Home Mama Maandelijks hevig bloedverlies is Bloedserieus

Maandelijks hevig bloedverlies is Bloedserieus

door Lizette

Menstruatie is een vrouwending. Dat heeft de natuur zo bedacht en zo is het gewoon. Maar zo ‘gewoon’ als het in zijn algemeenheid is, is de menstruatie helaas echt niet voor iedere vrouw. Voor een aantal vrouwen is het maandelijkse moment echt enorm heftig. Dit kan een grote impact op je leven hebben. De campagne Bloedserieus van hevigbloedverlies.nl vraagt aandacht voor het bloedserieuze verhaal van deze vrouwen.

Maandelijks hevig bloedverlies is Bloedserieus

In de premenopauze (ook wel de overgang genoemd) ondergaat je vrouwenlichaam veel veranderingen als gevolg van hormonale veranderingen. De precieze premenopauze verschilt per vrouw. Grofweg gaan de meeste vrouwen tussen de 35 jaar en 55 jaar deze fase door. Je kunt klachten ervaren zoals opvliegers en zweetaanvallen. Daarnaast kun je slaapproblemen en stemmingswisselingen hebben. In deze periode menstrueer je nog, en vaak maandelijks, maar je vruchtbaarheid wordt steeds minder. En je menstruatie verandert ook, totdat deze met je menopauze helemaal uitblijft. Ongeveer 20% van de vrouwen krijgt in deze periode te maken met hevig menstrueel bloedverlies. Dat zijn ongeveer 500.000 vrouwen in Nederland!

Veel vrouwen blijven rondlopen met de klachten. We denken vaak dat menstruatieproblemen ‘gewoon’ zijn. Maar dat zijn ze niet. En dat is precies wat de campagne Bloedserieus in november onder de aandacht wil brengen. Hevig bloedverlies is een teken van je lichaam dat heel belangrijk is om serieus te nemen. Wist je dat hevig menstrueel bloedverlies een erkende medische aandoening is? Het heet menorragie, oftewel HMB. Het goede nieuws is dat het geen levensbedreigende aandoening is. Maar vervelend is het zeker wel. Veel vrouwen schamen zich ervoor. Of ze worden er onzeker door.

Hevige menstruatie na bevalling

Ongeveer 9 maanden na de bevalling van Sem is mijn menstruatie weer teruggekomen. Ik merkte tot mijn schrik dat het opeens veel heviger is geworden. De eerste dag dat ik het merkte, dacht ik dat er iets goed mis met me was. Ik heb een keizersnede gehad en ik dacht dat er misschien van binnen iets kapot was gegaan of zo. Want dit had ik nog nooit meegemaakt. Nu heb ik wel vaker om me heen gehoord dat na een bevalling de menstruatie (tijdelijk) anders kan worden. Dus ik besloot het even aan te kijken. Maar die dagen waren echt rot. Gelukkig had ik geen hevige krampen. Maar ik moest wel minimaal ieder uur naar het toilet om te verschonen. En ’s nachts had ik meer dan eens een ongelukje in bed. Daardoor voelde ik me overdag ook onzeker, bang dat ik zou doorlekken, en ik voelde me onfris. Het liefst zorgde ik dat ik nergens heen hoefde, want dan had ik geen extra gedoe met toiletbezoeken. Op mijn werk kon ik gelukkig makkelijk frequent naar de wc. Je zou maar een beroep hebben dat dat niet zomaar steeds kan.

Ongeveer vier weken later was het helaas weer zo heftig. Inmiddels heb ik meer informatie en meer inzicht in wat bij mij aan de hand kan zijn en wat ik eraan kan doen. Ik deel mijn ervaring met je, om te laten weten dat ik een beetje heb ervaren hoe het is om hevig menstrueel bloedverlies te hebben. Omdat ik het zo heftig vind, breng ik de campagne Bloedserieus graag verder onder de aandacht. Want ik vind het belangrijk dat vrouwen die ermee te maken hebben weten dat ze niet alleen zijn en dat er mogelijke behandelingen zijn.

