Home Zwanger en bevallenBorstvoeding Tips voor buiten de deur borstvoeding geven in het openbaar

Tips voor buiten de deur borstvoeding geven in het openbaar

door Lizette

Een van de voordelen van borstvoeding geven is dat je de voeding voor je baby altijd helemaal gereed bij je hebt. Daardoor kun je vrij makkelijk met je baby er op uit gaan, want borstvoeding geven kan overal. Borstvoeding buiten de deur geven kan best wel spannend zijn. Bijvoorbeeld wanneer je op bezoek gaat bij vrienden of familie. Of wanneer je in het openbaar borstvoeding geeft, zoals in een horecagelegenheid. Het is immers toch een intiem moment met je baby. Hoe pak je borstvoeding buiten de deur aan? Met deze tips wordt het vast een beetje minder spannend.

Borstvoeding buiten de deur

Laat ik allereerst beginnen met dat borstvoeding buiten de deur geven echt zo normaal is als ademhalen. Ook al denken sommige mensen daar anders over en kun je daardoor minder leuke reacties of blikken krijgen. Trek je daar vooral niks van aan en doe wat voor jou en je baby goed voelt. Dat gezegd hebbende vind ik het zelf wel prettig om op een discrete manier borstvoeding buiten de deur te geven. Want ook al heb ik al ontelbare keren borstvoeding buitenshuis gegegeven, ik vind het soms nog steeds spannend. Juist vanwege de reacties waar je gewoon niet op zit te wachten. Maar de reacties houden me niet tegen. En met de volgende praktische tips voor borstvoeding buitenshuis in het openbaar wordt het allemaal net wat makkelijker.

Oefen uitgebreid thuis met borstvoeding

Oefening baart kunst. En dat geldt zeker voor borstvoeding. Thuis kies je natuurlijk voor de makkelijkste houding om te voeden. Vaak is dat dan ook steeds dezelfde houding. Bijvoorbeeld die ene fijne stoel of de hoek in de bank. Wanneer je je baby buitenshuis gaat voeden, weet je niet in wat voor stoel of zo je terecht komt. Oefen daarom thuis eens met andere zitplekken. En met andere voedingshoudingen. Die ervaringen kun je namelijk ook gebruiken tijdens het borstvoeding geven buiten de deur. Op een gegeven moment word je er zo handig in, dat je het zelfs staand kunt.

Comfortabele kleding voor borstvoeding buitenshuis

Comfortabele voedingskleding vind ik een must om borstvoeding buitenshuis te geven. Dit hoeft niet persé speciale voedingskleding te zijn, zoals een shirt met speciale openingen. Hoewel die natuurlijk vaak wel erg geschikt zijn. Ook een gewone blouse voldoet al snel. Die kan immers ook open. Een goede voedingsbeha is wat mij betreft wel onmisbaar. Met een gewone beha vind ik voeden een enorm gehannes.

Ook voor de kleding geldt: oefen thuis alvast met hoe het zit tijdens het voeden van je baby. Ik kwam er zo bijvoorbeeld achter dat een trui met ristopeningen helemaal niet handig bleek. De openingen zaten veel te ver aan de zijkant en de rits sneed in mijn vel, waardoor ik de trui schuin moest trekken om te kunnen voeden. Niet handig!

Kies de meest makkelijke manier van voeden

Geen twee borsten zijn hetzelfde. De toeschiet reflex van de ene sneller is dan van de andere. En de ene borst heeft wel eens meer melk dan de andere. Het beste is om de borsten om de beurt aan te bieden voor een voeding. Maar buitenshuis kun je ervoor kiezen de ‘beste’ borst te gebruiken. Dit is vooral handig wanneer je baby enorm hongerig is.

Wissel je in één voedingsbeurt de borsten af, maar is het soms lastig om je baby de tweede borst aan te bieden? Bijvoorbeeld omdat je baby dan onrustig is, al slaperig is en/of minder makkelijk aanhapt. Kies er dan voor om dat niet te doen als je buitenshuis borstvoeding geeft. Vaak is de eerste borst ook al voldoende voor de honger en de tweede het toetje. De kans is wel aanwezig dat het volgende voedingsmoment dan iets sneller zal komen. Maar het scheelt je misschien wel de ‘druk’ van de tweede borst onrustig aanbieden in het openbaar.

Handige spullen voor borstvoeding buiten de deur

Als tip voor borstvoeding buiten de deur geef ik je ook graag twee dingen mee. Iets dat ik ten eerste altijd bij me heb wanneer ik met de baby op pad ga, is een grote hydrofiele doek. Zo’n hydrofiel XXL formaat omslagdoek. Die zijn zo handig! En ze zijn er in allerlei toffe printjes. Tijdens de voeding kun je jezelf ermee bedekken. En mocht je baby een beetje morsen of spugen, dan kun je het er meteen mee weg vegen en vlekken op je kleding voorkomen. Maar nog beter, je kunt je baby privacy geven, zodat hij of zij lekker rustig kan drinken. Dat doe je door de doek over je baby heen te hangen. Doordat fydrofiel ademt, hoef je niet bang te zijn dat je baby niet genoeg lucht krijgt. En je hangt de doek er los over, niet strak natuurlijk. Zo creeër je een rustige omgeving, waardoor je baby vaak rustiger drinkt zonder afleiding van de omgeving.

