Yes, het kampeerseizoen begint weer bijna! Ik kan niet wachten om weer te gaan kamperen. Kamperen met een baby, kan dat? Ja, wat mij betreft wel hoor! Of je nou met een tent gaat, een camper of caravan hebt of een kampeeraccommodatie huurt, je kunt met een baby echt prima gezellig kamperen. Met de juiste voorbereiding, wat spulletjes, goede tips van een ervaringsdeskundige (me!) en een klein beetje geluk ga jij ook een super kampeervakantie met je baby hebben.
Kamperen met een baby
Wanneer ik vertelde dat ik met de tent ging kamperen met een baby, toen Mats nog jonger was, kreeg ik soms verbaasde reacties. Kun je kamperen met een baby? Is dat wel handig? Moet je dan niet enorm veel meenemen? En wat nou als je baby de hele camping bij elkaar krijst? Ik ben van mening dat je met baby’s prima kunt reizen, of het nou een rondreis door Azië is of kamperen in de natuur.
Het is niet leuk wanneer je baby huilt, zelfs zo hard dat iedereen het kan horen. Maar daar gaan we niet vanuit. Mijn ervaring is dat de baby tijdens het kamperen niet opeens ander gedrag vertoonde dan thuis. Dus als je het thuis prima vindt gaan, dan mag je verwachten dat het zo ook tijdens je kampeervakantie zal verlopen. Misschien zelfs nog beter, wanneer jijzelf helemaal zen wordt van de vakantie en je baby daar weer van mee profiteert.
Dit zijn mijn tips voor een fijne kampeervakantie met je baby. Over kamperen met een peuter schreef ik deze blog.
#1 Een klein beetje geluk met het weer
Een klein beetje geluk nodig om te kamperen met een baby? Ja, het enige dat je namelijk niet in de hand hebt met kamperen, is het weer. Daar moet je geluk mee hebben. Ten eerste hoop je natuurlijk dat het niet (veel) regent. En vooral wanneer je in Nederland gaat kamperen of ergens in de bergen, kan het met name ’s nachts flink afkoelen en koud zijn. Kampeer je met een caravan of camper, dan heb je natuurlijk verwarming binnen en maakt de buitentemperatuur minder uit. Maar ga je met een tent of vouwwagen, dan zul je de kou ook binnen merken.
Omdat een jonge baby van een paar maanden oud nog erg kwetsbaar is en zichzelf nog niet goed warm kan houden, is het verstandig om voor je gaat te kijken naar de voorspelde nachttemperaturen. Onze camper heeft nog geen verwarming (moeten we nog inbouwen). We zouden er eigenlijk volgende week mee weg willen en Sem is nu 14 weken oud. Maar de voorspellingen voor de nachten liggen rond het vriespunt. Dat vind ik dan toch te koud voor zijn leeftijd, ook al slapen we binnen in de camper. Want zonder verwarming zal de temperatuur binnen ’s nachts ook zakken tot een graad of 6-7. Hoe ouder je baby wordt, des te beter je kleintje tegen de kou zal kunnen en je dit op andere manieren kunt oplossen. En in de zomer gaan we natuurlijk gewoon uit van lekkere warme en zonnige dagen.
#2 Een goede slaapplek voor je baby
Goede nachten zijn heilig. En een goede slaapplek voor je baby draagt daar het beste aan bij. De slaapplek is natuurlijk afhankelijk van hoe je gaat kamperen. In een camper of caravan heb je waarschijnlijk een bed dat bedoeld is voor de baby. Om te zorgen dat dit een warme èn veilige slaapplaats voor je baby is, kun je er met speciale omheining valbescherming omheen plaatsen. Maar dan is het bed wel erg groot voor een baby. Ik ben enorm fan van een Deryan slaaptent. Zo ligt je baby namelijk niet alleen veilig en geborgen, je kleintje is in het afgesloten tentje met horregaas ook meteen beschermd tegen bijvoorbeeld muggen. Dit tentje kun je op een bed leggen. En voor de extra veiligheid dat de baby niet met tentje en al van het bed valt, kun je alsnog valbescherming plaatsen.
