Home Er op uit Een bezoek aan Wald und Wildpark Rolandseck bij Bonn in Duitsland

Een bezoek aan Wald und Wildpark Rolandseck bij Bonn in Duitsland

door Lizette

Vorig jaar september maakte ik met mijn man, onze peuter Mats en toen nog Sem in mijn zwangere buik een rondreis met een camper door verschillende landen in Europa. Ik hou van rondreizen en word graag verrast door onverwachte toffe plekken. Eén van onze stops tijdens deze reis was bij Wald und Wildpark Rolandseck. Dit wildpark ligt net onder de stad Bonn in Duitsland. Eigenlijk was de stop bedoeld als korte break voor Mats om even buiten te spelen. Maar het wildpark in Duitsland was zo leuk, we bleven er veel langer. En ik vertel je er graag meer over.

Wildparken in Duitsland

Duitsland vind ik een fijn vakantieland met jonge kinderen. Vanaf waar dan ook in Nederland ben je relatief in korte tijd met de auto de grens over. Dus je hoeft geen lange autorit te maken en er zijn veel mogelijkheden voor kamperen en andere vakanties. Alle voorzieningen zijn dik in orde en het land is ook nog eens heel mooi en divers. Duitsland heeft veel wildparken. Dat zou je kunnen vergelijken met een dierenweide zoals wij die kennen in een kinderboerderij of pretpark of met een soort dierentuin, met het grote verschil dat er in de wildparken meer wilde dieren zijn die ook nog eens los lopen. Vaak zijn er voornamelijk herten. Er leven van nature namelijk veel soorten herten in Duitsland. Een super leuk uitje voor kinderen dus!

De wildparken in Duitsland zijn beschermde natuurparken. Dat wil zeggen dat er toezicht is, er voor het welzijn van de dieren wordt gezorgd en dat je er dus ook entree betaalt. Vaak is dat slechts een paar euro. In de parken zijn wandelroutes gemaakt, zodat de dieren er redelijk ongestoord kunnen leven terwijl je er over de paden rond loopt. Omdat de dieren wel aan mensen gewend zijn geraakt, durven ze meestal dichterbij te komen of ze lopen in ieder geval niet snel weg. En in een aantal wildparken in Duitsland vind je ook wat dieren zoals bij ons in Nederland op de kinderboerderij. Konijntjes en geitjes bijvoorbeeld die heel nieuwsgierig naar kinderen zijn.

Wald und Wildpark Rolandseck

Net onder de stad Bonn in Duitsland vind je Wald und Wildpark Rolandseck. Het park ligt op een heuvel en het terrein is ook heuvelachtig. Daardoor heb je meteen het idee dat je echt in het buitenland bent.

In Wald und Wildpark Rolandseck leven verschillende soorten dieren. Wij zagen wilde zwijnen, pony’s, verschillende soorten herten, alpaca’s, geiten en konijnen. Welke dieren er precies allemaal wonen en hoeveel, kun je op de website van Wald und Wildpark teruglezen.

Wald und Wildpark Rolandseck
Wald und Wildpark Rolandseck

Bij de ingang vind je een hele leuke en grote speeltuin. Schommels, klimtoestellen, trampolines, genoeg voor kinderen om zich langere tijd te vermaken. En er staan picknickbanken, zodat de ouders een oogje in het zeil kunnen houden vanaf de kant.

Na de speeltuin loop je door een hek. Vanaf daar komen de geitjes je al vrolijk tegemoet. De konijntjes zitten afgezonderd in een grote ren. Toen wij er waren, kwamen er ook twee alpaca’s nieuwsgierig kijken en brokjes eten.

Verder de heuvels van het wildpark op

Vervolgens loopt het wandelpad de heuvel op. Je komt al snel bij een uitkijktoren. Het is zeker de moeite om omhoog te gaan, of in ieder geval achterom te kijken. Want terwijl de kinderen plezier hebben met de dieren, kun jij genieten van de prachtige panorama uitzicht op de groene omgeving. Je ziet het Slot Drachenburg aan de overkant van de Rijn statig boven de bomen uitsteken.

