Home Lifestyle Hoe vind je de juiste camera voor jou

Hoe vind je de juiste camera voor jou

door Lizette

55.378. Dat is het aantal foto’s dat ik in de afgelopen vier jaar met mijn camera heb gemaakt. Het meerendeel ervan is met één of beide zoontjes erop. Daar komen nog eens duizenden foto’s van mijn telefoon bij. En niet te vergeten de foto’s van verschillende familie fotoshoots die we hebben gedaan. Sinds ik moeder ben geworden zijn er ontzettend veel foto’s bijgekomen. Om je een inzicht in verschil te geven: in de vier jaar voordat ik zwanger raakte van Mats tellen mijn fotobestanden 32.688 foto’s bij elkaar. Ik wil alle bijzondere en dierbare momenten, geweldige mijlpalen en alledaagse schattige situaties vastleggen. Want ze worden zo snel groot! Des te belangrijk is het om een goede camera te vinden die bij je past.

Hoe vind je de juiste camera voor jou

Wanneer je Instagram opent, rolt je nieuwsfeed zo vol met de mooiste plaatjes van mama’s met kinderen, van kinderen in grappige situaties en familieshoots met steeds de mooiste belichting ergens in de natuur. Hoe doen ze dat toch? Mijn kinderen komen ook best vaak leuk op de foto, al zeg ik het zelf, maar daar heb ik wel meerdere kansen voor nodig. Dan kijkt de ene net niet, dan heeft de ander de ogen dicht. Of dan pakt de ene net weer iets van de ander af, wordt de ander boos… Je snapt het wel. Leuke foto’s maken is soms echt niet zo makkelijk. Wat wel erg helpt is een camera die bij je past. Dat is niet persé een duur ding met enorme lenzen en mega veel instellingen. Nee, het gaat erom dat de camera bij jou past.

Er zijn een aantal punten waar ik op let bij het aanschaffen van een nieuwe camera.

Ten eerste moet de camera makkelijk in gebruik zijn. En wat makkelijk is, is voor iedereen anders. Ben je helemaal thuis in ISO waarden en instellingen voor belichting, dan wil je die ook handmatig kunnen aanpassen om zo de mooiste plaatjes te creëren. Denk je bij ISO aan een sportdrankje of zo. Dat is niet erg. Kies dan vooral een systeemcamera die fijne voorgeprogrammeerde instellingen heeft. Mijn Lumix heeft bijvoorbeeld diverse instellingen voor bewegend beeld, zonsondergang, portretten en een goede automatische stand waar ik in bepaalde situaties erg goed mee uit de voeten kan. Zodat ik dat ene leuke momentje ook snel genoeg kan vastleggen. Want we weten wel allemaal, voor bepaalde leuke kiekjes met je kind moet je vooral snel zijn.

Naast een fijne camera, waarmee eigenlijk de body ervan bedoeld wordt, is een goede lens heel belangrijk voor je foto’s. Als je bijvoorbeeld kijkt bij de Canon lenzen, dan zie je dat er enorm veel mogelijkheden zijn. Van compacte lenzen voor mooie close-ups tot uitgebreide telelenzen om je kinderen zelfs hoog in de boomhut nog scherp vast te leggen. De lens is vaak nog duurder dan de body van de camera. Ook hier geldt wat mij betreft dat je het jezelf niet te ingewikkeld moet maken. Voor een beginner is een cameralens van 18-200 mm fijn om in uiteenlopende situaties te gebruiken. Hoe meer je je camera gebruikt en goed leert kennen, des te beter ontdek je welke lens je er eventueel graag bij wilt aanschaffen.

Verder vind ik bepaalde hulpinstellingen prettig. Bijvoorbeeld een raster dat je helpt bij de regel van derden. Oftewel een compositie zó maken, dat je foto in veel gevallen het meest interessant wordt. Ook vind ik live view via een scherm handig. Som moet ik de camera omhoog houden om iets goed in beeld te krijgen. Dan is het handig dat ik het via live view gewoon goed kan zien. En sinds kort vind mijn oudste zoontje Mats het ook leuk om foto’s te maken. Voor hem werkt zo’n schermpje ook veel makkelijker dan door het kijkgaatje kijken.

Echt onmisbaar vind ik de mogelijkheid om je camera met je smartphone te verbinden en zo van je telefoon een afstandsbediening te maken. Dat is essentieel om gezellige foto’s met zijn allen te kunnen maken. Soms heb ik een flexibel statief bij, maar meestal vind ik wel iets om de camera goed op te kunnen plaatsen. Dan laat ik iedereen lekker doen en schiet ik tussendoor verschillende foto’s. Meestal is er toch wel eentje die echt leuk genoeg is voor het fotoalbum.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder bij samenwerken met mamablog Habla Mama.

Misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Oké. Lees meer.