Home Lifestyle Keukenkriebels: tips voor het kiezen van jouw droomkeuken

Keukenkriebels: tips voor het kiezen van jouw droomkeuken

door Lizette

We wonen nu zo’n anderhalf jaar in onze nieuwe woning en nog steeds ben ik zo blij met onze keuken. Het huis hebben we van top tot teen verbouwd. Daarbij hebben we veel keuzes moeten maken. Voor kleuren, materialen, indeling, noem maar op. En van veel keuzes zou ik nu misschien een andere keuze kunnen maken. Niet dat ik spijt heb, maar dat het op verschillende manieren had gekund. Bij de keuken heb ik dat niet. Die past perfect, bij ons, bij het huis. Terwijl, uitgerekend bij het kiezen van je droomkeuken zijn er nogal wat keuzes te maken! Ik help je op weg met waar je op moet letten bij het uitkiezen van jouw keuken.

Tips voor het kiezen van jouw droomkeuken

Wanneer je op het punt staat om een nieuwe keuken te kiezen, is het belangrijk om goed na te denken over je wensen en behoeften. Je keuken is immers het hart van je huis, de plek waar je maaltijden bereidt, bezoek ontvangt, taarten bakt met je kinderen en misschien je wel even terugtrekt voor wat tijd alleen. Daarom is het essentieel om de juiste keuzes te maken om ervoor te zorgen dat je nieuwe keuken perfect bij je levensstijl, jouw gezin en je smaak past.

1 Budget

Het begint allemaal met je budget. Niet gezellig, maar wel nodig. Zet een realistisch budget op voordat je begint met het kiezen van je nieuwe keuken. Dit zal je helpen om binnen je financiële grenzen te blijven en prioriteiten te stellen bij het selecteren van materialen en apparatuur. Beslis wat voor jou het belangrijkst is: misschien zijn het de hoogwaardige keukenapparaten, de luxe werkbladen of de perfecte opbergruimte. Dit zal je helpen om gefocust te blijven bij het maken van keuzes. Want geloof me, als je eenmaal begint aan het uitzoeken van jouw droomkeuken, dan zijn er duizenden keuzes te maken!

2 Je ideale indeling

Het maximaliseren van de beschikbare ruimte in je keuken is van groot belang. Je hebt namelijk nooit ruimte over. Denk na over de indeling en plaatsing van apparaten, kasten en werkbladen. Een doordachte indeling kan je keuken zowel functioneel als esthetisch helemaal top maken. Overweeg elementen zoals de werktriangel (het fornuis, de spoelbak en de koelkast), die een soepele workflow in de keuken bevorderen wanneer je lekker aan het kokkerellen bent. Kies bijvoorbeeld voor een u keuken, zodat je alles binnen handbereik hebt.

3 Stijl en smaak

Kies een stijl van keuken die bij je past èn die de gewenste sfeer in je keuken creëert. Of je nu van modern houdt of een meer landelijke uitstraling in je keuken wilt, of je van luxe keukens houdt of het liever wat eenvoudiger houdt, je keuken moet een weerspiegeling zijn van je persoonlijke smaak. En het is ook wel zo prettig als je keuken met de rest van je huis matcht. Zeker wanneer je keuken open of half open is. Wij hebben een kookeiland en de keuken is vanuit de gehele woonkamer te zien. Onze industriële stijl komt in de keuken en in de rest van de woonkamer terug en het vult elkaar dus goed aan.

4 Materialen

De materialen van jouw keuken spelen een cruciale rol in de uitstraling van je keuken. Denk goed na over de keuze van materialen voor kasten, werkbladen en vloeren. Wellicht vind je het ook belangrijk na te denken over een duurzame keuken en hoe het met onderhoud zit. Materialen moeten immers niet alleen mooi zijn, maar ook bestand zijn tegen dagelijkse slijtage. In een keuken wordt veel nat of vochtig. En wanneer je niet altijd een snijplank gebruikt, kunnen de kleurstoffen uit voedingsmiddelen (denk maar eens aan worteltjes en tomaten) materialen aantasten. Of etensresten komen in randjes te zitten. Dat is allemaal niet ideaal natuurlijk. Je kunt je tijd wel beter gebruiken dan met dit soort schoonmaakklusjes.

5 Functionaliteiten

Een keuken is natuurlijk een ruimte die je echt gebruikt. Dus de functionaliteit is enorm belangrijk. Welke apparatuur wil je hebben? Ik ben heel blij met de keuze voor een oven en een magnetron/oven. Zo eten wij als gezin van vijf makkelijk zelfgebakken pizza’s. Met één oven zouden we om beurten eten. Iets dat wij dan weer niet gekozen hebben, is een stoomoven. Daar maak je heerlijke gerechten mee, alleen ik mis hem nu ook niet. Dus dan hebben we de goede keuze gemaakt. Zorg ervoor dat je keukenapparatuur voldoet aan jouw behoeften. Denk ook goed na over voldoende opbergruimte om je keuken netjes georganiseerd te houden. En vergeet de verlichting niet. Denk na over natuurlijke (via een raam) en kunstmatige verlichting, vooral boven werkbladen en kookeilanden.

Het kiezen van een nieuwe keuken is een enerverend proces en het vereist zorgvuldige planning en overweging. Door aandacht te besteden aan deze belangrijke aspecten, kun je ervoor zorgen dat je nieuwe keuken niet alleen mooi is, maar ook functioneel en praktisch voor jouw dagelijkse behoeften. Neem de tijd om te onderzoeken, plannen en dromen, zodat je uiteindelijk dé droomkeuken kiest waar je jarenlang van kunt genieten.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.