Voorbij de uitkijktoren gaat het pad verder langs verschillende gedeelten die ook met hekken afgezet zijn. De wilde zwijntjes lopen bijvoorbeeld niet los tussen de bezoekers. En de Schotse Hooglanders en pony’s ook niet. De meeste dieren worden dan ook goed beschermd tegen bezoek. Het pad loopt vanaf dit punt een stukje steiler en gaat de bossen in. Het laatste stuk gaat langs een waterplas. Daar kun je moie vogels spotten.

Wald und Wildpark Rolandseck

Wandelroute door Wald und Wildpark Rolandseck

De hele wandelroute door Wald und Wildpark Rolandseck is een lus. Uiteindelijk kom je dus weer bij het beginpunt. Met een normaal rustig wandeltempo doe je ongeveer een uur over de hele route. Onderweg heb je op diverse plaatsen bordjes met informatie over de dieren. Doordat je eigenlijk de hele tijd dieren kunt spotten, is het een leuke wandeling voor kinderen. Mats vond het geweldig om zoveel verschillende dieren van dichtbij te kunnen zien. En sommige zelfs te kunnen voeren. Hoewel dat ook wel een beetje spannend voor hem was. In een wildpark zoals dit wordt wandelen in de natuur leuk voor het hele gezin.

Ik heb mensen met een kinderwagen zien lopen. Eerlijk gezegd lijkt het mij niet heel handig. Het pad is namelijk onverhard en er zijn best wel wat hoogteverschillen. Mats lieten we een stuk zelf lopen en hebben we een stuk in de draagzak gedragen. Hij had alles makkelijk zelf kunnen lopen. Ik was toen 29 weken zwanger en vond het prettiger om in een bepaald tempo te lopen. Daarom kozen we een stuk voor de draagzak.

Wandelschoenen zijn niet persé nodig. Maar bij nat weer zijn laarsjes of oude schoenen wel verstandig. Wij waren er aan het einde van de middag. Wat ik heel leuk vond, is dat de hertjes tegen sluitingstijd meer tevoorschijn kwamen uit de bossen. Alsof ze weten dat de bezoekers dan vertrekken. Dus kijk gerust nog even om voor je gaat.

Praktische informatie over dit wildpark in Duitsland

Wald und Wildpark Ronaldseck is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Het Duitse wildpark is geopend vanaf de lente tot en met de herfst. In de winter is het park gesloten, omdat veel dieren zich dan terugtrekken en dus ook rust krijgen zonder bezoekers.

De entree voor het wildpark bedraagt 4,50 euro per persoon. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis binnen. Je kunt bij de ingang brokjes kopen die je aan de geitjes mag voeren en aan de wilde zwijntjes en de alpaca’s. Een zakje kost 1 euro. Ander voer mag je absoluut niet geven.

In Wald und Wildpark Ronaldseck heb je een aantal grillplaatsen. Oftewel plekken waar je mag barbecuen met zelf meegenomen etenswaren. Je kunt de plekken ook reserveren. Bij de ingang is een kiosk waar drinken en snacks verkocht worden.

Wald und Wildpark Rolandseck

Parkeren bij Wald und Wildpark Rolandseck kun je gratis op één van de drie terreinen langs de weg ernaar toe. Ga je met een grote camper, dan raad ik je aan om beneden bij de Rijn te parkeren. De weg naar boven is namelijk vrij smal met opkomend en neergaand verkeer van de bezoekers en bovendien steil en onverhard.

De omgeving van Wald un Wildpark Rolandseck

Het Wald und Wildpark Rolandseck ligt in het gelijknamige plaatsje Rolandseck rechtstreeks aan de Rijn. Het ligt 10 kilometer ten zuiden van de Duitse stad Bonn. Vanaf Venlo ben je er met de auto in 1.45 minuten. Dat maakt de afstand te lang voor een dagje op en neer.

Maar het is een mooie regio in Duitsland, dus je kunt er gerust naar toe voor een weekend weg of langer. De charmante stad Bonn is leuk om te bezoeken met mooie panden en het huis waar Beethoven geboren is. Ook de stad Keulen is niet ver weg. Vanaf het wildpark Rolandseck aan de overkant van de Rijn zie je het prachtige Slot Drachenburg. Dit kasteel kun je ook van binnen bezichtigen. En wat dacht je van een boottocht over de Rijn? Genoeg te doen voor een vakantie met het gezin in deze regio van Duitsland dus!

Heb jij al eens een wildpark bezocht in Duitsland?

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.