borstvoeding buiten de deur buitenshuis

Nog iets dat ik standaard mee neem: zoogcompressen. Je hebt uitwasbare en wegwerp varianten. Zeker bij een jonge baby kan het nogal eens gebeuren dat je borsten het aanvoelen wanneer de baby trek begint te krijgen. Alsof ze helderziend zijn. Dat is iets heel moois van moeder natuur. Maar daardoor kunnen ze ook gaan lekken en dat geeft een beetje onhandige vlekken in je kleding. Dus ook al gebruik je thuis eigenlijk nooit compressen, een setje in je tas mee of bij voorbaat een zoogcompres in je beha kan nooit kwaad.

Borstvoeding buitendshuis in het openbaar

Wanneer je bij familie of vrienden op bezoek bent en je baby daar wilt voeden, kun je natuurlijk vragen om ergens apart te mogen zitten. Als we met zijn allen op de bank zitten, ga ik tijdens het voeden van de baby bijvoorbeeld vaak aan tafel zitten. Of andersom. En je kunt hen natuurlijk gerust vragen om wat je nodig hebt, zoals een kussen ter ondersteuning.

Kindvriendelijke locaties voor borstvoeding

Borstvoeding in het openbaar, zoals in een horecagelegenheid, is natuurlijk anders. Hoewel het overal zou moeten kunnen, zijn bepaalde zaken er wel meer bekend mee dan andere. Warenhuizen zoals HEMA bijvoorbeeld zijn er uitermate geschikt voor. Het zou me verbazen als daar iemand opkijkt wanneer je je baby borstvoeding geeft in het restaurant. Ook zijn er veel kindvriendelijke restaurants met speelhoeken voor de kleintjes. Ook daar zullen mensen het amper opmerken als je je baby borstvoeding geeft. Ik vind het tijdens een middagje shoppen altijd wel handig vooraf te bedenken naar welke zaak ik zal lopen als de baby honger krijgt. En wanneer ik naar een vreemde stad ga, google ik op ‘kindvriendelijk restaurant’. Overigens is de bibliotheek ook een prima locatie om je baby te voeden. En er zijn daar genoeg rustige plekken te vinden.

Als je echt twijfelt of het “kan”, dan kun je voor je eigen gemoedsrust aan de bediening vragen of het ok is dat je je baby daar borstvoeding geeft. Het antwoord is altijd ja in mijn ervaring. Ik heb nog nooit een twijfelachtig of negatief antwoord gehad. En gelukkig maar!

Je baby drinkt en jij drinkt

Zoek vervolgens een plek uit waar je comfortabel zit. Zelf kies ik het liefst een plek niet midden in de zaak. Voor mijn gevoel zit ik bij een wand minder in the picture en dat vind ik zelf prettig. Ondertussen bestel ik wat te drinken en soms al wat te eten. Liever bestel ik geen hete drank of ik laatthee of koffie flink afkoelen. Zodat ik niet per ongeluk knoei op mijn baby. En een tip voor als je eten bestelt: kies iets dat je met één hand of alleen je vork kunt eten. Je hebt immers maar één hand vrij tijdens het voeden. Een dik belegde dubbele boterham is erg lastig zo, kan ik je vertellen. Of je tafelgenoot moet het voor je in stukjes snijden. Of je laat je bestelling pas komen wanneer je klaar bent met voeden.

Borstvoeding buiten

Om allerlei redenen kun je kiezen om niet in een horecagelegenheid borstvoeding te geven. Omdat je het te spannend vindt met mensen om je heen. Omdat er niets open is. Of omdat het ergens binnen super druk is en je geen zin hebt om je met je kinderwagen een weg tussen de drukke tafels te banen. Wat de reden ook is, je kunt ook altijd buiten borstvoeding geven. Op een bankje of op een grasveld. Of in je eigen auto. Vooral die laatste optie vond ik in het begin wel fijn. Het voelt toch een beetje als je eigen ruimte, omdat het vertrouwd is.

Borstvoeding buiten de deur

Vind je borstvoeding buiten de deur in het openbaar geven spannend? Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het na de eerste keer steeds makkelijker wordt. Ik dacht vooraf dat ik ongewild aandacht zou trekken, maar dat bleek helemaal niet zo. Mensen zijn in een restaurant gewoon gezellig met zichzelf en hun tafelgenoot bezig, niet met jou. En zul je je steeds meer vertrouwd voelen. Dat werkt natuurlijk met veel dingen zo. We zien beren op de weg voor dingen die we nog niet hebben meegemaakt. En die beren blijken er dan niet te zijn.

Ik hoop dat ik je met bovenstaande tips op weg heb kunnen helpen om borstvoeding buiten de deur in het openbaar een beetje makkelijker te maken voor je. Geniet van die bijzondere voedingsmomenten met je baby, thuis en buitenshuis.


Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.