Home Lifestyle Duurzaam wonen: het glas in je ramen wel of niet vervangen

Duurzaam wonen: het glas in je ramen wel of niet vervangen

door Lizette

Inmiddels zitten wij midden in de verbouwing van ons nieuwe huis. Ik mag wel zeggen een mega verbouwing, want alleen de buitenmuren blijven staan. Bij zo’n groot project is het super belangrijk om goed na te denken over wat we allemaal gaan (laten) doen. Want je wilt geen verbouwing afronden met het idee dat je toch nog wel wat aanpassingen wilt. Eén van de punten waar we over na hebben gedacht is van de ramen het glas te vervangen.

Het glas in je ramen wel nog niet vervangen

De grote ramen zijn één van de punten waardoor ik verliefd ben geworden op ons nieuwe huis. Alle kamers zijn lekker licht en daar hou ik van. Het huis is gebouwd in 1967 en de kozijnen en ramen zijn net zo oud. Toen onze verbouwplannen begonnen, hebben we daarom nagedacht wat we met de ramen willen doen. Het is gelukkig geen enkel glas. Maar het glas is wel verouderd ten opzichte van de huidige kwaliteit. Met triple glas heb je een vele betere isolatie. Ook met het vernieuwen van dubbel glas zullen we erop vooruit gaan. Deze isolerende maatregelen merk je aan de warmte in huis en ze betalen zich deels terug in je energierekening. En je bent je ook nog eens goed duurzaam bezig. Als je deze voordelen bij elkaar neemt, vind ik de dubbel glas prijs echt meevallen.

Voordelen dubbel glas

Het vervangen van het glas in je ramen voor kwalitatief beter dubbel glas of zelfs triple glas heeft dus verschillende voordelen. Ten eerste isoleert het beter, waardoor je huis warmer blijft. Je verliest minder warmte door het glas, waardoor je ook duurzamer woont. En dat merk je in je portemonnee door een lagere energierekening.

Vergeleken met enkel glas, dat toch nog best vaak voorkomt in oudere woningen, bestaan er nog meer voordelen. Bij koud weer komt er geen condens op je ramen. Deze waterdamp druppelt uiteindelijk op je kozijnen. En wanneer die van hout zijn (wat vaak is bij enkel glas) dan hebben die ook nog eens te lijden onder het vocht. Het enige nadeel van je enkel glas vervangen door dubbel glas is dat je kinderen geen tekeningen meer in de condens kunnen maken.

Glas vervangen, zo gepiept!

Ook als je geen verbouwing in je huis gaat doen, is het nog steeds interessant na te denken over het vervangen van glas in je ramen. Wat mij zou tegenhouden, is dat het behoorlijk wat werk is. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn! Het glas in je raam zit namelijk in je kozijn en wordt tegengehouden door glaslatten. Door die weg te halen, kan glas er met zuignappen zo uitgetild worden en vervangen door ander glas. Ik vertel het nu een beetje eenvoudiger, maar dit is wel waar het vervangen van glas in je ramen op neerkomt.

Check subsidiemogelijkheden

De overheid stimuleert duurzame energiebesparende maatregelingen voor je woning. Dat doet ze met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor woningeigenaren. Dat geldt ook voor het vervangen van glas voor dubbel glas. En wil je je schuur ombouwen tot kantoor, zelfs het glas uit die ramen telt mee. Welke maatregelen zijn dit dan, naast vervangen van glas van je ramen? Denk aan isolatie van muren, daken en vloeren, maar ook zonnepanelen of een warmtepomp. Door te besparen op je energiekosten en subsidie te ontvangen op je investering kun je je maatregelen binnen kortere tijd terugverdiend hebben.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met mamablog Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.