Home Lifestyle Verhuizing, deze 9 dingen moet je niet vergeten bij verhuizen

Verhuizing, deze 9 dingen moet je niet vergeten bij verhuizen

door Lizette

Verhuizen, er komt enorm veel bij kijken. Natuurlijk moet je eerst een nieuwe woning vinden. Als je die eenmaal hebt, dan begint het echte verhuiswerk al, ook al staat de verhuisdatum verder in de toekomst gepland. Alles inpakken, alles plannen en dan hopen dat het gaat zoals je bedoeld hebt. Dat valt niet mee. Ik weet nog dat mijn hoofd tijdens onze verhuizing anderhalf jaar geleden echt overuren draaide. Denk je dat dozen vouwen druk is, dan vergis je je. Het zijn namelijk niet alleen je spullen en meubels die je moet verhuizen. Deze dingen wil je echt niet vergeten bij verhuizen.

Verhuizing, deze 9 dingen moet je niet vergeten bij verhuizen

Ik weet nog goed dat ik niet bepaald uitkeek naar dozen inpakken. We hadden best wel een periode te overbruggen en ik was daarom ook zoekende met wat ik wanneer zou inpakken. Veel spullen gebruikten we namelijk nog regelmatig. Uiteindelijk ben ik toch maar aan de gang gegaan. Op een gegeven moment moesten er allerlei andere dingen geregeld worden voor de verhuizing. Wat had ik toen graag een lijstje gehad met waar je aan moet denken en wat je niet moet vergeten bij verhuizen. Dat had een hoop stress gescheeld! Dat lijstje deel ik nu graag met jou.

#1 Zorg voor een verhuis crew

Of het nou een verhuisbedrijf is of je familie en vrienden, zorg dat je op tijd regelt dat je hulp hebt op de verhuisdatum. Een verhuisbedrijf is natuurlijk lekker makkelijk. Hoewel je nog steeds duidelijk moet afspreken wat zij wel en wat zij niet doen. Halen ze meubels bijvoorbeeld uit elkaar en monteren ze in de nieuwe woning, of is het de bedoeling dat je dat zelf doet?

Het goedkoopste is de hulp van familie en vrienden. Want zelfs een uitgebreide dankjewel-barbeque is goedkoper dan een professioneel verhuisbedrijf. Maar het werkt ook net wat anders. Mijn ervaring is dat er altijd mensen zijn die toch opeens niet kunnen, later komen of dat er iets anders aan de hand is waardoor de hulp niet is zoals je had gehoopt. Dus vraag vooral wat extra handjes, je zult ze dankbaar gebruiken!

#2 Check je internet of glasvezel abonnement

Eén van de eerste dingen die ik in ons nieuwe huis geregeld wilde hebben, is internet. Ik wilde natuurlijk thuis via WiFi meteen kunnen werken. Dan is het wel zo handig dat je je internet verhuist. Maar dat niet alleen, pak ook je kans en ga internet vergelijken. Want je kunt natuurlijk je huidige pakket verhuizen, maar een verhuizing kost al genoeg. Dus het zou toch mooi zijn als je er op kunt besparen. Of het is juist een moment om eens voor een snellere verbinding te gaan.

Misschien is dit ook het moment voor je om over te gaan op glasvezel. Maak dan wat tijd vrij en ga glasvezel abonnementen vergelijken. Zo kun je in alle rust (relatief dan, tussen de verhuisdozen) een goede beslissing nemen over je internet verbinding in je nieuwe woning en zorgen dat alles er op tijd werkt.

#3 Bekijk je verzekeringen

Je verzekeringen zijn ook zoiets. Je kunt ze verhuizen, maar dikke kans dat ze niet meer helemaal aansluiten op je nieuwe situatie. Ga je groter wonen, of kleiner? Of misschien ga je wel voor het eerst samenwonen, of verwacht je een gezinsuitbreiding. Al die situaties hebben invloed op je opstal- en inboedelverzekering. Dus die kun je voor je verhuizing dan mooi onder de loep nemen en aanpassen.

