Home Lifestyle 12 handige tips die je huishoudelijke klusjes een stuk makkelijker maken

12 handige tips die je huishoudelijke klusjes een stuk makkelijker maken

door Lizette

Ik hoor mensen wel eens zeggen “Ik heb vanmorgen weer lekker het huishouden gedaan.” Hoewel ik van een fris en opgeruimd huis hou, zul je mij dit nooit horen zeggen. Schoonmaken en andere huishoudelijke klusjes zijn niet mijn hobby. En dus probeer ik altijd de snelste en makkelijkste manier te vinden om de taken te doen. Zodat er vooral veel tijd overblijft voor andere dingen die ik wel leuk vind. Hoe doe ik dat dan? Ik deel mijn handige tips met je die jouw huishoudelijke klusjes een stuk makkelijker maken.

Handige tips die je huishoudelijke klusjes een stuk makkelijker maken

Ook al vind je huishoudelijke taken best leuk of in ieder geval niet erg, ik kan me niet voorstellen dat je er ook graag veel tijd aan besteedt. Het leven is te mooi om uren aan de strijk en de vaat te staan, niet waar? Voor in de keuken heb je handige keukenapparatuur waarmee je in een handomdraai lekkere gerechten kunt toveren. En zo zijn er in het totale huishouden nog wel meer handigheden te vinden. De volgende tips zijn erop gericht om de klusjes makkelijker te maken en daardoor vaak ook een stuk sneller. Zo wordt het straks toch nog leuk!

Sorteer je was meteen

Het lijkt handig om alle was in één wasmand te verzamelen. Maar het scheelt uitzoekwerk bij de wasmachine als je de was meteen al sorteert. Bijvoorbeeld één wasmand voor wit en één voor gekleurde was. Ik ben niet zo van het sorteren op kleur. Bijna alles is bont hier. Daarom hebben wij een wasmand voor de was die op het rek gaat drogen en een wasmand voor alles dat in de droger kan.

De was netjes ophangen

Door je was meteen uit de wasmachine uit te kloppen en netjes op te hangen, hou je veel minder kleding over die je nog moet strijken. Shirts en blouses kun je het beste aan de onderrand aan knijpers hangen. Anders krijg je van die lelijke knijp-plekken op de schouders. En om de strijkbeurt zelf zo makkelijk mogelijk te maken geldt, zorg voor een goed strijkijzer. Met je beste strijkijzer vlieg je door de strijk heen.

Iedereen bij de voordeur schoenen uit

Ok, gasten mogen hun schoenen aan laten. Maar alle gezinsleden trekken bij de voordeur hun schoenen uit. Dat scheelt zoveel zand en viezigheid in je huis. Je vloer wordt zo niet smerig van modder of bladeren of wat dan ook. Ik weet zeker dat dit al één keer stofzuigen en dweilen per week scheelt.

Hou het stofzuigen bij

Deze tip geldt voor heel veel huishoudelijke klusjes, maar vooral voor stofzuigen. Hou het goed bij. Misschien wel dagelijks. Dan ben je per keer namelijk echt veel minder tijd kwijt en ook in totaal. Met kleine kinderen komt er nogal snel vanalles op de vloer. Na het eten lijkt de vloer wel een slagveld. Om dan even snel te stofzuigen is een steelstofzuiger heel handig. Die pak je namelijk veel sneller even dan de ‘gewone’. De beste steelstofzuiger wordt dan je beste vriend.

Gebruik een handveger voor je trap

Heb je een trap met vloerbedekking, dan zul je moeten stofzuigen. Heb je een houten trap, dan ga je deze tip handig vinden. Leg een handveger ergens waar je boven zo bij kunt. Om niet de hele trap te stofzuigen, wat altijd best een gedoe is, kun je met de handveger zodra je een keer naar beneden loopt de trap afvegen. Zo gepiept! De handveger leg je vervolgens weer op de trap om weer mee naar boven te nemen.

Maak de douche schoon na het douchen

De badkamer is hier in huis het meest tijdrovend om te poetsen. Het bad, de wasbak, de kranen, overal zitten natuurlijk spetters en kan kalkaanslag ontstaan. Om de huishoudelijke taak in de badkamer toch zo makkelijk mogelijk te maken zorgt iedereen in huis ervoor dat de douche na gebruik meteen schoon is. De kraan doen we met een handdoek droog maken, zodat er geen druppels opdrogen. En de wanden doen we na het douchen met een trekker af. Het is even wennen als je dit niet gewend bent, maar het gaat je echt tijd schelen bij de periodieke schoonmaak.

Kook opgeruimd

Bij ons thuis hebben we de ongeschreven afspraak dat degene die kookt ook de keuken opruimt. Dat vind ik wel prettig, want als ik gekookt heb, is de keuken altijd al opgeruimd. Dat doe ik namelijk tijdens het koken. Zodra ik iets niet meer nodig heb, zet ik het meteen in de vaatwasser of was ik het af. Zo hou je ook nog eens meer ruimte om überhaupt te koken. Vooral het fornuis is wel fijn om schoon te houden. Dat scheelt een hoop schrobben eens in de zoveel tijd.

Laat je kind meehelpen

Voor de meeste van ons zijn huishoudelijke klusjes niet bepaald leuk. Maar kinderen zien dat anders. Kinderen doen je graag na. En ze ze helpen graag. Dat is fijn, want dan hoef je niet alles zelf te doen. Ik laat Mats regelmatig met een vochtige doek dingen poetsen, zoals de salontafel. En de plinten, daar hebben kinderen een ideale lengte voor.

Zorg voor een opgeruimd huis voor je gaat poetsen

Niets is zo irritant en tijdrovend als dat je alles op moet tillen om eronderdoor te kunnen poetsen. Of dingen opzij moet zetten om te kunnen stofzuigen. Zorg daarom dat alles enigszins opgeruimd is en in ieder geval niet in de weg legt voordat je begint met poetsen. Dit verdelen wij vaak in huis. De een ruimt op en de ander gaat aan de poets.

Verdeel de taken met je partner

Dat brengt me op de laatste tip: verdeel de taken in huis. Kinderen kunnen helpen. Maar dat het huishouden alleen voor de vrouw is, is natuurlijk al lang achterhaald. Het is handig de taken te verdelen op een manier waar jij en je partner je prettig bij voelen. Ik laat bijvoorbeeld mijn man het zware werk doen met zware vuilniszakken, terwijl ik meer oog heb voor het poetsen in de woonkamer.

Maak een routine

Ik heb het niet zelf bedacht, want ik hou over het algemeen niet zo van routine. Maar voor huishoudelijke taken is het wel heel handig. Want zo gaat je brein makkelijker op een automatische piloot. En dan gaat het allemaal net even wat eenvoudiger.

Zet een lekker muziekje op

Als ik flink aan de poets ga, dan vind ik het heerlijk om mijn playlist aan te zetten op toontje ik-hoor-mezelf-niet-meer-denken-maar-vooral-ook-niet-zingen. En dan zing ik dus luidkeels mee.

Welke huishoudelijke klusjes zou jij graag makkelijker willen maken?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.