Nog steeds ben ik bezig met de verbouwing van ons nieuwe huis. Het echte bouwkundige stuk van de verbouwing hebben we via een aannemer en professionals laten doen. Een deel van de werkzaamheden doen we zelf. Zoals plinten plaatsen. Een paar weken terug kon ik op de slaapkamers ermee starten. En afgelopen week heb ik de plinten geplaatst in de woonkamer. Zo veranderen de vertrekken van betonnen ruimtes naar echte kamers. En het mooie is, plinten plaatsen is helemaal niet moeilijk met de juiste middelen en manieren!
Plinten plaatsen, wat heb je nodig?
Met het plaatsen van plinten komt het einde van de verbouwing van onze woning echt in zicht. Nog even en we kunnen er na lang wachten gaan wonen. Ik vond het best wel spannend om de plinten tegen de nieuw gestucte muren te lijmen. Alles was immers net zo mooi afgewerkt, als het plaatsen van de plinten dan maar goed zou gaan. Het viel me ontzettend mee. De eerste plint was spannend, maar daarna ging het eigenlijk best wel vlot.
Allereerst heb je natuurlijk plinten nodig. Je hebt allerlei keuzes in hoogtes en diktes. Ik heb gekozen voor plinten van 9 centimeter. Mijn zoontjes zijn dol op autootjes, die rollen regelmatig overal tegenaan. Met de hoge plinten hoop ik de muren wat meer te beschermen. Bovendien vind ik het ook erg mooi staan. Voor het gemak heb ik gekozen voor plinten die al afgelakt zijn. Dat scheelt thuis weer tijd en moeite met schilderen. En dan kun je dus meteen aan de slag met plinten plaatsen. Anders is het verstandig ze te schilderen voor je gaat plaatsen, dat scheelt je veel afplakwerk!
Reken goed uit hoeveel meter aan plinten je nodig hebt en hou rekening met 10% extra voor het verzagen. Het is vervolgens verstandig de plinten een paar dagen eerder al te laten acclimatiseren in de kamer. Leg ze dan goed plat, zodat ze niet buigen.
Verder heb je supersterke montagelijm voor je plinten nodig. Je wilt immers dat de plinten goed vastzitten en vast blijven zitten. De Fix ALL High Tack kit van Soudal is hier bijzonder goed geschikt voor. Deze kun je gebruiken met een normaal kitpistool. De kit is verkrijgbaar in verschillende kleuren en transparant. Wanneer je de kit als lijm gebruikt, is de kleur natuurlijk niet zo van belang. Maar gebruik je kit om te voegen, dan doet de kleur er natuurlijk wel toe.
Zeker wanneer je niet zo ervaren bent met kit, is het heel verstandig hulpmiddelen bij de hand te hebben voor wanneer je knoeit. Swipex doekjes zijn daar ideaal voor. Je kunt er je vingers goed mee afdoen, maar ook bijvoorbeeld gemorste kit eenvoudig van de vloer verwijderen.
Hoe kun je het beste plinten plaatsen?
Heb je alle benodigdheden klaar liggen? Dan komt het echte werk en ga je de plinten bevestigen. Teken de plint af en zaag de plint op de juiste lengte. Voor de uitwendige hoeken in een kamer is het mooi de plint in verstek te zagen. Dat wil zeggen in een hoek van 45 graden, zodat twee plinten mooi op elkaar aansluiten.
Ben je nauwkeurig in meten en zagen, dan kun je alle plinten van een kamer al meten en meteen op maat zagen. Hoe strak alles ook gestuct was, toch zijn de muren niet 100% recht. Daarom koos ik ervoor om steeds één plint te zagen en daarna de volgende plint nog eens op te meten. Dat verschilde soms enkele millimeters, maar zorgde wel voor een mooiere aansluiting.
Dan breng je de montagekit aan op de achterkant van de plinten. Let goed op wat de boven en onderkant van de plint is. Vervolgens breng je om de 10 centimeter een dot kit aan met een normaal kitpistool. Of je kunt een slinger erop maken. Om een beetje uit te proberen, begon ik met een kort stukje plint. Zou het niet goed gaan om wat voor reden, dan kon ik het stukje opnieuw doen. De spuitmond is vrij smal. Om de kitlijm er wat dikker uit te krijgen, kun je de spuitmond een stukje schuin afsnijden.
Daarna druk je de plint stevig tegen de muur én tegen de ondergrond aan. Dat neerwaarts drukken is belangrijk, zodat er geen spleet tussen de plint en je vloer ontstaat. Met de supersterke montagekit zit de plint eigenlijk al meteen vast vanaf het moment van plaatsen van de plint. Zeker voor langere stukken is het handig om de gehele plint eerst zelf goed aan te drukken (of met tweeën). En eventueel kun je er gewicht tegenaan zetten als je bijvoorbeeld merkt dat een muur wat minder recht is.
Voor het beste resultaat laat je de kit 24 uur drogen en uitharden. Daarna zitten de plinten stevig vast. En zijn ze zelf bestand tegen speelgoedautootjes en andere uitdagingen die bijvoorbeeld de speelhoek van de kinderen en de slaapkamers van de kinderen brengen.
Tips voor plinten bevestigen
Voor deze werkwijze maakt het niet uit of je hoge of lage plinten plaatst. Wat ik al zei, het is wel belangrijk dat je de juiste kant boven plaatst. Soms hebben plinten handige gootjes waar je snoeren van bijvoorbeeld je televisie netjes achter weg kunt werken.
Hoe netjes je ook werkt, het kan zijn dat er een spleet zichtbaar is tussen de plint en je vloer en tussen de plint en de muur. Deze kunt je netjes dichten met voegkit. Kies dan voor een kit in dezelfde kleur als je plint of als je muur. Voor de voeg tussen de plint en je vloer is er ook kit beschikbaar in diverse houtkleuren, zodat het mooi bij je vloer past.
Het allermooiste resultaat krijg je door vervolgens de kit in de voeg met de muur in de kleur van de muur over te schilderen. Plak schilderstape of plakband vanaf ongeveer de helft bovenop de plint en schilder de kit dan met een klein kwastje over. En dan is je werk met plinten plaatsen echt helemaal klaar!
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met mamablog Habla Mama.