Home Lifestyle 5 vooroordelen over motorrijders ontkracht

5 vooroordelen over motorrijders ontkracht

door Lizette

Laatst hoorde ik er weer één. Een dik vooroordeel over motorrijders. Jarenlang heb ik een motor gehad en motortochten gemaakt door binnenland en buitenland. Wat heb ik al die kilometers op de motor altijd genoten! Motorrijders worden helaas vaak over één kam geschoren. Dat is jammer en niet correct. Net zo goed als dat niet alle automobilisten hetzelfde rijden, of eigenlijk alle mensen hetzelfde zijn. Vijf hardnekkige vooroordelen over motorrijders deel ik met je en mijn kijk vanuit mijn ervaring erop.

Vooroordelen over motorrijders

Eigenlijk is het nooit kloppend om een hele groep mensen als precies hetzelfde te zien. Iedereen is uniek en anders, ook al kom je uit dezelfde regio, hou je van dezelfde soort muziek of heb je dezelfde hobby. Dat laatste, dat is motorrijden voor mij. Ik heb mijn motor nooit gezien als een vervoersmiddel. Nee, op de motor stappen en wegrijden staat voor mij gelijk aan het voelen van vrijheid. Dat zullen andere motorrijders ongetwijfeld herkennen. Naast dat vooroordelen niet voor iedereen gelden, hebben ze meestal ook een negatieve klank. Je hoort bijna nooit een vooroordeel over motorrijders zoals “alle motorrijders zijn vriendelijk”. Jammer hoor! Vijf vooroordelen over motorrijders die ik vaak gehoord heb, ga ik met je delen. En ik vertel je hoe ik het zie en ervaren heb.

#1 Motorrijden is gevaarlijk

Zodra het voorjaar begint, verschijnt er helaas ieder jaar wel een nieuwsbericht over een ongeluk met een motorrijder. Dat heeft volgens mij minder te maken met dat motorrijden an sich gevaarlijk is. Maar meer met dat de motorrijders in dat seizoen de motors net weer uit de garages halen en iedereen in het verkeer weer aan elkaar moet wennen. Met een motor ben je natuurlijk wel veel kwetsbaarder dan in een auto. Goede motorkleding beschermt het lichaam. En een degelijke helm is onmisbaar. Er is voor iedereen wel een passende te vinden, zoals een stoere integrale helm of een Shark helm die door topcoureurs ontworpen worden.

Ik heb als motorrijder altijd het gevoel dat ik veel beter op moet letten in het verkeer dan wanneer ik in de auto zit. Soms lijkt het erop dat een automobilist me geen ruimte gunt, bijvoorbeeld wanneer ik tussen een file door steek. Terwijl dat een manouvre is die gewoon toegestaan is, mits met een veilige snelheid. Sommige automobilisten gaan op een boerenweg ook wel eens soort van naast me rijden, alsof ik een scooter ben en aan de zijkant van de weg hoor. Terwijl een motor dezelfde positie als een auto zou moeten hebben. Gelukkig zijn dit allemaal incidenten. De reden dat ik niet meer rijd, is niet omdat ik het gevaarlijk vind. Ik vond het voor mijzelf spannend worden merkte ik. En dat kwam doordat ik steeds minder vaak ging rijden en daardoor de techniek voor mijn gevoel niet genoeg meer goed onder de knie had. Het is denk ik net als met autorijden. Des te meer je rijdt, des te beter je erin wordt.

#2 Het is echt iets voor mannen

Haha! Nee dus. Er zijn veel meer mannelijke motorrijders, maar er is zeker ook een grote groep vrouwen. En die zitten niet alleen achterop, maar rijden ook zelf. Dus dit vooroordeel over motorrijders is echt niet waar hoor. Op de een of andere manier trekt alles met techniek vaak meer mannen aan dan vrouwen. Zo ook een motor.

#3 Motorrijden is heel eenzaam

Het lijkt een solistische bezigheid, dat motorrijden. Je zit in je eentje op je motor en je kunt niet zo kletsen met een mede-motorrijder als in een auto. Toch vind ik het niet eenzaam. Eenzaam is een negatieve term en zo heb ik het nooit ervaren. Ten eerste reed ik meestal samen met mijn vader. Onderweg stopten we regelmatig voor een pauze of kopje koffie. Daarnaast kun je tijdens het motorrijden met een headset nog steeds met elkaar communiceren als je zou willen. Bovendien, een heleboel motorrijders groeten elkaar onderweg. Dat zorgt door een soort groepsgevoel, terwijl je elkaar niet eens kent. Als je liever niet alleen op pad gaat, kun je natuurlijk ook aansluiten bij een motorclub en samen touren. Of zelfs samen op vakantie met de motor!

#4 Motorrijders zijn racers

Misschien ben ik wel de uitzondering, maar ik kan je vertellen dat dit vooroordeel over motorrijders niet waar is. Ik was namelijk geen racer. Nog niet een beetje, haha! Ik hou juist van lekker op het gemak door het binnenland touren over boerenwegen. En mijn vader ook, dus dat is wat we vaak deden. Bijvoorbeeld over de dijken langs de maas, dat vind ik een prachtige route.

#5 Mooi weer rijders zijn geen echte motorrijders

Tja, ik denk dat ik met dit artikel over de vooroordelen over motorrijders wel duidelijk heb gemaakt dat motorrijder niet bestaat. Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren erin. En dat geldt ook voor de motorrijders die liever met lekker weer rijden. Mooi weer voor een motortocht is wat mij betreft overigens helemaal geen zonnige warme dag. Dan vind ik het veel te warm worden tijdens het wachten voor een stoplicht. Voor mij zijn temperaturen tussen de 14 en 21 graden prima. De reden dat ik zelf liever niet in de herfst of winter reed, is niet dat ik het koud vond. Daar zijn simpele oplossingen voor zoals warme sokken, handschoenen en handvatverwarming. Nee, ik vond het niet fijn om op de wegen te rijden met meer risico’s. Gevallen bladeren en natte putdeksels zijn voor een motor soms verradelijk glad. Dus in die seizoenen vraagt het nog veel meer focus van een motorrijder.

Heb jij vanuit deze vooroordelen ook wel eens naar motorrijders gekeken?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.