Home Lifestyle Waarom goed internet onmisbaar is voor een gezin met kinderen

Waarom goed internet onmisbaar is voor een gezin met kinderen

door Lizette

Het gebruik van internet is in ons moderne leven heel normaal en niet meer weg te denken. Tot een jaar geleden had ik me alleen nog nooit verdiept in welk internet abonnement wij thuis hebben. De internetverbinding werkte en dat was het belangrijkste. Dat is nog steeds het belangrijkste. Maar het afgelopen jaar heb ik door allerlei veranderingen ook geleerd dat met meerdere gebruikers tegelijkertijd een goede verbinding niet vanzelfsprekend is. En toch vind ik het broodnodig.

Goede internet verbinding voor het hele gezin

Als we de tijd anderhalf jaar terug spoelen, dan zie je dat het internetgebruik in ons gezin minimaal was. We keken digitale televisie en we gebruikten Wifi voor onze smartphones. Ik werkte al gedeeltelijk voor mezelf vanuit huis en had dus ook daar een internetverbinding voor nodig. Incidenteel werkte Remco of ik een uurtje vanuit huis. En dat was het dan wel. Het eerste levensjaar is het vrij goed gelukt om mijn oudste geen schermtijd te geven. Wat je niet kent, mis je ook niet. Dus die gebruikte geen internet. En daarmee voldeed ons internet abonnement prima.

Spoelen we de tijd verder naar vandaag, dan is de situatie compleet anders. We gebruiken meer internet en ook met zijn allen tegelijkertijd. Daarom hebben we ons internet abonnement ook eens goed onder de loep genomen. Wat is er dan zo veranderd?

Eigen schermtijd

Het eerste jaar heeft mijn oudste dus nauwelijks televisie of filmpjes op een smartphone of tablet gezien. Daar streefde ik naar, omdat ik het zelf belangrijk vind om vooral lekker te spelen. Scherm kijken kan altijd nog wel. Inmiddels kom ik er bij mijn peuter niet meer mee weg. Hij weet mijn smartphone inmiddels goed te vinden en te gebruiken. Niet alleen om mee te gooien of naar de lichtjes te kijken, maar hij kan inmiddels ook scrollen, dus mijn smartphone is niet meer veilig. Ook voor kinderen is het normaal om online te zijn. Brandweerman Sam en Paw Patrol zijn inmiddels niet meer weg te denken. We zijn overgestapt op een gedoseerde hoeveelheid filmpjes en maximale schermtijd. Daarbij vind ik het belangrijk dat de filmpjes passen bij zijn leeftijd en het liefst ook educatief zijn. Ik zie hem liever een aflevering van Juf Roos kijken of Nijntje die hem leert tellen.

Maar… ik heb niet altijd zin om mee te kijken. Dus soms wanneer hij even een filmpje kijkt, werk ik op mijn laptop of lees ik op mijn telefoon wat mailtjes. Remco doet bijvoorbeeld weer wat anders. En dan merk je dat je met meerdere personen tegelijkertijd op het internet zit. Dit komt misschien heel ongezellig over. Zo is het absoluut niet hoor, ik laat onze peuter echt niet eenzaam op de bank filmpjes kijken, maar soms ben ik wel nog even met iets anders bezig. En dan zitten we dus tegelijkertijd op het internet. Trust me, op een moment dat je peuter het nodig heeft om even te ontspannen met een filmpje, wil je niet dat net dan de internetverbinding hapert! Dat kan namelijk een te grote teleurstelling voor je peuter veroorzaken.

Mijn jongste kijkt nu nog niets. Maar er gaat natuurlijk een tijd aanbreken dat hij Nijntje wil. En dat vindt de oudste dan niet meer leuk, die wil iets met dino’s of zo. Dan hebben we er dus weer een extra gebruiker bij. Gezinnen met kinderen die gamen zullen dit dilemma ongetwijfeld ook herkennen. Dat staat mij waarschijnlijk in de toekomst nog te wachten.

Thuiswerken

Remco en ik hebben allebei een functie die we in het afgelopen jaar vanuit thuis konden doen. Dus dat deden we ook; we werkten grotendeels thuis. Tegelijkertijd. En daar ontstond de volgende uitdaging met ons internet abonnement. Want de verbinding was lang niet sterk genoeg om ons beiden tegelijkertijd goed te bedienen, terwijl we ingelogd zaten op het netwerk van de werkgevers. En echt, er is bijna niets irritanter dan dat je iets bijna af hebt en “pats” de verbinding valt weg. Dan kun je weer opnieuw beginnen. Grrr!

Hoewel we weer meer buiten de deur werken, is thuiswerken is niet meer weg te denken. Uiteindelijk zal ik naar een hybride manier van werken gaan die voorlopig blijft. Dat wil zeggen dat ik gedeeltelijk buitenshuis werk en gedeeltelijk vanuit huis.

Een goede internetverbinding in het hele huis

Een internet abonnement dat goed past bij het internet gebruik in je gezin is dus erg belangrijk. Het is dan belangrijk te kijken naar de snelheid van het internet. Als je vaak iets uploadt of downloadt (zoals filmpjes kijken) dan heb je een hogere snelheid nodig. Daarnaast is de ontvangst in huis ook belangrijk. Kies daarom een goede router met een sterk wifi-signaal. Voor onze werkplek in huis op zolder heb ik een wifi-repeater geplaatst. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar die versterkt het draadloze signaal. En dat is wel heel handig wanneer de afstand tot de router groot is.

Neem jij jouw internet abonnement en verbinding wel eens onder de loep?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.