Home Kinderen Sinterklaas is in aantocht, de Sinterklaas vlag kan uit! Zo vieren wij het Sinterklaasfeest

Sinterklaas is in aantocht, de Sinterklaas vlag kan uit! Zo vieren wij het Sinterklaasfeest

door Lizette

Het Sinterklaasfeest vind ik een geweldig leuk feest. Het begint met het Sinterklaasjournaal, waarin er altijd een probleem is dat hopelijk op tijd opgelost kan worden. Vanaf dat moment kan de Sinterklaas vlag opgehangen worden. Dan volgt de intocht van Sinterklaas. Vervolgens tellen we af tot het heerlijke avondje op 5 december. Tussendoor maken de Sint en zijn Pieten ook nog een stop hier en daar. Mijn peuter Mats tekent en schildert er ondertussen lustig op los en hoopt op lekkers en leuke kadootjes in zijn schoen. Kortom, er gebeurt vanalles in die paar weken. Ik geef je een inkijkje in hoe wij het Sinterklaasfeest gaan vieren.

Sinterklaas is in aantocht! De Sinterklaas vlag kan uit!

De pepernoten liggen al een tijdje in de winkel. En ik zal niet ontkennen dat ik er al genoeg van gesnoept heb. Maar het echte Sinterklaasfeest komt nu echt dichtbij. Nog maar even en Sinterklaas is in ons land. De Sinterklaas vlag kan uit. Oh, wat heb ik er weer zin in!

Het Sinterklaasjournaal

De tijd van Sinterklaas begint voor mij met de start van het Sinterklaasjournaal. Vrijwel iedere avond kijken we er naar. Ik vind het ook leuk dat Mats er steeds meer beleving bij heeft. Vorig jaar zat hij al best wel in het verhaal. Dat zal dit jaar nu hij 3 jaar oud is nog meer zijn, denk ik.

Sinterklaas versiering, de Sinterklaasvlag gaat uit

Zodra het Sinterklaasjournaal start, komt in ons huis de versiering voor Sinterklaas tevoorschijn. Oftewel de Sinterklaas vlag gaat uit! De vlag herken je misschien wel van op de stoomboot tijdens de intocht van Sinterklaas. Bij ons thuis hangt de vlag gezellig binnen. Maar hij is ook geschikt om buiten als gevelvlag te hangen. Dan zien de Pieten meteen waar ze moeten zijn op pakjesavond.

Naast deze mooie Sinterklaas vlag heeft Vlaggenclub trouwens nog veel meer leuke Sinterklaas versiering. Zoals ballonnen en vlaggenlijnen, maar ook borden en bekers om de tafel gezellig mee te dekken op pakjesavond. En baretten voor kleine Pietjes.

De Sinterklaas intocht en bezoekjes

Ik kan me herinneren dat ik als kind wel eens naar de intocht ben gegaan. Dat vond ik dan wel spannend, maar door Sinterklaas echt te zien begon het Sinterklaasfeest wel nog meer te leven. Dit jaar ben ik ook van plan om met de kinderen naar de intocht te gaan.

Naast de intocht zijn er normaal gesproken een aantal Sinterklaasbezoekjes. Zo komt Sinterklaas altijd op het kinderdagverblijf langs. En bij Remco en bij mij op het werk. Dat doet de Goedheiligman op één dag, dus daar moeten we dan een keuze in maken. Ook een bezoek van Sinterklaas aan oma kan niet ontbreken. Met al deze bezoekjes laat ik andere momenten zoals in een winkelcentrum wel aan me voorbij gaan.

De schoen zetten

De vraag die ik vaak hoor is “Hoe vaak mag jouw kind de schoen zetten?” Ik hanteer er tot nu toe geen regel voor. Iedere dag vind ik teveel, maar ik laat het vaak een beetje afhangen van die dag. Heeft Mats bijvoorbeeld zelf heel enthousiast een kunstwerk gemaakt, dan vind ik het wel passen dat hij dan zijn schoen ook mag zetten om het kunstwerk erin te doen. Dit werkt natuurlijk zolang hij het niet iedere dag gaat doen. De Sint zorgt ook voor afwisseling tussen een klein schoenkadootje of iets lekkers in de schoen.

Ik vind het zo tof om Mats te zien opgaan in het hele ritueel rondom de schoen zetten. Hij had zijn crocs gezet en paste zelfstandig even het liedje aan, zodat de Pieten wel zouden snappen dat het kadootje dus niet in een schoen maar in zijn crocje moest. Hilarisch! Het allerleukste vind ik als het paard van Sinterklaas binnen is geweest. Dat zie je aan de wortel die bijna opgegeten is en de plukjes stro door de woonkamer. Ik vind het goud om Mats zijn reactie dan te zien!

Typisch Sinterklaas

Met het Sinterklaasfeest komen ook allerlei typische tradities. Zoals de allerlekkerste dingen weer in de schappen. Ik ben echt, maar dan ook echt, dol op kikkers en muizen. Dit jaar alleen al heb ik al zo’n tien zakken verslonden. (Oeps!) Ik vind het jammer dat die niet het hele jaar verkrijgbaar zijn. Verder vind ik pepernoten lekker, ook met allerlei extra laagjes zoals chocolade of stroopwafelsmaak. En marsepein, jummie! Natuurlijk hou ik als chocoladeliefhebber ook enorm van chocoladeletters. Het liefst niet mijn eigen letter. De L is namelijk best wel dik. Daardoor is het lastiger stukjes eraf te bijten. Een letter M is makkelijker in kleine stukjes te breken. Gelukkig is dat makkelijk op te lossen met de letter M van mama. 😉

Daarnaast worden natuurlijk typische Sinterklaasliedjes gezongen. En ik doe vrolijk mee. De teksten ervan zijn tegenwoordig wel iets anders dan vroeger. Maar zodra ik het melodietje hoor, weet ik de tekst bijna altijd wel weer. Het zijn natuurlijk ook van die lekkere deuntjes die in je hoofd blijven hangen. Verder vind ik het leuk om gedichten te schrijven. Als ik er echt voor ga zitten, schrijf ik het liefst een A4-tje vol. Zo’n gedicht geeft altijd een mooie gelegenheid om terug te blikken op het jaar dat alweer bijna voorbij is.

