Home Lifestyle Waarom eiwitten belangrijk zijn voor hardlopers

Waarom eiwitten belangrijk zijn voor hardlopers

door Lizette

Na een lange pauze ben ik onlangs weer begonnen met hardlopen. Dat bleek een behoorlijke aanslag op mijn lichaam. Jaren terug bouwde ik fluitend in een week of tien op naar een afstand van 5 kilometer. Het gaat me nu ook weer lukken, maar het kost me wel iets meer moeite. Daarbij ben ik me meer dan ooit bewust van wat ik nodig heb om op een gezonde en verantwoorde manier op te bouwen. En waarom eiwitten belangrijk zijn voor hardlopers.

Hardlopen toen en nu

Jaren terug ging ik ongeveer om de dag een rondje hardlopen. Ik nam mijn hardloopschoenen ook vaak mee op reis en ik heb zelfs hardgelopen op stijle bergpaden zoals op La Palma. Ik gebruikte regelmatig eiwit producten voor hardlopers ter ondersteuning. Dat doe ik nu nog. En toch is het allemaal wel anders. Het grote verschil in hoe het hardlopen nu gaat in vergelijking met jaren geleden zit in het getal op de weegschaal. Dat merk ik tijdens het hardlopen namelijk echt wel. Meer gewicht betekent meer belasting voor gewrichten en de spieren moeten harder werken. Daarnaast ben ik natuurlijk simpelweg ouder geworden en ook dat telt mee. Laten we bovendien niet vergeten dat mijn lichaam twee prachtige kindjes op de wereld heeft gezet. Ook dat is een behoorlijke verandering voor mijn lichaam geweest. En de tijd vinden om überhaupt te gaan, dat is soms ook een dingetje hoor. Alles bij elkaar is er veel veranderd. Daarom is het super belangrijk om met het hardlopen naast een gedegen opbouwschema ook goed voor mijn lichaam en het herstel ervan te zorgen. 

Waarom eiwitten belangrijk zijn voor hardlopers

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Ze zorgen voor kracht en uithoudingsvermogen. Je hebt er ook je mooie haren en sterke nagels aan te danken. En ze dragen voor een belangrijk deel bij aan het herstel van je spieren en het opbouwen van nieuwe spieren. Tijdens het hardlopen gebruik je vrijwel door je hele lichaam spieren. Met het opbouwen zul je door spierpijn ook merken dat er spiergroepen zijn die je anders in je dagelijks leven nauwelijks gebruikt. Al die inspanning met hardlopen kan dus wel wat ondersteuning gebruiken. Daar is het gebruik van eiwitten voor hardlopers ideaal voor. Voedsel is de belangrijkste bron voor eiwitten. Het Voedingscentrum adviseert 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. En voor hardlopers loopt dit advies op tot wel 1,4 gram per kilogram. 

Hoe kom je aan voldoende eiwit inname 

Eiwitrijke producten zijn zalm, tonijn, kip en magere kwark. Ook amandelen, pistachenoten en pinda’s zitten bomvol eiwitten. Maar om aan je dagelijkse hoeveelheid te komen, moet je er dan behoorlijk veel van eten. FITSHE heeft verschillende eiwit producten. Het mooie van deze producten is dat ze door vrouwen en voor vrouwen zijn ontwikkeld. Dus speciaal op de behoefte van vrouwen met een actieve levensstijl gericht.

Het beste is om binnen een half uur na je hardloop training iets te eten dat je eiwit voorraad weer aanvult. Meteen een maaltijd vol eiwitten bereiden is niet altijd mogelijk. Ik ga bijvoorbeeld vaak vroeg in de ochtend hardlopen. Dat is goed voor mijn slaapritme. Vervolgens worden de kinderen wakker, krijgen ze een fles, ga ik ze aankleden, zelf nog even douchen… En voor ik het weet, ben ik zo een uur verder. Of het is niet het juiste tijdstip ervoor, bijvoorbeeld wanneer je ’s middags gaat tussen je lunch en avondeten in. Dan is een eiwitshake of eiwitreep na het hardlopen dus super handig! Je komt zo op een eenvoudige en snelle manier, maar ook verantwoord toe aan de behoefte van je lichaam om je eiwitten na het hardlopen weer aan te vullen.