#4 Noteer de nodige online adres wijzigingen

De nieuwe bewoner van ons vorige huis heeft nog regelmatig pakketjes voor mij aangenomen. Zeker wanneer ik ergens online bestelde waar ik toevallig nog een account bleek te hebben. Hup, in twee klikken bestelde ik iets. Fijn, komt het morgen aan! Ja, maar dan wel op ons oude adres, want dat had ik nog niet veranderd. Oeps! Maak daarom ergens een lijstje van de online winkels en webshops waar je wel eens wat bestelt. Dan kun je na je verhuizing op al die plekken je nieuwe adres gaan toevoegen, zodat je pakketjes wel direct naar je toe komen. Niet vergeten bij het verhuizen dus!

#5 Ga op zoek naar een huisarts

Blijf je in dezelfde wijk of gemeente wonen, dan kun je je eigen huisarts wel behouden. Maar verhuis je naar een andere gemeente, of binnen de gemeente maar toch wel beduidend verder weg. Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere huisarts. Voor een huisarts geldt dat het prettig is als je er binnen 15 minuten kunt zijn. Je hoopt natuurlijk de huisarts nooit nodig te hebben. En de eerste ongelukjes met kinderen kun je met een EHBO cursus voor kinderen zelf het hoofd bieden. Maar als er meer spoed is, wil je niet veel langer moeten reizen om bij de huisarts te kunnen komen.

Nu komt het: de meeste huisartsenpraktijken zitten vol. Dus het valt niet altijd mee om een nieuwe praktijk te vinden die patiënten aanneemt. Begin daarom op tijd met zoeken. En ga zeker ook eens kennismaken en kijken of er een klik is.

#6 Verzamel verhuisdozen

Zodra je getekend hebt voor je nieuwe woning, sta je natuurlijk te popelen om te starten met inpakken. Ten minste, ik had dat wel. Want dozen inpakken, dan heb je het gevoel met de verhuizing bezig te zijn. Dan moeten er wel dozen zijn.. Begin vroeg met dozen verzamelen. Ze staan misschien even in de weg, maar – ik zei het al eerder – verhuizen kost al genoeg geld. En verhuisdozen kun je vaak van vrienden of familie lenen, die zelf net verhuisd zijn, of tweedehands kopen. Zo kun je je benodigde dozen alvast overal voordelig verzamelen. En zorg dat je er een aantal extra hebt, want je vindt altijd wel weer ergens spullen die ook nog mee moeten.

En nog meer om te verzamelen: oude kranten, bubbelplastic en dekens. Daarmee kun je je breekbare spullen namelijk het beste verhuizen.

#7 Pak je kans om te minimaliseren

Het gaat natuurlijk om het verhuizen van het ene naar het andere adres. Maar je hoeft niet alles mee te nemen. Sterker nog, ik zou het niet doen. Je verhuizing is de uitgelezen kans om eens flink door je spullen te gaan. Wat heb je nodig? Wat is echt waardevol voor je en wat eigenlijk niet (meer)? Wat kan er een tweede leven krijgen, kun je verkopen of aan de kringloop doneren? Ik vond het heerlijk om alles zo op te ruimen. En we hebben echt veel weggedaan. Het voelde goed te minimaliseren, want wat heb je nou eigenlijk aan dozen vol spullen voor je-weet-maar-nooit-ooit.

#8 Regel de financiën

Het regelen van de hypotheek of huur spreekt voor zich voor je oude en nieuwe woning. Maar er zijn nog meer financiële zaken. Misschien heb je recht op huursubsidie, of moet je die juist stop zetten. Als je een koopwoning hebt, had of koopt, zal je voorlopige teruggave van de belastingdienst waarschijnlijk veranderen. Dit kun je allemaal ook al voor je verhuisdatum regelen. Dan zie je meteen wat je nieuwe financiële situatie gaat worden.

#9 Zorg voor ontspanning

Van alle dingen die je met verhuizen niet mag vergeten, hoort een stukje ontspanning misschien wel bovenaan het lijstje. Want verhuizen is voor de meeste van ons druk, hektisch, vermoeiend en op momenten stressvol. Daarom is het belangrijk juist in die periode je balans in de gaten te houden. Geef niet al je uren weg aan het inpakken en sjouwen, maar plan je vrij. Maak in je agenda duidelijke momenten dat je iets anders doet, iets leuks. Een wandeling, met vriendinnen bijkletsen of wat jou ontspanning biedt. Zo zorg je dat je in deze bijzondere periode in balans blijft.

Dit bericht is in samenwerking met mama- en lifestyle blog Habla Mama ontstaan.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.