Home Er op uit Een kind met voedselallergie en uit eten, 5 slimme tips

Een kind met voedselallergie en uit eten, 5 slimme tips

door Lizette

Je kindje heeft een voedselallergie en toch wil je graag met een gerust hart samen buiten de deur eten. Bijvoorbeeld wanneer je met je baby een dagje weg gaat of met het gezin op vakantie gaat. Dat kan hoor. Ik weet hoe het is om met verschillende voedselallergieën rekening te moeten houden. En toch lukte het om regelmatig samen met mijn kind met voedselallergie buiten de deur te eten. Ik deel mijn ervaring graag met je.

Een kind met voedselallergie

Kinderen kunnen allerlei vormen van allergie en intollerantie hebben. Regelmatig komen allergieën voor koemelk, ei, pinda en verschillende soorten fruit voor. In het begin is dit super vervelend. Vooral het ontdekken ervan. Ik ontdekte de koemelkallergie bij één van mijn zoontjes na een heftige allergische reactie en het is vreselijk om je kindje zo ziek te zien. Het goede nieuws is dat veel kinderen gelukkig over een hoop allergieën ‘heen’ kunnen groeien. Met andere woorden, hoe ouder ze worden, des te beter ze toch tegen bepaald voedsel kunnen.

Inmiddels is er geen voedselallergie meer waar ik rekening mee hoef te houden. Maar ik weet nog heel goed hoe dat toen was. Thuis heb je alles zelf in de hand. En je weet daar door ervaring als het mis gaat hoe je EHBO bij je kind toepast. Maar ik weet nog hoe ingewikkeld het dan soms kan zijn om een dagje naar een pretpark te gaan. Een vakantie in een ander land vond ik nog veel spannender. Een vreemde keuken en ook nog eens een vreemde taal, als dat maar goed ging… Die spanning is natuurlijk nog sterker wanneer de reactie van je kind echt heel heftig is. Uit eten met kinderen kan soms al een uitdaging zijn (iets met stilzitten aan tafel), een allergie maakt de uitdaging nog groter.

De allergieën hebben me gelukkig niet weerhouden om te gaan en het is ook altijd goed gegaan. Op de situaties waarin ik twijfelde of me zorgen maakte bedacht ik slimme tips en die deel ik graag met je.

NB: Een allergie en een intolerantie zijn twee verschillende dingen. Voor het gemak noem ik het verder allergie; het doel van dit artikel is namelijk focussen op de manieren om ermee om te gaan.

Tips voor uit eten met je kind met voedselallergie

1. Check vooraf de menukaart en bel voor mogelijkheden.

Tegenwoordig is een hele hoop online te vinden. Zo ook de menukaarten van restaurants, pretparken, dierentuinen en hotels. Daar kun je niet altijd alle benodigde informatie van aflezen, maar wel een eerste indruk opdoen. Vervolgens doe je er goed aan om telefonisch contact op te nemen, zodat je duidelijk je vragen kunt stellen over de ingrediënten. Het makkelijkste vraag je naar een leidinggevende of verantwoordelijke, omdat die je vaak beter inhoudelijk te woord kan staan dan een vakantiekracht. En vooral jezelf ervan kunt verzekeren dat de ingrediënten die tot een allergische reactie leiden er niet in zitten of weggelaten kunnen worden. In zo’n gesprek bemerk je zelf ook of degene aan de andere kant van de lijn er verstand van heeft en of je dus durft te vertrouwen op de informatie die je krijgt.

Een extra voordeel van vooraf telefonisch contact opnemen is dat – als er een uitzondering gemaakt moet worden – je dit vooraf al kunt afspreken. Zo maak je de kans groter dat er een alternatief is voor je kind met voedselallergie, in plaats van dat ze ter plekke iets moeten gaan regelen voor je.

2. Neem zelf geschikt eten mee

Naar pretparken en dierentuinen kun je eenvoudig zelf eten meenemen. Dat mag ook gewoon en zo heb je alles dat je kind met voedselallergie binnen krijgt helemaal zelf in de hand. In een horecagelegenheid werkt het vaak iets anders. Je komt er immers om te betalen voor voedsel en het is eigenlijk niet de bedoeling om zelf meegebrachte voedingswaarden te nuttigen.

Hoe jonger je kind is, des te makkelijker is het om zelf eten mee te nemen dat geschikt is voor je kind met voedselallergie. Niemand zal een opmerking maken wanneer je in een restaurant je dreumes een potje eten geeft dat je zelf hebt meegebracht. Gaat het om een ouder kindje, geef het dan gewoon even bij de bediening aan. Mijn ervaring is dat ze echt wel begrijpen dat je zelf boterhammen mee hebt genomen, nadat je begrepen hebt (bijvoorbeeld omdat je vooraf hebt gebeld) dat ze geen rekening kunnen houden met gluten in hun eigen bammetjes.

3. Bied een vertaling of afbeelding aan

In een vreemd land met een vreemde taal kan het spannend aanvoelen of je dan de voedselallergie van je kind wel voldoende kunt uitleggen. Ik kan je vertellen dat het best spannend is met je gezin naar Azië te gaan en gewokte noodles te eten met een kind dat allergisch is voor kippenei. In vrijwel iedere wokpan had wel ei gezeten. Wat dan kan helpen is om een afbeelding mee te nemen van wat je kind niet mag eten. Ook kun je de vertaling opzoeken, zodat je het lokale woord kunt noemen.

Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om gerechten zonder ei te vinden in Azië en ik had in mijn backpack voor 2 weken aan ‘reserve-voeding’ bij me. Ik tilde me een ongeluk, bij wijze van spreken, en eigenlijk best wel voor niks. Want overal merkte ik dat er veel begrip was en dat mensen maar al te graag met een goed alternatief kwamen, zodat mijn zoontje lekker en vers mee kon eten.

4. Onthou de ketens waar je goed terecht kan

Grote ketens zoals McDonalds, Burger King, Subway en Starbucks geven heel duidelijk aan hoe het met de allergenen in hun producten zit. Weet je welke producten je kind met voedselallergie bij de grotere ketens zonder problemen kan eten? Deze grote restaurants zitten door heel Nederland en sommige zelfs over de hele wereld. Ze bieden geen oplossing voor dagelijkse voeding. Maar kunnen wel een uitkomst zijn voor een dagje weg of op een moment dat je twijfelt over waar je kunt eten.

5. Neem snacks mee

Doordat je rekening moet houden met de voedselallergie van je kind en je daarom niet lukraak in ieder restaurant terecht kunt, is het verstandig snacks bij je te hebben. Zo kun je de eerste honger van je kind stillen. Of zelfs de trek verder stillen wanneer het onverhoopt in een restaurant toch tegenviel. De snack kan dienen als reservevoeding.

Op deze manier kun je toch in veel gevallen wel fijn een dagje weg, buiten de deur eten en op vakantie met je kind met voedselallergie. Heeft je kind middelen nodig bij een eventuele reactie, zoals een epi-pen of medicatie? Zorg dan natuurlijk dat je die altijd bij je hebt.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.