Home Mama Aromatherapie | Met deze etherische oliën voel je je energiek en ontspannen, ook in de herfst en winter

Aromatherapie | Met deze etherische oliën voel je je energiek en ontspannen, ook in de herfst en winter

door Lizette

De herfst is het seizoen van de verandering. De zon schijnt minder, de dagen worden korter en kouder en de bladeren kleuren oranje en rood. Ook voor onszelf op fysiek en mentaal vlak brengt het seizoen veranderingen met zich mee. We worden minder actief, we zijn meer thuis, we eten meer en ons immuunsysteem wordt meer op de proef gesteld. Juist in die periode is het belangrijk om voor voldoende ontspanning te zorgen en je energie te bewaken. Aromatherapie kan je daar goed bij helpen. In dit artikel lees je hoe etherische oliën je ontspanning kunnen bieden, hoe ze bijdragen aan het verhogen van je energie en welke heerlijke olieblends van Ingrid Vreijsen je daarbij kunnen helpen.

Aromatherapie, wat is het

Aromatherapie vertrouwt op de werking van oliën voor het onderhouden of bevorderen van de gezondheid. De kracht van etherische oliën is eeuwen geleden ontdekt in China. Daar en in India en het Verre Oosten wordt er nog steeds veel gebruik van gemaakt. Ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen de sterke meerwaarde van aromatherapie. Een voorbeeld dat je ongetwijfeld herkent: eucalyptus zorgt ervoor dat je makkelijker kunt ademen bij verkoudheid. En een ander simpel voorbeeld: lavendel staat bekend om de ontspannende werking. Zo zijn er nog veel meer oliën met specifieke eigenschappen die bijdragen aan het herstel van de balans in je lichaam.

De meest bekende vorm van aromatherapie is via geur. Bijvoorbeeld de lekkere geurtjes die je ruikt als je een dagje naar de sauna gaat. Etherische oliën kunnen door je lichaam worden opgenomen via inhalering (waaronder dus ruiken, maar ook via inademen) en de huid (denk aan een massage, maar ook cosmetica). En de resultaten zijn enorm divers, afhankelijk van de typerende werking van een bepaalde olie. Dat kan variëren van een fijne sfeerbeleving tot het verhelpen van fysieke of mentale ongemakken.

Door bepaalde combinaties van verschillende oliën te maken kun je verschillende werkingen samenvoegen of elkaar laten versterken. Deze voorgemaakte combinaties noemen we olieblends. Voor aromatherapie komen enkel natuurlijke etherische oliën in aanmerking. Dat zijn oliën waarbij de geur van een plant of bloem via een nauwkeurig proces van waterdampdestillatie is gevangen in een olie. Dat zijn de meest zuivere vormen en deze oliën hebben ook echt de werking die ze beloven te hebben. Wanneer je etherische oliën wilt gaan gebruiken, is het belangrijk erop te letten dat je met 100% natuurzuivere olie te maken hebt. Bij de webshop van Ingrid Vreijsen is dit altijd het geval.

Hoe gebruik je etherische oliën

Er zijn verschillende manieren om etherische oliën in aromatherapie te gebruiken. Gebruik 100% natuurzuivere oliën nooit direct op de huid, maar meng het met een basisolie. Dan kun je de olie vervolgens gebruiken voor een massage of bijvoorbeeld lekker mee in bad nemen. Wil je een etherische olie gebruiken voor een massage, dan kun je ook kiezen voor een roll-on. Hierin is de olie namelijk al gemengd met biologische Jojoba olie en kun je de olie wel direct op je huid rollen en inmasseren.

Een manier van gebruik van etherische oliën die ikzelf heel prettig vind is met een diffuser in huis. Een diffuser is een electrische geurverspreider die ervoor zorgt dat – je raadt het al – de geur van de etherische olie of olieblend in je ruimte wordt verspreid. Op die manier ruik en inhaleer je de geur. Dit kun je doen voor een gezellige sfeer met een lekker luchtje. Maar het grote voordeel is dat je op deze manier alle krachten van de olie makkelijk tot je neemt door het inhaleren.

