Home Zwanger en bevallenBevalling Voorbereiden op een keizersnede, hoe doe je dat?

Voorbereiden op een keizersnede, hoe doe je dat?

door Lizette

Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was van Sem wist ik al dat de kans groot zou zijn dat de bevalling via een keizersnede zou gaan. Dat was me immers na de heftige bevalling van Mats al verteld. Dus het was niet helemaal een verrassing toen de verloskundige – toevallig dezelfde als die betrokken was bij de vorige bevalling – me adviseerde om te kiezen voor een keizersnede. Toch schrok ik er wel van. Want hoe pittig en zorgelijk de bevalling van Mats ook was, een keizersnee is ook heftig. Het is tenslotte een hele buikoperatie. Voorbereiden op een keizersnede, hoe doe je dat?

Voorbereiden op een keizersnede

Gelukkig had ik na het advies van de verloskundige nog zo’n 30 weken zwangerschap om me op de bevalling via een keizersnede voor te bereiden. Dat is natuurlijk compleet anders dan wanneer er pas later tijdens je zwangerschap een keizersnede wordt geadviseerd. Of wanneer je geen keuze hebt. Of wanneer je een spoedkeizersnede krijgt en erdoor overvallen wordt. En voor de meeste vrouwen is er daarom minder of geen tijd voor het voorbereiden op een keizersnede.

Verwacht je een geplande keizersnede? Ik ga je meenemen in mijn ervaring en vanuit daar tips geven voor je voorbereiding op een keizersnede. Mijn bevallingsverhaal lees je in een andere blog.

Waarom ik koos voor een keizersnede

Ik heb gekozen voor een keizersnede. De eerdere bevalling van Mats is daarvoor de aanleiding geweest. Hoe die bevalling is verlopen vertel ik je nog eens uitgebreid in mijn bevallingsverhaal. Maar het is de slechte start van Mats bij de bevalling die ik niet nog een keer wilde doormaken, niet voor mezelf en niet voor de baby. En waardoor ik een vaginale bevalling met alle risico’s die er voor de baby en mij zijn niet meer aandurfde.

Mentaal heeft de bevalling van Mats er bij mij behoorlijk ingehakt. Je kunt wel zeggen dat het een traumatische bevalling is geweest. Er bestaat een reële kans op herhaling van de complicaties die er bij zijn bevalling zijn ontstaan. Naast dat de verloskundige om die reden een keizersnede adviseerde, is het daarom ook mijn weloverwogen beslissing geweest om te kiezen voor een bevalling middels een keizersnede. Daarbij realiseer ik me goed dat een keizersnede ook niet zonder risico’s is. Ik denk dat het voorbereiden op een keizersnede me wel veel goeds heeft gedaan.

Tips voor voorbereiding op een keizersnede

Deze blog heb ik nu inmiddels al drie keer herschreven. Steeds verval ik in informatieve en praktische tips voor het voorbereiden op een keizersnede. Maar daarmee draai ik om het belangrijkste heen. Want wat de aanleiding ook is en hoe goed en fijn mijn keizersnede is verlopen, er zijn maar heel weinig vrouwen die graag een keizersnede willen. In de meeste gevallen had je de bevalling toch anders voor ogen gehad. En dat kan voor de nodige emoties zorgen.

Sta bij het voorbereiden op een keizersnede stil bij de emotionele kant

Heb je jezelf al afgevraagd, wat vind je van een keizersnee? Hoe voel je je eronder dat je gaat bevallen met een keizersnede? Er zijn vrouwen die het vinden voelen als falen. Alsof het niet ‘echt bevallen’ is. Wat overigens echt de grootste onzin is. Want een keizersnede is nog steeds hard werken en vooral een lang herstel. Maar een keizersnede is vaak niet hoe je je bevalling het liefst zou zien. Het is toch anders. Misschien heb je wel helemaal geen keuze. Bijvoorbeeld door de ligging van je baby of de placenta, waardoor de enige mogelijke geboorte via een keizersnede is. Dit weten is één, maar dit ook gevoelsmatig accepteren kan best wel lastig zijn en tijd kosten. Ik heb hier behoorlijk mee geworsteld. Soms was ik er ontzettend boos om. Ik was super blij om zwanger te mogen zijn, maar teleurgesteld omdat ik eigenlijk stiekem een fijne droombevalling thuis wilde en die nooit zou kunnen krijgen. Dat voelde oneerlijk.

