Home Lifestyle Een nieuwe sfeer in huis zonder verbouwing, zo doe je dat!

Een nieuwe sfeer in huis zonder verbouwing, zo doe je dat!

door Lizette

Het TV programma “Kopen zonder kijken” vind ik geweldig leuk om te zien. Het is altijd even spannend of makelaar Rob een woning vindt die aan alle eisen en wensen van de deelnemers voldoet. Dan komt Bob. Het voor hem nog beschikbare budget vormt vaak een dilemma. Maar keer op keer pakt hij het flink groots aan en wordt de woning compleet verbouwd. De echte verrassing brengt Roos wat mij betreft. De moodboards van de deelnemers zijn vaak veilig met zwart en wit of aardetinten. Elke aflevering slaagt Roos erin een extra twist te geven. Met als gevolg een fantastische sfeervolle woning die past bij de deelnemers. Het mooie van dit alles? Ook zonder verbouwing en Roos en met een aantal slimme tips lukt het jou ook om een nieuwe sfeer in huis te halen!

Een nieuwe sfeer in huis zonder verbouwing

Vaak wordt gedacht dat voor een house make-over een echte verbouwing nodig is. Natuurlijk doet het enorm veel met de ruimte als je een raamkozijn vervangt door openslaande tuindeuren of een muur uitbreekt voor een open keuken. Maar dit soort verbouwingen brengen ook een behoorlijk prijskaartje mee. Je zult ervoor moeten sparen. Of misschien wil je er wel helemaal geen budget aan uitgeven, omdat je over een aantal jaren wilt verhuizen. En toch kun je verlangen naar een nieuwe sfeer in huis. We doen steeds meer inspiratie op via platforms zoals Instagram en Pinterest. En de ‘boutique hotel’ look is niet enkel meer voor de hotelkamers. Ook zonder verbouwing kun je de sfeer in je woning compleet veranderen en helemaal sfeervol naar jouw smaak maken.

Geef je muren kleur

Toegegeven, witte muren zijn handig. Want het matcht met alle soorten meubels en accessoires in huis. Ook best wel besmettelijk met jonge kinderen. Maar goed, even een tikje witte verf eroverheen en je muur is weer … wit. Wit is ook wel heel veilig en eigenlijk best wel sfeerloos. Geef je woning wat kleur. Begin bijvoorbeeld eens met één wand in je woonkamer. Kies een kleur die je mooi vindt en die bij je inrichting past.

Dat kan een kleur in lijn met je inrichting zijn. Zo heb ik een grote kast van Indiaas sloophout en in de kleuren turkoois en roestbruin. Zou ik een muur ook die tint turkoois geven, dan wordt dat wel een beetje teveel van het goede. In plaats daarvan heb ik gekozen voor de kleur ‘olijf’. Dat is net een andere kleur groen, die er wel bij past. We gaan binnenkort verhuizen en ook dan wil ik een wand weer een kleur geven. Ik denk dat ik dan voor de kleur ’terracotta’ ga. Dat past bij de kleur van de meubels, maar het is net wat meer contrasterend. Daardoor komen alle kleuren juist meer tot hun recht. Voor de kinderslaapkamers werken kleuren ook erg sfeerbepalend. Met onze verhuizing mocht Mats zelf de kleur voor zijn muur uitzoeken.

Vind je het lastig om een kleur te kiezen? Maak voor jezelf dan eerst een kleurenpalet. En vind je de kleur toch niet helemaal top? Gewoon weer met een roller erover en hup, je hebt weer een andere kleur en daarmee een andere sfeer in huis.

Kies nieuwe deurgrepen

Doordat ik met de verhuizing bezig ben, let ik opeens op vrijwel alle details. En nu besef ik pas hoezeer deurgrepen bijdragen aan de sfeer in je woning. Daarom ga ik voor ons nieuwe huis nieuwe deurgrepen kopen. Want op die manier kun je vrijwel iedere kastdeur en deur heel eenvoudig, maar ook heel goed een make-over geven. Een wat saaie kast met een simpele deurgreep verander je met een deurgreep zwart en stoer in de eyecatcher van de kamer.

Met nieuwe deurgrepen kun je bovendien ook je keuken een eenvoudige, maar sterke metamorfose geven. Want je kunt je voorstellen dat een witte keuken met nietszeggende simpele handvatten er heel anders uit gaat zien als je kiest voor bijvoorbeeld wat grotere messing deurgrepen. Het is haast alsof je toch een beetje Roos in je woning laat 😉 Een extra pluspunt: deze aanpassingen zijn ook nog eens budgetvriendelijk.

Verander de vloer

Een van de veranderingen die in ons huis voor veel nieuwe sfeer zorgt is de nieuwe vloer in de woonkamer. Van een vrij donkere vloer met ruwe houten toplaag zijn we naar een lichtere vloer gegaan. Daarbij heb ik voor een vloer gekozen dat ook nog eens kindvriendelijker is (en dus beter tegen rijdende autootjes en vliegende Duplo kan). Wanneer je een vloer zoekt die budgetvriendelijk is, kun je ook op zoek gaan naar een tweedehands vloer.

Een kleinere verandering, maar ook eentje die veel met de sfeer in je woning doet, is wanneer je een (ander) vloerkleed kiest. En je vloerkleed bij de zithoek komt extra tot haar recht als je er bijvoorbeeld matchende kussens bij koopt voor in de bank.

Richt het opnieuw in

Ik betrap mezelf erop dat ik naar onze woonkamer kijk vanuit hoe de meubels altijd al staan. Beeld je eens een lege kamer in. Zou je de bank dan nog steeds in die hoek zetten? Of kun je de zithoek en de eethoek eens wisselen? Als zo’n verandering niet past, ga dan eens schuiven met bijzettafeltjes en lampen. Door de verlichting in je woning aan te passen, creëer je een hele andere sfeer in huis. Ook kun je planten toevoegen. En voor degene zonder groene vingers kun je kiezen voor mooie kunstplanten.

Soms kan het ook helpen om een vriendin te vragen met je mee te denken. Toen ik jaren geleden in mijn appartementje woonde en het helemaal anders wilde, heb ik een vriendin gevraagd mee te gaan shoppen. Ik vind haar smaak mooi, maar het is heel anders dan die van mij. Door samen op zoek te gaan naar aanpassingen en de woonkamer samen opnieuw in te richten, kwam ik tot hele leuke nieuwe inzichten en keuzes. En ontstond er een hele nieuwe sfeer in huis.

Hoe zorg jij voor een nieuwe sfeer in huis zonder verbouwing?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

1 reactie

Janet 8 november 2021 - 20:51

Oh ik vind dat programma ook heerlijk om naar te kijken. Goede tips en doe het regelmatig, voornamelijk met de nieuwe inrichting en ook veel met nieuwe accesoires, dat kan ook een wereld van verschil zijn.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.