De term whey eiwit heb je misschien wel eens gehoord. Whey-eiwit is een bijproduct van melk dat vrijkomt wanneer er kaas van wordt gemaakt. Dit wordt super snel door je lichaam opgenomen. Daarom is dit een ideale grondstof voor eiwit supplementen voor hardlopers. Daarnaast zijn er steeds meer vegan eiwit producten te koop. Welke je ook kiest, mijn voorkeur is altijd een product met 100% natuurlijke stoffen. Dus zonder kunstmatige rotzooi erin. En dat begrijpen ze goed bij FITSHE. De FITSHE eiwitten zijn 100% natuurlijk.

Eiwitten goed voor hardlopers en alle vrouwen met een actieve levensstijl

Eiwit shakes en repen ondersteunen hardlopers, maar wist je dat de producten van FITSHE goed kunnen zijn voor alle vrouwen met een actieve levensstijl? Bij FITSHE staan ze voor aandacht aan je innerlijke gezondheid. Vaak eisen wij mama’s nogal wat van ons lichaam. De producten van FITSHE helpen om je energieker te voelen en lekker in je vel te zitten, of je nou kilometers hardloopt of niet. Let wel, de producten moet je zien als aanvullingen en vervangen nooit een gezond voedingspatroon. En voor de hardlopers, vergeet niet dat naast eiwitten koolhydraten ook belangrijk zijn voor hardlopers. 

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

14 reacties

Lindaschrijfthetop 29 november 2021 - 08:07

Wat een goede tips, ik wilde nadat de derde op de wereld was weer hardlopen, maar dat ging toch minder makkelijk dan verwacht.

Antwoord
Lizette 29 november 2021 - 10:09

Nou, ik vond het dus ook wel iets meer tegenvallen dan ik had gedacht!

Antwoord
Jouvence 29 november 2021 - 10:22

Eiwitten zijn sowieso goed voor iedereen die (intensief) aan het sporten is. Handige tips geef je. Voor mij is hardlopen niet weggelegd.

Antwoord
Lizette 3 december 2021 - 12:53

Zeker, het zijn ontzettend belangrijke voedingsstoffen.

Antwoord
Nicole Orriëns 29 november 2021 - 13:04

Ik eet altijd gezond en hoop er maar het beste van moet ik bekennen. Wel eet ik op zondag altijd een ei!

Antwoord
Lizette 3 december 2021 - 12:53

Heel goed, die zondag! Het allerbeste is je voedingsstoffen via je voeding binnen te krijgen. En ik vermoed dat je de rest van de week ook echt wel de nodige eiwitten binnen krijgt 😉

Antwoord
Deborah 30 november 2021 - 12:10

Ja toen je jonger was… haha toen ging alles makkelijker. Minder spierpijn en herstel was een nacht goed slapen of een hete douche. Wanneer ik nu de trap iets te enthousiast op of af ren dan loop ik al drie dagen scheef 🤣
de Wey-eiwit shakes gebruik ik nog steeds. Ik mix het poeder vaak door mijn Griekse yoghurt. Erg lekker en zo kom ik toch tijdens het sporten aan voldoende eiwitten.

Antwoord
Lizette 3 december 2021 - 12:54

Zeker, toen ging alles makkelijker hihi! Oh slim, door de yoghurt! Dat is ook een keertje anders dan via (soya)melk zoals ik vaak doe.

Antwoord
Tessa 1 december 2021 - 09:21

Interessant om te lezen. Ik wist wel dat eiwitten belangrijk zijn, maar nooit geweten waarom het belangrijk is

Antwoord
Lizette 3 december 2021 - 12:55

Ze zijn vaak nog een beetje onbekend inderdaad.

Antwoord
Cynthia 3 december 2021 - 11:06

Oh ja, vroeger… toen ik nog geen mama was. Met terugwerkende kracht had ik veel vrije tijd en mogelijkheden. Maar toch zou ik voor geen goud willen ruilen met toen. Ik doe niet aan hardlopen, maar wandel wel 4x per week.

Antwoord
Lizette 3 december 2021 - 12:56

Nou, toen was er een hoop anders, maar ik zou inderdaad niet anders meer willen. Knap dat je tijd maakt voor 4x per week! Zou ik ook wel willen, maar nog geen manier/mogelijkheid gevonden.

Antwoord
Mandy 3 december 2021 - 14:22

Ik heb een hekel aan hardlopen, kan het ook gewoon niet lol. Maar wandelen vind ik heerlijk!

Antwoord
Lizette 6 december 2021 - 15:15

Wandelen is een super goed en fijn alternatief! Dat doe ik ook graag 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.