Hoe herken je HMB

HMB kun je herkennen door verschillende klachten, al dan niet in combinatie met elkaar. Vaak wordt je cyclus onregelmatigen kort, soms zelfs korter dan 21 dagen. Het aantal dagen dat je menstrueert neemt vaak toe, tot wel meer dan een week. (zucht!) Sommige vrouwen ervaren veel buikkrampen, anderen ook weer niet. Vrijwel alle vrouwen ervaren wel duidelijk meer bloedverlies. Bij een normale menstruatie verliest een vrouw gemiddeld vier tot zes eetlepels. Het lijkt vaak meer dan dat het werkelijk is. Vrouwen met HMB verliezen een hoeveelheid bloed die te vergelijken is met minimaal driekwart longdrinkglas of nog (heel veel) meer. Dat is dus echt opvallend veel! Ook verliezen vrouwen vaker stolsels.

bloedserieus hevig menstrueel bloedverlies

Het hevige bloedverlies tijdens de menstruatie heeft op zijn beurt weer allerlei vervelende gevolgen. Door het bloedverlies kun je een tekort aan ijzer ontwikkelen. En daardoor voel je je moe en slap. Ongeveer ieder uur moet je naar het toilet om te verschonen, de tampons en maandverbanden zijn haast niet aan te slepen. Naast de fysieke kant heeft het ook een impact op het mentale welzijn van vrouwen. Uit onderzoek onder vrouwen met HMB blijkt dat bij ongeveer de helft van de ondervraagden het negatieve gevolgen heeft voor hun vrijetijdsbesteding, zelfvertrouwen en hun seksleven. 62% zegt sportactiviteiten af en 40% meldt zich ziek bij hun werkgever. Ongeveer 40% van de ondervraagden voelt zich er zelfs depressief door. Dus het gaat echt wel verder dan alleen het bloedverlies.

Wat je vaak in de praktijk ziet, is dat al die veranderingen – het afzeggen van een avondje sporten of een etentje – er langzaam insluipen. Hoe sterker de klachten worden, des te meer vrouwen naar zichzelf keren. Uit hetzelfde onderzoek blijkt wel dat ruim driekwart van de ondervraagde vrouwen hun situatie en klachten met andere vrouwen bespreken. Dat is super fijn! Maar een kwart doet of durft dat niet. En juist daarvoor is de campagne Bloedserieus.

Voorlichting door hevigbloedverlies.nl

Er zijn verschillende mogelijkheden voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies. De eerste stap is om naar je huisarts te gaan. Vind je het lastig wat je daar dan precies moet zeggen? Tijdens de Bloedserieus campagne in november wordt extra voorlichting gegeven over HMB en de mogelijke behandelingen. Begin november is er een Bloedserieus-webinar waarin een gynaecoloog en een huisarts uitleg geven en vragen beantwoorden. Deelname hieraan is gratis en anoniem. Voor deze en meer agenda-items van de campagne kun je kijken op de website van hevigbloedverlies.nl. Hier vind je overigens het hele jaar door relevante informatie.

Behandelmogelijkheden voor menstruatieproblemen

Er zijn mogelijkheden van therapievormen zoals een hormoonhoudende spiraal tot verschillende chirurgische ingrepen. Welke behandelmogelijkheden er voor jou zijn, kan jouw huisarts het beste met je bespreken. Er kunnen namelijk ook naast de hormonale veranderingen andere oorzaken ten grondslag liggen aan je klachten. Bijvoorbeeld stollingsstoornissen, endometriose, poliepen of vleesbomen, PCOS of gynaecologische kanker. Een medisch onderzoek is daarom als eerste heel belangrijk.

Vaak vraagt je huisarts om je menstruatie goed bij te houden, zodat er een zo duidelijk mogelijk beeld ontstaat. Als je overweegt naar de huisarts te gaan, kun je alvast starten met noteren hoe het bij jou verloopt, hoeveel bloed je verliest, hoe vaak je moet verschonen en hoe je je verder voelt.

Ik wens je heel veel sterkte en vooral niet met hevig menstrueel bloedverlies doorlopen!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.