Nu mijn kinderen nog zo jong zijn, maak ik hun verlanglijstje vooral zelf. Zelf heb ik geen verlanglijstje. Ik denk dat de Sint inmiddels wel weet dat ik van originele kadootjes, persoonlijke kadootjes en lekkere dingen hou. 😉

Ik heb echt enorm veel zin in deze tijd van het jaar. Hoe ga jij het Sinterklaasfeest vieren?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

15 reacties

Nicole Orriëns 8 november 2021 - 14:22

Mijn kinderen zijn wat ouder en wij vieren het nu niet meer, maar ik heb er prachtige herinneringen aan. En zoals jij het viert klinkt ook enorm leuk!

Antwoord
Lizette 10 november 2021 - 14:19

Dat zie je vaak he, als de kinderen ouder zijn dat het feest voorbij gaat. Gelukkig genieten we vaak wel allemaal van de pepernoten 🙂

Antwoord
Lindaschrijfthetop 9 november 2021 - 13:02

Onze tieners gaan zelfs nog zitten voor het Sinterklaasjournaap, wij vieren het nog steeds, van mij hoeft het feest niet meer het zijn immers tieners met opa en oma.

Antwoord
Mandy 9 november 2021 - 13:55

Ik vond het ook altijd zo gezellig maar ben er ondertussen wel klaar mee.. al dat pieten gezeur altijd. Vorig jaar naar een intocht geweest en er waren ook demonstraties enzo.. jammer. Ongeacht of je zwarte piet wil of niet.

Antwoord
Lizette 10 november 2021 - 14:18

Ah nee, dat is echt vervelend! Zo’n demo hoort ook gewoon niet thuis op het feest, ongeacht wat je mening is. Ik vind het ook ingewikkeld hoor. Ik heb nog boekjes van vroeger liggen vol liedjes, en toen waren er geen regenboog of veeg pieten of what ever, dus ik heb ze toch maar op zolder in een doos laten liggen omdat ik vooral mijn kinderen niet iets wil aanreiken waar gezeur om is.

Antwoord
Deborah 10 november 2021 - 10:18

Oh als kind keek ik altijd zo uit naar deze periode van het jaar. Ik denk zelfs wel dat het mij favoriete maand was. Nog meer dan mijn verjaardag in april. Toen kwam zoonlief en hebben we er dezelfde leuke tradities op nagehouden als toen wij klein waren. Zo leuk!! Inmiddels doen wij niks meer aan sinterklaas. Maar kan nog wel genieten van al het lekkers (en het lezen van dit soort blogs) heerlijk hoe jullie hier een feest voor de kleintjes van maken. En ook gewoon lekker blijven doen!!

Antwoord
Lizette 10 november 2021 - 14:13

Dat vind ik ook zo leuk, de tradities van onze ouders weer doorgeven aan onze kinderen. December is zo’n gezellige maand he 🙂

Antwoord
Linda 10 november 2021 - 10:38

Onze tieners zijn te groot voor het Sinterklaas feest en onze jongste is echt nog véél te jong en eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg. Vroeger vond ik Sinterklaas een superleuk feest en we vierden het ook altijd heel uitbundig, maar met al het gedoe rondom 5 december de afgelopen jaren is de magie voor mij eigenlijk wel om zeep geholpen.

Antwoord
Lizette 10 november 2021 - 14:12

Dat begrijp ik heel goed en ik ervaar dat ook zo. Die hele discussie leidt helaas hoe dan ook af van de feestvreugde voor de kinderen.

Antwoord
Melanie Hoogvliet 10 november 2021 - 14:53

Nu mijn zoon volwassen is vieren we eigenlijk geen sinterklaas meer. Meestal doen we met kerstmis een leuk dobbelspelletje.

Antwoord
Lizette 10 november 2021 - 14:59

Met vrienden heb ik tussen Sinterklaas en Kerst in ook wel eens een dobbelspelletje gedaan met kadootjes. Hilarisch! Vooral ook de kadootjes die iedereen dan voor elkaar bedacht. Je brengt met je reactie opeens helemaal fijne verborgen herinneringen weer terug 🙂

Antwoord
rachel 11 november 2021 - 09:16

hier ook geen sinterklaas meer, kids zijn te oud en het gezeur met dat pieten gebeuren en nu ook de qr codes op een sinterklaasfeestje ….nee doei zeg ik dan haha

Antwoord
Lizette 12 november 2021 - 09:08

Het wordt zo ieder jaar ingewikkelder lijkt wel he…

Antwoord
Wanda 11 november 2021 - 13:55

Tja, ik ben waarschijnlijk één van de weinigen die er als kind al niks mee had. We zijn vanaf mijn zesde al overgestapt op cadeautjes met kerst, dat doen we nog steeds.

Antwoord
Lizette 12 november 2021 - 09:08

Dat kan natuurlijk ook, dat het je niet aaspreekt. Vaak hoor ik het inderdaad ook niet.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.