Je ziet ze steeds vaker, shampoobars. Dat is shampoo, maar dan in de vorm van een zeepstuk met een solide structuur. Ik gebruik ze zelf ook en ik ben er erg tevreden over. De shampoobars worden steeds populairder. Maar als het zo’n goede uitvinding is, waarom gebruikt niet iedereen ze dan? Zijn ze een trend of zijn de soap bars over een tijd echt niet meer weg te denken?
Shampoobars, alle voordelen op een rij
Om te begrijpen waarom mensen zo enthousiast zijn over de shampoobars deel ik graag een aantal grote voordelen ervan met je. Ten eerste zijn shampoobars ontzettend duurzaam. Ze zijn volledig plasticvrij, worden duurzaam en met natuurlijke ingrediënten geproduceerd. Eén bar staat gelijk an het gebruik van wel drie flessen shampoo! Daarmee dragen ze op een sterke manier bij aan het terugbrengen van de grote hoeveelheid plastic afval.
Verder zijn shampoobars ook goed voor je portemonee. Je doet veel langer met één bar, dus dat scheelt al in je portemonee. En nog een extra verschil is dat de shampoobars zo zijn samengesteld zonder heftige ontvetter dat je vaak geen extra conditioner meer nodig hebt. Dubbele winst dus.
Shampoobars neem je makkelijk mee op reis. Hiermee heb je eindelijk geen lekkende flessen meer in je koffer en ze mogen gewoon in je handbagage. Ook in je badkamer staan ze veel leuker op een zeepplankje dan een plastic fles, nietwaar? En ze zijn ontzettend fijn in het gebruik. Shampoobars zijn er in allerlei geuren, van ontspannend lavendel en lieflijke jasmijn tot verzorgende honing en oppeppende kiwi. Dus je haar wordt schoon én ruikt lekker na een wasbeurt!
Leestip: Tips voor volumerijk haar met shampoo bars
Wat je nog niet over shampoobars wist en wel moet weten
Dat klinkt allemaal goed he? Waarom is dan nog niet iedereen overtuigd van het gebruik van shampoobars? Ik heb een vragenrondje gedaan op Instagram en zo kwam ik tot een paar interessante inzichten. Een van de voornaamste redenen dat nog niet iedereen shampoobars gebruikt is toch wel om het bekende gezegde “onbekend maakt onbemind”. Daarom ga ik wat interessante weetjes over de shampoobars met je delen.
Een aantal mensen gaven aan dat ze nog niet eerder een shampoobar hebben gebruik, omdat ze hun haar liever niet met een stuk zeep wassen. Maar dames, een shampoobar is geen gewoon stuk zeep. Het lijkt erop, maar de werking is echt anders. Als je je haren zou wassen met een stuk handzeep, dus zo’n tablet, dan zou je haar enorm stroef worden. Daar zit namelijk een sterke ontvetter in. Wanneer je dan de zeep uit je haren zou wassen, hoor je je haren zelfs piepen tussen je vingers. Met die heftige reiniging verliest je haar ook goede stoffen die je haar glans geven en soepel houden. Iedereen begrijpt dat dat niet is wat je wilt. Gelukkig gebeurt dit alles dus niet met een shampoobar. Iedere Shampoo Bar heeft een andere samenstelling en er is dus een bar geschikt voor ieder haartype. De shampoobar met lavendel werkt als een zilvershampoo, mijn favoriet. Ook zijn er bars met anti-roos werking en voor de gevoelige hoofdhuid. Enthousiaste gebruikers van shampoobars gaven aan dat hun haar er minder slap door is geworden en langer schoon blijft.
Curly Girl friendly
Verschillende volgers gaven aan dat ze niet goed weten of er een shampoobar geschikt is die CG vriendelijk is. Ik heb geen krullen en moest dus even doorvragen wat het is. CG staat voor Curly Girl methode, een manier van je haar wassen en verzorgen waardoor je natuurlijke krul mooi versterkt wordt. Hiervoor is het belangrijk dat je shampoo gebruikt vrij van siliconen en parabenen. Goed nieuws! Gelukkig zijn er bars voor siliconenvrije shampoo . Bijvoorbeeld de frisse shampoobar met mango en kokos is goed voor krullen en Curly Girl friendly. Ook mijn lavendel zilvershampoo is CG friendly.
Shampoo in een zeepbakje
Op de vraag waarom mensen een shampoobar (nog) niet gebruiken kwam regelmatig het antwoord dat men niet goed weet hoe je de bar netjes houdt in de douche. Als je de shampoobar op een plek legt waar steeds water overheen stroomt, wordt je bar steeds kleiner en kan ik me voorstellen dat het een plakkerige boel kan worden. Gelukkig is er een simpele oplossing: een zeepbakje. Deze kun je in de webshop er eenvoudig bij bestellen. En dan is het dus wel aan te raden om de shampoobar zo weg te leggen dat er niet steeds water bij komt tijdens het douchen. Of je kiest een dicht zeepbakje, zoals ik 😉
Voor de mensen die de shampoobar mee op reis nemen ontving ik de tip om de bar niet heet te laten worden in de zon. Dan kan de bar namelijk smelten en dat zou natuurlijk jammer zijn.
Nieuw shampoo door nieuwe inzichten
En dan is er natuurlijk de vraag, als het allemaal zo goed en fijn is, waarom hebben we de shampoobars niet eerder bedacht? Ik denk dat het vooral een ontwikkeling is die we wel vaker mee maken bij producten en grondstoffen. Er zijn al heel veel soorten grondstoffen door mensen gebruikt, waar we later anders over zijn gaan denken. Neem bijvoorbeeld het gebruik van servies gemaakt van bamboe en melamine, dat begin dit jaar aan banden werd gelegd. Jarenlang zagen we de voordelen ervan en pas na veel gebruik en onderzoek blijken er nadelen te zijn die we niet kunnen negeren. Zo zie ik dat ook met shampoobars. Plastic zal meer en meer verboden worden, omdat we de wereld er teveel mee belasten. Rietjes en plastic bestek zijn al verboden sinds 3 juli 2021. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat flessen shampoo aan banden worden gelegd. En dat is niet erg, want shampoobars zijn dus hele goede alternatieven voor je vertrouwde shampoo.
Persoonlijke voorkeuren
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook enkele reacties op Instagram kwamen over mensen die een shampoobar hadden geprobeerd en het niet zo fijn vonden. Dat kan natuurlijk altijd. Ik bedoel, iedereen gebruikt andere shampoo en heeft andere persoonlijke voorkeuren. Ik gebruik shampoobars echt graag en met alle voordelen die ik al met je deelde zou ik zeggen: probeer het eens! Wie weet ben je ook overtuigd en ga je naar een plasticvrije badkamer!
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met Habla Mama.