Home Kinderen Meditatie voor kinderen, een moment van rust in het dagelijks leven

Meditatie voor kinderen, een moment van rust in het dagelijks leven

door Lizette

Als moeder van jonge kinderen is het dagelijks leven vaak gevuld met allerlei activiteiten (school, zwemles, sport). Met daaromheen allerlei emoties en indrukken. Of het nu gaat om de balans vinden tussen werk en opvoeding, de chaos van het dagelijks leven, of de uitdagingen die het ouderschap soms brengt; je bent er maar druk mee. En je kinderen ook. In deze drukte is het niet alleen belangrijk om zelf momenten van rust te vinden, maar ook om onze kinderen te helpen omgaan met de vele prikkels die ze dagelijks ervaren. Een prachtige manier om dit te doen is door mindfulness en meditatie in hun leven te introduceren.

Meditatie voor kinderen, mindfulness voor het gezin

De afgelopen jaren heeft mindfulness meer en meer een vaste plek gekregen binnen ons gezin. Wat begon als een persoonlijke zoektocht van mijzelf naar meer rust en balans, is uitgegroeid tot een waardevol onderdeel van onze gezinsroutine. Ik ontdekte dat mindfulness niet alleen mijzelf, maar ook mijn kinderen enorm helpt. Ze leren op die manier om te gaan met hun emoties, vinden meer rust in zichzelf (al is het maar even 😉 ) , en kunnen zich beter concentreren—allemaal vaardigheden die hen een leven lang van pas zullen komen.

Kinderen zijn vaak nog puur en onbevangen. Ze beleven de wereld om hen heen op een manier die wij als volwassenen soms zijn kwijtgeraakt. Wij vullen en interpreteren vanuit onze eerdere ervaringen. Juist omdat kinderen zo’n filter nog niet hebben opgebouwd, komt alles wat ze zien, horen en voelen vol binnen. Ik merk de waarde ervan om ze te leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Mindfulness en meditatie voor je gezin kan hier goed bij helpen.

Meditatie voor kinderen: speels en ontspannen

Hoewel kinderen doorgaans nog jong zijn en niet lang hun aandacht bij iets kunnen vasthouden, betekent dit niet dat zij niet kunnen mediteren. Integendeel, het kan juist op een speelse en toegankelijke manier. En door het samen te doen, is het ook nog eens een fijn moment van verbinding. Een kindermeditatie is eigenlijk een kort verhaaltje, ondersteund door rustgevende muziek, met een subtiele boodschap die hen helpt om even te ontspannen en in het moment te zijn. En het mooie is: om meditatie aan je kinderen over te brengen hoef je er echt niet zelf mega veel ervaring in te hebben.

Sinds kort gebruiken wij de Meditation Moments App met meditaties voor kinderen. Deze variëren in lengte, van een paar minuten tot een kwartiertje, zodat er altijd wel iets is dat past bij het moment en de aandachtsspanne van je kind. Wat ik vooral mooi vind, is dat het geen ‘moetje’ is. Het gaat erom dat het een ontspannen moment is, zonder verwachtingen of eisen. Ogen dicht of open, zitten of liggen—alles is goed, zolang je kind het leuk en fijn vindt.

Hoe begin je met mediteren voor kinderen?

Wat ik al noemde, er zijn geen ‘moetjes’, geen strakke regels of ‘zo moe het’. Dat maakt het heel toegankelijk om er je eigen draai aan te geven. Eén van de meest voordehandliggende momenten is bij het naar bed gaan. Dan schakel je toch al de dag af en zou een meditatie moment goed in je avond ritueel kunnen passen. Ook in de ochtend kan het fijn zijn, zeker wanneer er bijvoorbeeld een spannende dag is. Een kinderfeestje, iets op school, je kent het vast wel dat je kind dan net even zenuwachtiger is dan normaal. En dat is niet erg, even in het hier en nu komen kan goed helpen om een stukje kalmte te vinden.

Zoals er geen regels zijn, hoef, je ook niet op vaste momenten te mediteren. Door het een vast onderdeel in je routine te maken, wordt het wel makkelijker om het echt te integreren. En een voordeel van vaker mediteren is dat het steeds vlotter zal gaan. Toch, ook al doe je het incidenteel, dan merk je al de voordelen ervan.

Is je kind erg fysiek? Dan is kinder yoga misschien ook iets om te combineren. Wij doen bijvoorbeeld wel eens wat oefeningen op de mat in de woonkamer en daarna laat ik ze luisteren naar een van de kindermeditaties. Mats (nu 5 jaar) pakt dat zelf echt goed en enthousiast op. Het verschilt natuurlijk per kind of en hoe groot de interesse erin. Sem (nu 3 jaar) is wat dat betreft veel speelser en kan nog moeilijk zijn aandacht bij een wat langere meditatie houden. Ook dat is helemaal prima.

Ben jij benieuwd naar wat meditatie voor jouw kind kan betekenen? Misschien is het de moeite waard om het eens samen te proberen.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.