Datzelfde slaaptentje gebruik ik wanneer we kamperen met de tent. Omdat de baby dan op de grond ligt, leg ik er een extra isolerend matras onder. Dat is zo’n dunne zilverkleurige opvouwbare mat. Daarop leg ik een deken en daarop pas de slaaptent van de baby. Deze lagen houden de kou van de grond namelijk voor een groot deel tegen. Deze opbouw gebruik ik eigenlijk altijd, tenzij het ’s nachts minimaal 18-20 graden blijft. Wil je je baby liever niet op de grond laten slapen? In een grote tent heb je vaak voldoende ruimte voor een campingbedje. Dat neemt dan alleen wel meer plek in je auto in beslag. Of gebruik de kinderwagenbak om je baby in te laten slapen, eventueel op de kinderwagen.
Vervolgens geef ik afhankelijk van de temperatuur de baby een winterslaapzak of een dunnere zomerslaapzak aan. Maar dat doe ik, omdat mijn zoontjes ook thuis in een slaapzak slapen. In een slaaptentje zijn dekentjes overigens ook wel wat lastiger, want je kunt ze nergens onder stoppen.
#3 Een fijne campingplaats
Om te gaan kamperen met een baby hoef je niet persé op een speciale kindvriendelijke camping te staan. Een baby heeft namelijk nog niet zoveel nodig. Dus als je voorheen graag naar kleine natuurcampings ging zonder veel (kinder)faciliteiten, dat kan nog steeds prima. Het voordeel van een kindvriendelijke camping is wel dat er vaak speciale voorzieningen voor je baby zijn, zoals familiedouches, babybadjes, wasmachines en magnetrons om flesjes op te warmen. En er zijn meestal leuke voorzieningen zoals een (peuter)zwembad en speeltuin met een zandbak. Hoewel een dagje weg met baby super gezellig is, is het ook relaxt om op de camping te blijven.
En nog een pluspunt: waar andere kinderen zijn, valt het geluid van jouw baby ook veel minder op dan op een hele stille camping midden in de natuur. Dat kan voor je gevoel net wat comfortabeler zijn, zodat je je niet ongemakkelijk voelt als je baby een keertje huilt. Mensen met kinderen snappen dat namelijk!
De plek waar je gaat staan, is misschien wel belangrijker dan de soort camping. Ik raad een plek aan met veel schaduw, zodat je je baby kunt beschermen tegen de zon. En een plek weg van het pad waar auto’s rijden, zodat je baby vrij en veilig rond kan kruipen. Kies ook een plek niet te dicht bij een sanitair gebouw of restaurant, zodat het lekker rustig is. Met name als je met een tent kampeert, is een rustige plek handig. Want alle geluiden hoor jij (en je baby dus ook) makkelijk in de tent.
#4 Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor kamperen in het algemeen en zeker voor kamperen met een baby. Maak om te beginnen een lijst met alles dat je mee wilt nemen. Wanneer je daar al op tijd mee begint, kun je er ook steeds spullen bij noteren die je dan weer te binnen schieten. Vergeet overigens ook niet je eigen spullen. Ik was de eerste keer zo bezig met de spullen voor Mats, dat ik aangekomen op de camping erachter kwam dat mijn toilettas maar half gevuld was.
De beste voorbereiding kun je eigenlijk doen door eens te gaan oefenen. Dus niet meteen drie weken kamperen in Italië of Kroatië, maar eerst eens twee nachtjes ergens in de buurt of net over de grens in België of Duitsland. Zo kun je ervaren hoe het gaat, zonder dat je mijlenver van huis bent. Je merkt dan misschien op dat je nog wat handige spullen mist om mee te nemen. En je baby kan natuurlijk wennen aan de nieuwe slaapplek.
Als je een slaaptent of campingbedje gaat gebruiken tijdens het kamperen met je baby, dan kun je dat natuurlijk ook al vaker thuis proberen. Zo voelt de slaapplek van je baby al vertrouwd voordat je op vakantie gaat met je baby.
Wanneer je zelf nog nooit gekampeerd hebt, is voor de eerste keer kamperen met je baby natuurlijk extra spannend. Zo’n allereerste keer zou je misschien ook beter een korte kampeervakantie met je baby kunnen doen in een huuraccommodatie in plaats van dat je een ingewikkelde tent voor het eerst op gaat zetten.
