“Voor je het weet, gaan ze studeren” zei mijn tante tijdens de kraamvisite. Oef! Daar wilde ik met mijn kersverse wolk van een baby in mijn armen nog helemaal niet aan denken. Vooral lekker genieten zolang ze nog klein zijn. En toch is het wel handig om al een beetje vooruit te denken. Want studeren, op jezelf gaan wonen, dat kost allemaal nogal wat. Misschien is het een idee een spaarrekening voor je kind te openen.
Spaarrekening voor je kind, doen of niet
Een spaarrekening openen kun je voor verschillende doelen doen. Een extra buffer voor onvoorziene omstandigheden, voor een nieuwe auto of voor je droomreis, of een spaarrekening voor je kind. Iedereen spaart altijd wel voor iets. En met de komst van kinderen vond ik het ook belangrijk om na te denken over hun toekomst. Hoe gaan we zorgen dat ze later de financiële middelen en mogelijkheid hebben om te gaan studeren als ze dat willen. Of hoe kunnen we ze helpen om later zelfstandig te gaan wonen. We hebben geen geldboom die we zomaar kunnen gebruiken, daarom wilde ik een spaarpot voor later.
Volgens mij had vroeger – toen ik kind was – iedereen een spaarrekening van zijn ouders gekregen. Vaak wanneer ik geld voor een verjaardag kreeg, ging dat ook op die rekening. En die kwam dan vrij op je 18e. Dat heet deposito, dus sparen met een vooraf vastgestelde looptijd en daarbij met een vast rentepercentage. Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend om een spaarrekening voor je kind te openen. De spaarrekening producten zijn veranderd. En mensen maken veel meer verschillende keuzes erin.
Een potje voor later
Wanneer je gaat sparen voor later, wil je natuurlijk dat het potje zo groot mogelijk wordt. Met de huidige rentepercentages wordt het bedrag op je spaarrekening maar tergend langzaam hoger. Toch heeft een spaarrekening voor je kind nog steeds voordelen. Ten eerste zet je het geld echt weg en vast. Je kunt het dus niet opnemen en voor iets anders gebruiken. Wat dat betreft staat het geld “beschermd” op een eigen plek. Daarnaast brengt een spaarrekening weinig risico met zich mee. Sparen is de meest veilige optie voor je geld. Een beleggingsrekening is bijvoorbeeld meer risicovol.
Zijn er dan ook nadelen aan een spaarrekening voor je kind? Eigenlijk niet echt. Met een uitzonderlijke catastrofe bankencrisis zou je het geld kwijt kunnen raken, maar dat is gelukkig niet iets om je op dit moment zorgen om te maken. Het is wel verstandig om een bedrag te sparen dat je ook daadwerkelijk kunt missen, dus dat in het budget van je gezin past. De vraag is wel of een spaarrekening voor je kind het grootste potje voor later gaat zijn. Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds langer thuis blijven wonen, mede als gevolg van de krapte op de huizenmarkt. Wil je sparen voor een bedrag waarmee je later je kind kunt helpen op zichzelf te gaan wonen. Dan zul je behoorlijk hard moeten sparen of eventueel andere – meer risicovolle – manieren van sparen in moeten zetten.
Heb jij een spaarrekening voor je kind?
Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met mamablog Habla Mama.