Als je een keuze hebt, misschien twijfel je ook wel heel erg. Ik heb al vroeg in de zwangerschap de beslissing genomen voor een keizersnede. Nou ja, voor 90% dan. Want voor 10% ben ik blijven twijfelen tot het laatste moment. Niet dat ik toch anders zou besluiten. Maar er bleef iets in mijn hoofd spoken over of het wel de beste beslissing voor mij en de baby was. Er überhaupt zelf over moeten beslissen vond ik eng. Want je hebt geen enkele garantie op een goede uitkomst. En het is een mensenleven waar we het over hebben. Groter kan de impact van een beslissing niet zijn. Ik stond stil bij de bevalling, de baby, maar ook de gevolgen voor mijn gezin. Als zwangere kon ik mijn dreumes nauwelijks nog tillen, na de keizersnede zou dat zeker een paar weken niet lukken.

Bang voor de keizersnede

En ik ben bang geweest. Enorm bang. Ik zag er zo tegenop. Nog nooit eerder heb ik een operatie ondergaan. En ik haat naalden en prikken. Ik gruwelde bij de gedachte aan de katheter en de ruggenprik. Het meest bang was ik voor het niet weten of ik mijn baby met de keizersnede wel een goede start kon geven. Of ik dus voor de baby wel het juiste besluit had genomen. Tot op de avond voor de geboorte van Sem heb ik die angst nog gehad. Sem is met 39 weken en 1 dag geboren. Had ik niet nog een paar dagen moeten wachten? Wat nou als …

Inmiddels weet ik, al die gedachten en angsten horen erbij. Wees daarin niet te streng naar jezelf. Besef dat je echt pas tegen de 39 weken hoeft te beslissen. Geef jezelf ook de tijd als je die nodig hebt in je voorbereiding op de keizersnede. Acceptatie komt niet in één nachtje erover slapen. En als je echt last hebt van angsten, maak het bespreekbaar met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen erin een goede gesprekspartner voor je zijn of je er naar doorverwijzen.

Vraag alles dat je wilt weten aan jouw verloskundige of gynaecoloog

Met een geplande keizersnede heb je weken, zo niet maanden, om je voor te bereiden. Als je al weet of vermoedt dat je gaat bevallen via een keizersnede, kun je beginnen met informatie verzamelen. Ik raad je aan om daarmee te beginnen bij je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij is immers degene die jou begeleidt en jouw specifieke situatie en de protocollen van jouw ziekenhuis kent.

Ik vond het ter voorbereiding op de keizersnede prettig om te horen hoe de dag van de keizersnede normaliter verloopt. Veel ziekenhuizen voeren een gentle sectio uit, waarbij alles net wat rustiger en liefdevoller gaat dan een andere soort operatie. In het ETZ in Tilburg werd me dat in een gesprek rond de 32 weken zwangerschap uitvoerig verteld aan de hand van een boek met foto’s. Zo had ik zelfs al de operatiekamer kunnen zien en een goed beeld kunnen vormen. En in de gesprekken ervoor heb ik steeds alle vragen kunnen stellen die in me op kwamen, hoe gek ze soms ook waren.

voorbereiden op een keizersnede

Voor mij geldt dat ik het prettig vond om bijna alles tot in detail vooraf te weten. Mij gaf dat rust, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Zo wilde ik bijvoorbeeld weten waar het vruchtwater blijft tijdens de keizersnede. En hoe lang het gemiddeld duurt voordat de baby na de geboorte bij je ligt. Deze informatie was voor mij geruststellend en gaf houvast. Ben je meer het type “ik geef me er aan over en ik zie wel”, dan zul je deze behoefte aan informatie minder hebben.

Lees kieskeurig online informatie over keizersnedes

Regelmatig zocht ik ook op internet informatie over een keizersnee op. En dat verifiëerde ik dan weer tijdens een volgende controlemoment met mijn eigen behandelaar. Wat ik vooral prettig vond – en wat ook de reden is dat ik mijn ervaring met jou deel – is om ervaringen van anderen te lezen. Een ervaringsdeskundige van een keizersnede kan je natuurlijk uit eerste hand de beleving vertellen.

Let wel, er zijn ook heel veel verschrikkelijk vervelende en nare verhalen online te vinden. Die sloeg ik liever over, omdat het me alleen maar angstig maakte.

Maak een bevalplan bij het voorbereiden op een keizersnede

Bij een bevalplan wordt vaak gedacht dat het enkel voor vaginale bevallingen bedoeld is. Want bij een keizersnede wordt de regie door het ziekenhuis overgenomen. Het is immers een operatie. En bij een knie operatie ga je ook geen plan schrijven over hoe jij het graag wilt.