#5 Handige spullen
Ga je kamperen met je baby, dan heb je iets meer spullen bij je dan anders. Zoals een bedje, kleding en luiers. Maar natuurlijk ook andere babyspullen. Zoals een kinderstoel als je baby al rechtop kan zitten en eet. Die van Ikea, die iedereen wel kent, vind ik heel handig. Maar wanneer je auto volgepakt ligt, is het wel een irritante vorm die er maar moeilijk bij past. Er zijn gelukkig ook opklapbare kinderstoelen. Of je gebruikt de buggy als stoel. Ook kun je voor een opvouwbaar wipstoeltje kiezen. Dat kun je namelijk niet alleen gebruiken met eten, maar ook om gewoon gezellig in te zitten en te spelen.
Verder vind ik een opblaasbaar badje erg handig. Dat kan dienst doen als box, als je baby nog niet oud en sterk genoeg is om eruit te klimmen. Zo kun je je baby – uiteraard onder je toezicht – op een plek laten terwijl je de tent opzet. Met een dun laagje water (en wanneer je erbij blijft!), kan het verkoelend zijn op een hete dag. En sta je op een camping zonder sanitair voor kinderen, dan kun je je baby er ook in badderen. Bovendien neemt zo’n opblaasbaar badje vrijwel geen ruimte in beslag. Er zijn ook opbouwbare boxen voor wanneer je baby al wat ouder is. Ik heb de Deryan box. Als box voor kamperen met je baby is het een fijn ding. Het neemt alleen wel ongeveer net zoveel ruimte in beslag als een klapstoel en daar moet je dan nog wel de ruimte voor hebben.
Ga je een kampeeraccommodatie huren? Check dan vooraf wat er allemaal aanwezig is.
#6 Beschermen tegen de zon
In de inleiding vertelde ik over wanneer het te koud kan zijn om te gaan kamperen met je baby. Het andere gevaar, het kan ook te heet en zonnig zijn. Een babyhuidje is nog niet zo goed bestand tegen de zon. Zorg daarom dat je factor 50 zonnebrandcrème mee neemt. Ik vind die van Weleda erg fijn. Daarnaast, als je niet zeker bent van een schaduwrijke plaats, is een tarp of schaduwdoek erg handig. Deze maak je aan je tent of voorluifel van je caravan of camper vast en vervolgens aan een boom of paal in de buurt, zodat je een plek met schaduw creëert. Neem eventueel zelf stokken mee, voor het geval er geen bomen in de buurt staan om aan vast te knopen.
#7 Praktische tips voor kamperen met je baby
Door ervaring heb ik allerlei handigheden voor mezelf ontdekt en ontwikkeld bij het kamperen met een baby die ik graag met je deel. Wanneer je flesvoeding geeft, is het handig om de avond voor je gaat slapen een goede thermosfles te vullen met warm water. Zo kun je ’s ochtends wanneer je baby wakker wordt meteen een flesje maken. Of ’s nachts natuurlijk. Een waterkoker speciaal voor kamperen heeft langer de tijd nodig om op te warmen. En zo kun je vrijwel meteen een lekker flesje geven, zonder dat de hele tent of caravan wakker wordt, of de hele camping.
Neem een stukje witte zeep mee. Gewoon zo’n simpel dingetje dat je wel eens in hotelkamers krijgt. Daarmee krijg je namelijk bijna alle vlekken eruit die je baby kan veroorzaken, van luierongelukjes tot spugen. Maak de plek goed nat, wrijf flink met het stukje zeep over de vlek en je zult het zien verdwijnen. Werk ook goed thuis natuurlijk! Maar je wilt tijdens kamperen met je baby natuurlijk niet dat een vlek erin trekt tot je weer thuis bent bij je wasmachine.
Kies veel uitwasbare spullen. Dat scheelt namelijk een hoop inpakken. Zoals uitwasbare zwemluiers en uitwasbare slabbers. En dan ook wasmiddel, een waslijn en wat wasknijpers natuurlijk niet vergeten.
#8 Rustig aan
Kamperen met je baby betekent rustig aan. Na een lange autorit meteen je tent opzetten is misschien niet zo handig. Je baby wil dan namelijk ook vast aandacht. Bereid je daarom voor op ontspannen en rustig aan doen. Dat is fijn voor je baby en voor jou.
Kamperen met je baby
Kamperen met je baby lijkt een hele onderneming. Maar zoals je leest, met wat handige spullen en praktische tips valt dat echt reuze mee. Het is vooral erg leuk en gezellig. Ik wens je alvast een hele fijne vakantie!
Waar gaat jouw vakantie dit jaar naar toe?
Lees voor meer informatie over de links in deze blog de Disclaimer.