Het gebruik van een diffuser

Difussers heb je in allerlei soorten en maten en in prachtige, stijlvolle vormgevingen. Ik heb er de afgelopen tijd lekker op los geëxperimenteerd met mijn Zen Breeze diffuser uit de webshop van Ingrid Vreijsen. En ben blij verrast met de kracht van slechts een paar druppeltjes die je in de diffuser nodig hebt. Zeker in de herfst en winter. Een diffuser is super eenvoudig in gebruik. En veel diffusers hebben verlichting en zelfs in verschillende kleuren. Zo kun je niet alleen met de geur, maar ook met kleur de juiste sfeer creëren die jou het beste ondersteunt. Kleine tip, zet de diffuser niet te dicht bij electrische apparaten of voor de televisie. Er komt weliswaar een zeer geringe, maar toch wel een damp vanaf.

etherische olie voor winter en herfst ontspanning en energie

Aromatherapie in de herfst

Waarom is aromatherapie juist in de herfst zo fijn? De dagen worden korter en kouder. Alleen daarvan worden mensen vaak al een beetje somber. Je kinderen zijn veel meer binnen vanwege de regenachtige en donkere dagen. En wanneer je met zijn allen thuis bent, is het een uitdaging om aan je broodnodige ontspanning te komen. De momenten voor me-time zijn soms lastig te vinden. Hoe fijn is het dat bepaalde etherische oliën bijdragen aan een stukje ontspanning.

Bijvoorbeeld de Chill-Out olieblend van Ingrid Vreijsen. Deze heeft zij precies zo samengesteld met de werkende krachten van onder andere lavendel en patchouli, zodat je het beste ondersteund wordt bij het ontspannen. Daardoor is deze olie ideaal om in je diffuser te gebruiken wanneer je ’s avonds op de bank zit en de kinderen in bed liggen. Met deze geurencombinatie merkte ik dat ik meer rust in mijn lichaam begon te voelen.

Etherische oliën in de winter

In de winter zitten we meer thuis op de bank en we eten meer. (Hallo pepernoten en kerstkransjes!) En ons immumsysteem wordt meer uitgedaagd. In de wintermaanden ben je kwestbaarder voor virussen en bacteriën. Je lichaam moet in de koude maanden namelijk harder werken, waardoor je weerstand lager is. Juist dan is het zo belangrijk om aan je energiebalans te werken. Aromatherapie kan je hier dus op een eenvoudige en prettige manier in ondersteunen.

Lekker fris en vrolijk je bed uit komen in de winter is soms toch wel lastig tijdens die donkere dagen. In de olieblend Pure Enegry heeft Ingrid alles samengevat dat jou ondersteunt bij een frisse start van je dag. De geur geeft je een energiek en opgewekt gevoel. Daarnaast heeft deze blend een reinigend effect op de energie in de ruimte. Zware en/of negatieve energie verdwijnt uit de ruimte en uit je hoofd. Een beter begin van de dag kun je eigenlijk niet wensen. Om de dag hiermee lekker te starten, zet ik de diffuser meteen aan zodra ik beneden ben. Regelmatig ga ik in de ochtend hardlopen. Of pak ik een uurtje voor mijn studie. Ik heb het idee dat ik door de start met Pure Energy nét iets frisser van start ga.

Daarnaast is slaap ontzettend belangrijk voor je energiebalans. De olieblend Sweet Dreams heeft Ingrid speciaal ontwikkeld om je te ondersteunen met je nachtrust. De werking van onder andere lavendel en Roomse kamille zorgen ervoor dat ik meer rust voel en daardoor makkelijker in slaap kan komen. Ik vind deze olie-blend en de Chill-Out blend ook heel fijn om te gebruiken tijdens een yoga sessie thuis.

etherische olie voor winter en herfst ontspanning en energie

Energiek en ontspannen in de herfst en winter

Naast deze fijne en heerlijk geurende blends zijn er nog veel meer soorten etherische oliën verkrijgbaar in de webshop van Ingrid Vreijsen. Ik vind het super interessant hoe olieën kunnen bijdragen aan het herstellende vermogen van ons lichaam. In een diffuser heb je slechts één of twee druppels nodig op ca. 20 ml water en dan ruik je de geur echt al goed. De diffuser kun je dan enkele uurtjes aan laten staan.

Aromatherapie wordt regelmatig gezien als iets zweverigs. Dat vind ik het eigenlijk helemaal niet. De toepassing is heel praktisch. En het grappige is, Ingrid is zelf ook helemaal niet een standaard ‘groen-geitenwollensok’ meisje. Heb je aromatherapie nog niet eerder zo bewust ervaren? Doe eens gek, probeer het eens!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.