik niet erg. Het was ten slotte vakantie en hij bleef ’s ochtends ook langer liggen (in ons bed, maar dat even ter zijde).

Nog niet slapen

Regelmatig ging hij niet meteen slapen, maar met zichzelf kletsen of toch nog aan ons vragen of hij er uit mocht. Vooral dat laatste vroeg veel volharding van mij. Ik vind het zelf namelijk niet goed voelen om niet te reageren. Alsof ik hem negeer en dat wil ik absoluut niet. Ik merkte wel dat niet antwoorden meestal beter hielp dan het gesprek aangaan, waarin hij toch niet zijn zin kreeg en alleen maar boos en overstuur werd. Maar om hem niet het gevoel te geven dat ik hem niet hoorde of niet wilde horen, liet ik hem wel merken dat ik in de buurt was. Ik rommelde wat rond zijn bed. En ik zei bijvoorbeeld tegen Remco dat ik Mats hoorde praten. Zo wist hij toch indirect dat ik hem wel hoorde.

Spelen bij de kampeerplek

Zoals ik al zei, ik heb een ondernemende en onderzoekende peuter. Hoe ga je die verleiden om gezellig bij de kampeerplek te spelen, zodat je zelf ook even stil kunt zitten? Een vakantiegewoonte die ik van mijn ouders heb overgenomen is nieuw speelgoed. Niks duurs, niks groot, gewoon nieuw. Zelfs niet persé echt nieuw. Het kan ook speelgoed zijn waar al even niet mee gespeeld is of tweedehands. Maar zolang het voor hem nieuw over komt, wekt het zijn interesse veel meer dan het speelgoed dat hij goed kent. Een bellenblaasmachientje, een nieuwe bal, het kan zo simpel zijn. Maar het werkt wel. Eventjes dan.

Vermaak voor een regenachtige dag

Helaas zijn we in Nederland niet verzekerd van zonnig weer, maar evengoed kan het in Italië of Frankrijk wel eens regenen tijdens je kampeervakantie. En met een peuter in je tent, caravan of camper moeten zitten; ik vertel je, dat is een uitdaging! Dus neem alsjeblieft iets mee dat je kleine kan doen op een regenachtige dag. Selecteer bijvoorbeeld wat filmpjes (als er een goede internetverbinding is) of download ze voor je gaat. Of zoek een camping uit met leuke animatie die ook bij slecht weer wordt aangeboden. Op De Achterste Hoef hadden ze bijvoorbeeld knutselpakketten. Ook werden er boekjes voorgelezen door Zoef, de mascotte van de camping en de held van iedere peuter.

Leuke dingen voor je peuter

Wanneer je gaat kamperen met een peuter, kan een eenvoudige camping prima volstaan. Vaak is er voor een peuter niet veel meer nodig dan takken, steentjes, water en zand om zich op een zonnige dag te vermaken. En je kunt altijd ergens naar toe gaan voor een dagje pretpark of kabouterbos. Maar een speeltuin op een camping heeft wat mij betreft toch wel een dikke plus hoor! En dan wel eentje met speeltoestellen waar je peuter ook echt iets aan heeft. De Achterste Hoef heeft het slim aangepakt. Naast de grote speeltuin heeft ieder kampeerveld een aantal speeltoestellen. Zo kun je een veldje kiezen dat het beste bij jouw kind past. Wat Mats ook erg tof vond, is de crosstrack waar hij met zijn loopfietsje doorheen kon scheuren.

Familie douches

Nog een moment dat met een peuter op de camping uitdagend kan zijn is iets dat thuis ook wel eens gepaard gaat met de nodige weerstand. Dat is douchen. En dan vooral haren wassen. Nu heb ik me laten verzekeren door andere mama’s dat meer kinderen er last van hebben (dus ik was niet ’te hardhandig’ of zo). En ik ken niemand die op 16 jarige leeftijd nog steeds geen haren wil wassen, dus het komt ook wel goed. Maar wat zou het fijn zijn als andere gasten op de camping niet vanalles denken tijdens een douche beurt.

De oplossing daarvoor is een familie douche. Eentje waar je samen onder kunt. Dus een extra groot hok en twee douchekoppen. Ook die hebben ze bij De Achterste Hoef. En na het succes zou ik bijna overwegen onze badkamer thuis ook zo te laten verbouwen. Helaas blijft haren wassen toch nog even een dingetje.

Weg met muggen

Oh zo vervelend zijn muggenbulten. We hebben ze in Nederland, maar bijvoorbeeld ook Italië staat erom bekend. Zeker wanneer je peuter er maar niet van af kan blijven. Voorkomen is beter dan genezen. En voorkomen is makkelijk en leuk met de Squitos mugwerende stickers. Ik kreeg deze tip van een andere mama en ik ben erg enthousiast. De ronde stickers met vrolijke dierenkoppen erop hoeven niet op de huid geplakt te worden (dat wilde Mats wel graag, als een pleister), maar het kan wel veilig. Maar ze zijn bedoeld voor op kleding te plakken en op bijvoorbeeld het bed van je peuter en de buggy. 72 uur lang jagen ze muggen weg. Plukt je peuter de sticker toch eraf, dan is dat helemaal veilig. De antimuggen stickers zijn namelijk 100%, zijn niet giftig en bevatten geen deet. Maar ze werken wel! Ze zitten in een leuk blikje waar je ze handig in kunt bewaren.

Veel plezier met kamperen met je peuter!

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.