Een bevalling is wel even anders. Dat is namelijk een life changing event. En daarom is het in je voorbereiding op een keizersnede toch zeker aan te raden stil te staan bij je wensen en die in een bevalplan op te schrijven. Dat zullen niet zozeer wensen over de uitvoering van de keizersnede zijn. Maar denk bijvoorbeeld aan of je wilt dat je partner je baby naar je toe brengt na de geboorte. Of je foto’s wilt van de keizersnede bevalling. En of je borstvoeding wilt geven.

Voorbereiden op een keizersnede: praktische tips

En dan heb ik nog een aantal praktische tips voor je bij het voorbereiden op een keizersnede.

Neem genoeg mee naar het ziekenhuis

Het is goed je te realiseren bij het voorbereiden op een keizersnede dat je met een keizersnede vaak minimaal 24 tot 48 uur in het ziekenhuis moet blijven. Deze periode wisselt per ziekenhuis en is afhankelijk van jouw herstel en de conditie van je baby. Maar om te voorkomen dat je partner of iemand anders naar je huis moet om spullen te halen, raad ik je aan extra kleding mee te nemen. Een extra pyama bijvoorbeeld, want door de hormonen zweet je nogal veel na een bevalling. En neem genoeg kleertjes voor je baby mee, zodat je extra hebt voor eventuele poep- en spuugongelukjes.

Maak je huis gereed voor na de bevalling

Een keizersnede is een heftige buikoperatie. De eerste dagen zul je vrijwel niets zelf kunnen behalve je baby vasthouden en voeden. En langzamerhand wordt dat de weken erna beter. Ik vond het daarom wel fijn om bijvoorbeeld de vriezer vol met eten te hebben liggen. Want de eerste dagen heb je kraamhulp, maar er komt een moment dat die helaas weer gaat. Zo hoefde Remco niet èn het huishouden helemaal te runnen èn ook nog eens te koken. (Deze tip is natuurlijk evengoed handig bij een vaginale bevalling.)

Gebruik partnerverlof

Met een keizersnede heb je recht op extra uren kraamzorg. Hoeveel uren dat zijn, kun je bij je zorgverzekering navragen. Je herstel is echter wel langer dan deze periode van kraamzorg. Voor een keizersnede staat gemiddeld zes weken herstel. Gelukkig hebben partners sinds juli 2020 recht op in totaal zes weken grotendeels betaald partnerverlof. Bij het voorbereiden op een keizersnede kun je dit verlof bij je werkgever aanvragen.

Ik ben super blij dat Remco vijf weken lang vrij is geweest. Die tijd samen heb ik ook echt wel nodig gehad om goed te kunnen herstellen van mijn keizersnee, ook nog eens in combinatie met gebroken nachten.

Toch voorbereiden op een keizersnede

Ook al verwacht je niet te bevallen via een keizersnede, dan nog is het denk ik zinvol je in ieder geval een beetje voor te bereiden op de mogelijkheid tot een keizersnede. Zo ongeveer 17% van de bevallingen zijn via een keizersnede, deels gepland en deels ongepland. Bij een spoedkeizersnede word je enorm overvallen en is er vaak de tijd niet om op dat moment uitgebreide informatie met je te delen. Sta daarom tijdens één van je controlemomenten met je verloskundige eens kort stil bij wat je volgens haar minimaal moet weten over een keizersnede. Een voorbereid mens telt voor twee. En jij bent al met twee met je baby in je buik.

Keizersnede, een mooie manier van bevallen

Wat misschien fijn voor je is om te weten, is dat ik de bevalling via een keizersnede als erg mooi en liefdevol heb ervaren. De dingen waar ik bang voor was, vielen ontzettend mee. Hoe het precies ging, vertel ik je nog verder in het bevallingsverhaal van de geboorte van Sem. Hoe de keizersnede bij jou zal verlopen, is natuurlijk niet te voorspellen. Met bovenstaande tips voor de voorbereiding op een keizersnede wens ik vooral dat je jouw bevalling met vertrouwen tegemoet gaat.

Succes met het voorbereiden op je keizersnede!

Misschien ook leuk

2 reacties

Lindaschrijfthetop 15 maart 2021 - 08:17

Bij mij kwamen ze er alle drie via de natuurlijke weg uit. Geen pretje maar daarna was ik het weer snel vergeten.

Antwoord
Lizette 15 maart 2021 - 10:28

Fijn dat het zo kon! En gelukkig lijkt het met een keizersnede ook zo te zijn dat ik ook de pijn daarvan alweer aan het vergeten ben.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.