Bij verbouwen komt veel kijken. Muren verzetten, deuren vervangen. Stucen en schilderen. En een verbouwing is ook de perfecte gelegenheid om naar energiebesparende mogelijkheden te kijken. Of misschien wel de aanleiding, zodat je je energierekening naar beneden kunt brengen. En dan is het glas vervangen in je woning een goed punt om eens vast te pakken. Het vervangen van glas in je woning kan een belangrijke stap zijn om de energie-efficiëntie, veiligheid en schoonheid van je huis te verbeteren. Of je nu oude ramen wilt upgraden, kapotte ruiten moet vervangen of gewoon een frisse uitstraling aan je interieur wilt geven, er zijn verschillende overwegingen waarmee je rekening moet houden voordat je aan de klus begint.
Glas vervangen in je woning: waar moet je aan denken?
Als je denkt aan glas vervangen in je woning, denk je waarschijnlijk het eerste aan alle ramen. Er is meer mogelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van eventueel glas in de voordeur. Of misschien heb je glas in de kamerdeuren. Wij hebben dat bijvoorbeeld boven en je ziet dat vaker in typische jaren ’60- ’70 huizen. Na alle verbouwingen zijn wij nu toe gekomen aan het glas vervangen in de woning. Waar moet je dan allemaal aan denken?
Het juiste type glas
Kies het juiste type glas voor de specifieke locatie in je huis. Enkel glas, dubbel glas, of zelfs driedubbel glas zijn beschikbare opties. Dubbel glas is meestal de beste keuze voor isolatie en geluidsdemping, terwijl enkel glas vooral geschikt is voor decoratieve toepassingen. Het is bij je keuze ook verstandig om de kosten ervan te vergelijken. De triple glas prijs ligt hoger dan de dubbel glas prijs. Maar je krijgt er ook wel meer isolatie voor terug en dat zie je dan weer in je energierekening terug.
De energie-efficiëntie
Voor ons persoonlijk is de voornaamste reden voor het vervangen van glas in onze woning om te verduurzamen en lagere kosten op de energierekening te krijgen. Als je wilt besparen op je energiekosten, overweeg dan om energiezuinig glas te kiezen. Dat zie je aan een lage U-waarde. Dit helpt niet alleen om de warmte in de winter binnen te houden, zodat je minder hoeft te stoken, maar ook om de hitte in de zomer buiten te houden.
Veilig glas
Denk aan de veiligheid van je gezin. Het laatste wat je wilt, is dat er een ongeluk kan ontstaan met je kinderen die een raam breken of zelfs door het glas vallen. Kies daarom bijvoorbeeld voor gehard of gelaagd glas voor ramen in risicovolle gebieden, zoals deuren of ramen dichtbij de grond. In onze jaren ’60 woning hebben we hele grote ramen op de slaapkamer en de vensterbank is laag. Ik vind dat mooi, want de kinderen kunnen zo goed naar buiten kijken en er is veel licht. Maar ze kunnen dus ook makkelijk bij het glas en dat is een potentieel risico.
Sommige soorten glas hebben trouwens speciale coatings die vuil en vlekken verminderen. Hou daar rekening mee en kijk hoe gemakkelijk het glas schoon te maken is.
Stijlvol glas
Glas lijkt zomaar glas, maar het is toch een onderdeel van je woning en daarmee ook sfeerbepalend. Het nieuwe glas moet wel passen bij de stijl van je huis. Overweeg ook de kleur, textuur en eventuele decoratieve elementen die je wilt toevoegen. Bijvoorbeeld bij het raam naast onze voordeur is een bloem in glas in lood in het glas verwerkt. Nu vind ik die toevallig niet zo mooi en gaat het raam vervangen worden door melkglas. Maar het geeft wel duidelijk een sfeer en stijl aan de woning.
Datzelfde geldt voor het glas in de slaapkamer deuren. Dat is nog het originele jaren ’70 glaswerk met bobbeltjes en zo.Je kent het vast wel. We laten er melkglas in zetten, zodat er minder licht door komt en omdat we dat veel mooier vinden.
De prijzen van het glas
Het vervangen van glas is best wel een investering. Die levert ook wel weer wat op met de verduurzaming van je woning. Maar toch is het verstandig om de totale kosten goed in beeld te krijgen. Bepaal je budget voor het vervangen van het glas. Houd ook rekening met de kosten van de materialen en het plaatsen van het glas. En spreek goed af wat er wel in de prijs bij zit en wat niet en of de prijs vast staat (voor het geval het glas opeens pas later geleverd kan worden bijvoorbeeld).
Plaatsen van het glas
Het ziet er misschien eenvoudig uit, een glaslat uit het kozijn halen, raam er uit en nieuwe raam erin. Maar glas vervangen is geen doe-het-zelf-project voor de meeste mensen. Het vereist vaardigheid en je moet er heel precies mee omgaan, zowel met het plaatsen als het afdichten. Je wilt immers niet dat er vocht of tocht door het raam komt. Huur daarom een professionele glaszetter in om ervoor te zorgen dat het glas correct wordt geïnstalleerd en dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. En bespreek met de glaszetter ook duidelijk de voorwaarden voor garantie.
Met de juiste keuzes, planning en voorbereiding is het eigenlijk vrij eenvoudig om glas te laten vervangen in je woning.